Aproape în regia lui Cristi Juncu, la „Teatrul Nottara“
https://www.ziarulmetropolis.ro/aproape-in-regia-lui-cristi-juncu-la-teatrul-nottara/

Vineri, 13 decembrie, de la ora 19.00, la Teatrul „Nottara”, în Sala „Horia Lovinescu”, se va juca spectacolul Aproape de John Cariani, regia: Cristi Juncu, scenografia: Cosmin Ardeleanu.

Un articol de Andrada Văsii|9 decembrie 2013

Vineri, 13 decembrie, de la ora 19.00, la Teatrul „Nottara“, în Sala „Horia Lovinescu“, se va juca spectacolul „Aproape“, de John Cariani, în regia lui Cristi Juncu şi în scenografia lui Cosmin Ardeleanu.

Din distribuţie fac parte tinerii actori ai Teatrului „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea: Cătălin Vieru, Olimpiu Blaj, Mădălina Ciotea, Alex Calangiu, Reka Szasz, Amalia Huțan, Florin Beciu, Ioana Predescu și Gabriel Tudorin.

Teatrul „Anton Pann” a luat fiinţă, ca instituţie profesionistă, în mai 1990 prin decizia Prefecturii Vâlcea şi este continuatorul unei îndelungate tradiţii teatrale locale, care este veche de peste 100 de ani. Teatrul popular din Râmnicu Vâlcea a fost în anii 1960-1980 unul dintre teatrele de amatori cele mai apreciate din ţară, fiind răsplătit cu numeroase premii naţionale şi internaţionale.

„Lăpuşneanu“, după Costache Negruzzi, regizat de Dan Micu şi „Piaţeta“, de Carlo Goldoni, în regia lui Silviu Purcărete sunt doar două dintre spectacolele de referinţă ale Teatrului. Pintre regizorii importanţi care au lucrat la Teatrul „Anton Pann” îi amintim pe: Alexandru Dabija, Cristian Juncu, Vlad Massaci, Horaţiu Mihaiu.

Este pentru prima oară când actorii Teatrului „Anton Pann” joacă pe scena Teatrului „Nottara”, iar spectacolul Aproape, pus în scenă de Cristi Juncu, este prezent pentru a doua oară la Bucureşti, după succesul de la Teatrul Bulandra, în iunie 2012.

Aproape de spectatori, la Teatrul Nottara

Despre montarea regizorului Cristi Juncu şi actorii care fac parte din distribuţie, Dana Ionescu scria pe site-ul Yorick: „o coerenţă scenică exprimată în primul rând prin firescul care domnește pe scenă. Nicio o boare de artificial, de forţat de „neautentic” n-a bătut, cel puţin la reprezentaţia pe care am văzut-o eu, ceea ce este, fără îndoială, şi meritul tinerilor actori de la Teatrul „Anton Pann”, artişti la care lucrul „cu mănuşi” al regizorului a dat roade.

Jucându-se cu poftă, „Aproape” spune (a se citi: „sugerează”) lucruri cât se poate de serioase, întâmplări de văzut pentru toţi ochii şi de auzit pentru toate urechile. Ordonate de un povestitor, pus pe şotii, pe care regizorul l-a învestit cu putere asupra poveştilor, întâmplările despre dragoste şi alţi demoni şi îngeri sunt materia vie cu care fiecare îşi scrie propria poveste. În viaţa de pe scenă şi în cea din afara ei.”

Aproape

Scenă din spectacolul „Aproape“

Este un spectacol despre iubire şi despre încercările neaşteptate pe care trăirea acestui sentiment le pricinuieşte locuitorilor unui micuţ orăşel, Almost, din statul american Maine.

Info:

Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de bilete a Teatrului Nottara (Bd. Magheru nr. 20), iar preţul lor este 20 lei şi 10 lei (pentru studenţi şi elevi).

Foto credit: Teatrul Anton Pann, spectacolul Aproape

18
/03
/16

Începând cu 3 aprilie 2016, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale” București, își redeschide porțile nu doar pentru studenți. Pentru al șaselea an consecutiv, Școala de Duminică demarează cu o nouă sesiune de cursuri într-un nou format intensiv numit UNATC Alternativ.

