„Apostolul Bologa”, în premieră la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/apostolul-bologa-in-premiera-la-tvr/

„Apostolul Bologa”, realizat de TVR prin Casa de Producţie şi regizat de Dominic Dembinski, are premiera la TVR1 astăzi, 30 noiembrie, de la la 18.10. Următoarele difuzări sunt la TVRM, pe 15 decembrie, ora 22.00, şi TVRi, pe 16 decembrie, ora 23.00. Producţia va fi difuzată cu subtitrare în limba română, putând astfel să fie accesibilă şi persoanelor cu deficienţe de auz.

Un articol de Petre Ivan|30 noiembrie 2018

„Apostolul Bologa” face parte din proiectele Televiziunii Române dedicate Centenarului Marii Uniri şi a putut fi văzut pe marele ecran, la Bucureşti, cu ocazia proiecţiilor speciale de la Hollywood Multiplex şi Cinema Muzeul Ţăranului (în cadrul Festivalului Internaţional de Psihanaliză şi Film) şi a proiecţiei de gală de la începutul acestei săptămâni, găzduită de Banca Naţională a României.

Apostolul„Succesiunea întâlnirilor tripartite, spectatori – producţie – echipă, s-a încheiat în impozanta sală a Băncii Naţionale a României. Fiecare dintre acestea a avut specificităţile sale, atât din punct de vedere tehnic, cât şi din perspectiva diversităţii publicului spectator şi, nu în ultimul rând, în privinţa prezenţei echipei de producţie, a creatorilor şi interpreţilor”, declară Demeter Andras, director Casa de Producţie TVR.

„Opiniile primite la cald, reacţia spectatorilor, dialogurile generate de aceste vizionari ne îndreptăţesc să credem că şi recepţia, de asta data în intimitatea căminului, va trezi şi va menţine interesul telespectatorilor, cu atât mai mult cu cât difuzarea în premieră are loc într-o zi de sărbătoare cu o însemnătate aparte”, mai spune Demeter Andras.

Filmul a fost de curând prezentat şi la Londra, în cadrul Romanian History Film Days in Belgravia, în prezenţa regizorului Dominic Dembinski şi a producătorului Claudia Nedelcu Duca, care, imediat după proiecţie, declara: „Sala ICR din Belgrave Square nr. 1 a fost plină. La final s-a vorbit cu entuziasm despre emoţia creată de film, despre misticism, filosofie şi ştiinţă. Despre Freud şi filmul de artă. Despre minimalism şi picturalitate. Aşteptăm următoarea întâlnire cu publicul londonez!”

Adaptare după celebrul roman al literaturii româneşti, „Pădurea Spânzuraților” de Liviu Rebreanu, filmul este un poem cinematografic spus de importanţi actori ai cinematografiei româneşti, precum: Răzvan Vasilescu, Alexandru Repan, Cristi Iacob, Mihai Stănescu, Adrian Titieni, Ion Haiduc, Demeter Andras, Marius Bodochi, Bogdan Nechifor, Andreea Vasile, Meda Victor, Mihai Bica, Andrada Fuscaş, Mircea Postelnicu, George Constantinescu şi Albert Demeter.

Dintr-un spaţiu paradisiac, văzut ca o cameră-casă ruinată, în jurul unei spânzurători înflorite ca un cireş japonez de primăvară, Apostol Bologa ne povesteşte drumul său de la beznă la lumina Învierii.

Amintirile lui devin filmul „Apostolul Bologa”. Un sfânt care (ne) povesteşte, dincolo de moarte – sfinţii şi eroii, nu mor niciodată, nu-i aşa? –, o aventură în care cei de azi ne putem recunoaşte, ne putem vedea spaimele şi urma de curaj, depăşindu-ne zona de confort istoric actual.

Imaginea filmului este semnată de Daniel Şerbănică, montajul de Dragoş Smărăndescu, scenografie costume: Bristena de Satmaari, scenografie decor: Raluca Chelaru, Matei Bucur Mihăescu semnează muzica, iar Mihaela Constantinescu ilustraţia muzicală. „Apostolul Bologa” este o producție a Casei de Producţie TVR după un scenariu semnat de Dominic Dembinski; producător delegat: Demeter Andras.

Un proiect realizat cu sprijinul: Dedeman, Fortifikat Forte, Borsec, Chez Odette, Crama Gîrboiu, Teatrul de Comedie, Teatrul Naţional IL Caragiale București.

Parteneri media: Zile și Nopți, Cinemagia, CinemaRx, Ziarul Metropolis, CineFan, LiterNet, Urban.ro, Oraşul Meu, AARC – All About Romanian Cinema, Cooperativa Urbană, MovieNews.

Găsiţi informaţii despre film şi pe pagina de Facebook.

Foto: Apostolul Bologa – Bristena de Satmaari

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.