Apollinaire despre Cezanne
https://www.ziarulmetropolis.ro/apollinaire-despre-cezanne/

„Aprobarea celorlalţi este un stimulent de care este bine uneori să ne ferim”. – Paul Cézanne (19 ianuarie 1839 – 23 octombrie 1906), considerat cel mai mare înnoitor al picturii la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Un articol de Petre Ivan|19 ianuarie 2015

Despre arta lui Paul Cezanne şi-au dat mulţi cu părerea. Unul dintre aceştia este Guillaume Apollinaire (1880-1918), faimosul poet, contemporan cu Cezanne, şi un foarte bun cronicar de artă. Iată ce scria Apollinaire în Paris-Journal, la începutul anului 1910, despre una dintre expozitiile lui Cezanne:

“(…) Cezanne, ca toţi artiştii de geniu, a ştiut să rămână extraordinar de tănăr până la sfârşitul vieţii. Şi a mai ştiut să imprime compoziţiilor sale o măreţie şi o personalitate neobişnuite. Nimeni nu l-a întrecut în arta compoziţiei.

Priviţi minunatele şi numeroasele studii după Doamna Cezanne. Stofele din Jucătorii de cărţi, amintesc de faldurile draperiilor lui Giotto. Admirabilele Femei scăldându-se opun un argument hotărâtor criticilor care altădată cleveteau în fel şi chip: Cezanne n-a ştiut să picteze nuduri!

Femei scăldându-se, de Paul Cezanne

Femei scăldându-se, de Paul Cezanne

Copacii din peisajele delicate au o înfăţişare aproape omenească. Întreaga operă a lui Cezanne respiră adevăr; el înnobilează acuarela cea mai fugitivă, schiţa cea mai rapidă. Înzestrat cu daruri excepţionale şi posedând o ştiinţă desăvârşită, Cezanne a ştiut să se lase-n voia tuturor cutezanţelor care-l animau.

Îndrăzneala lui înspăimântă uneori, în ea întrezărim cel mai clar eforturile, îndoielile şi durerile sale. Mai mult decât oricine, Cezanne te duce cu gândul la Pascal. Harul literar al celui din urmă era de aceeaşi natură ca harul plastic al celui dintâi. Din tot ce au exprimat şi unul şi celălalt se desprinde aceeaşi măreţie care depăşeste uneori puterea de întelegere”

Aprobarea celorlalţi este un stimulent de care este bine uneori să ne ferim. – Paul Cézanne

Foto: , Paul Cezanne (autoportret), Femei scăldându-se – wikipedia

30
/10
/18

Diego Armando Maradona, care-și serbează, astăzi, cea de-a 58-a anaiversare, fâcând schimb de tricouri cu Freddy Mercury, în anul 1981. Pe atunci, promițătorul Maradona, care juca la Boca Juniors, nu debutase încă la Cupa Mondială, în timp ce membrii trupei Queen lucrau la cel de-al zecelea album, "Hot Space".

28
/09
/18

Brigitte Bardot și Alain Delon, doi actori legendari ai cinematografiei franceze și mondiale, fotografiați de Sam Levin, în anul 1957. Delon și Bardot au jucat împreună în două filme: "Les Amours Célèbres" (1961) și "Histoires Extraordinaires" (1968).

18
/09
/18

Marlon Brando (Stanley Kowalski) și Vivien Leigh (Blanche DuBois), în anul 1951, în filmul „Un tramvai numit dorință” / „A Streetcar Named Desire”, realizat după piesa omonimă a dramaturgului american Tennessee Williams. Filmul regizat de Elia Kazan a avut premiera în urmă cu 67 de ani, într-o zi de 18 septembrie.

14
/09
/18

Patrick Swayze și soția sa dansând în 1994, la "World Music Awards", pe piesa  lui  Whitney Houston "All the man that I need".  Cei doi s-au cunoscut în 1970, Houston Ballet Dance Company, pe când Lisa Niemi avea 14 ani. Patrick, fiul proprietarului și directorului companiei de dans, avea 18 ani.

03
/09
/18

Născută pe 3 septembrie, în Chilimodion, Corint, Grecia, Irene Papas, una dintre cele mai mari actriţe din istoria filmului, împlineşte, astăzi, 92 de ani! (Foto: Irene Papas și Anthony Quinn, în anul 1976, în timpul fimării peliculei "The Message")

17
/08
/18

Robert de Niro, actorul care i-a intruchipat pe Vito Corleone (la tinerețe) in Nașul, Travis Bickle în Taxi Driver, Jake La Motta, în Raging Bull, Rupert Pupkin în The King of Comedy, Al Capone în The Untouchables, Noodles în Once Upon a Time in America, James Conway în Goodfellas, Max Cady în Cape Fear, Sam 'Ace' Rothstein în Casino (și așa mai departe), a împlinit 75 de ani!

13
/08
/18

“Bătălia de la Călugăreni face parte dintr‑o mare campanie otomană, îndreptată împotriva Ţării Româneşti, campanie desfăşurată între august şi octombrie 1595. Scopul său a fost înlocuirea lui Mihai Viteazul de la conducerea ţării şi ocuparea directă a ţării şi includerea sa între provinciile Imperiului Otoman. Scopurile mari ale campaniei nu s‑au realizat, fiindcă nici domnul nu a fost răsturnat de pe tron, nici ţara nu a devenit paşalâc.” - Ioan Aurel Pop, istoric

07
/08
/18

Într-o zi de 7 august (1911) se stingea din viață Gheorghe Cârțan, țăran român originar din Cârțișoara Sibiului, cunoscut sub numele de Badea Cârțan, ce rămas în istorie ca un mare luptător pentru cauza românilor de pretutindeni.

01
/08
/18

S-a demonstrat științific – glumesc francezii - că e imposibil să nu râzi la filmele lui Louis de Funès. Mai ales atunci cand actorul îl imită pe Hitler (vezi VIDEO) sau îi ironizeaza pe englezi și americani... S-au împlinit, zilele trecute, 104 ani de la nașterea lui Louis de Funès, „omul cu 40 de expresii faciale pe minut”. Filmul care l-a propulsat in atentia marelui public a fost  Jandarmul din Saint-Tropez. Louis de Funès  avea atunci 49 de ani...