18
/03
/16

Ansamblul IMAGO MUNDI, unul dintre cele mai creative și admirate grupuri din România, prezintă pe 22 martie, de la ora 19.00, la Sala Radio, un concert-eveniment: „ISVOR. George Enescu: Rapsodiile Române vs. muzică tradițională și folclor urban”. Proiectul – primit cu entuziasm la New York, Salzburg, Tunis sau Granada – sondează sursele de inspirație folosite de Enescu și face o paralelă între acestea și contextul mai larg al creaţiilor populare / urbane muntenești ale secolului al XIX-lea.

18
/03
/16

Născut într-o zi de 18 martie (1899), Ion Fintesteanua fost tenor până să ajungă actor. De mic copil viitorul artist s-a jucat de-a teatrul, în mahalaua bucureşteană Lăzureanu. Avea 17 ani când România a intrat în Primul Război Mondial. S-a refugiat la Iaşi cu un prieten, unde a intrat ca tenor în corul Societăţii Române de Operă. Tot în refugiu, Maria Ventura, Tony Bulandra şi Ion Manolescu jucau la Teatrul Naţional ieşean “Marşul nupţial”. Pentru că actorul care interpreta rolul “şefului de orchestră” se îmbolnăveşte, cineva îşi aminteşte de tânărul tenor – “e unul de la operă pe aici, care face pe artistul şi recită versuri prin spitale, cu răniţii”. Finteşteanu este luat pe sus, pudrat pe păr să pară mai bătrân şi…

18
/03
/16

Ultimul lup (3D), în regia lui Jean-Jacques Annaud (Numele trandafirului - 1986, Ursul - 1988, Amantul - 1992, Șapte ani în Tibet - 1997) va putea fi văzut în cinematografe din 25 martie. Adaptare după best- sellerul Totemul Lupului/Wolf Totem, scris de Jiang Rong, filmul a fost filmat în întregime în China.

18
/03
/16

La aproape patru ani de la moartea maestrului Ion Lucian, soția acestuia, actrița Paula Sorescu Lucian s-a stins din viață. În perioada 2004-2015, Paula Sorescu Lucian a jucat în aproape toate spectacolele Teatrului Excelsior.

17
/03
/16

Relansat în prezent pe platforma gratuită Cinepub, „Déjà vu” (2013) era al patrulea film al lui Dan Chişu. Rolul principal, extrem de solicitant, aparţinea Ioanei Flora, una din cele mai bune actriţe ale noii generaţii. Prilej de rememorare a celor mai semnificative interpretări ale sale. 

17
/03
/16

"Proprietarii 'Cumințeniei Pământului', lucrarea lui Constantin Brâncuși, au acceptat oferta de achiziție propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României pe care am condus-o, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii va lansa o subscripție publică națională", a scris, miercuri seară, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe pagina sa de Facebook.

17
/03
/16

Miercuri, 23 martie, de la ora 19.00, editura Nemira lansează în cadrul Întâlnirilor Yorick cartea De ce râdem la teatru. O explorare practică a comediei fizice, scrisă de multi-premiatul regizor John Wright. Evenimentul are loc la ceainăria Serendipity, de pe strada Dumbrava Roșie, nr. 12 (la câteva minute de mers pe jos de la Teatrul Bulandra, Sala Toma Caragiu).

17
/03
/16

Joi, 31 martie, de la ora 19.00, Fundaţia Calea Victoriei îi invită pe melomani la un eveniment dedicat muzicii de operă, având-o ca gazdă pe doamna Luminița Arvunescu, apreciat realizator Radio România Muzical, în decorul elegant al Muzeului Național Cotroceni. Invitata specială este doamna Nelly Miricioiu, celebra soprană britanică de origine română, capabilă să cânte aproape orice, de la belcanto, la operă veristă.

17
/03
/16

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu este unul dintre cei mai activi miniştri din Cabinetul Dacian Cioloş. Fost ambasador în Luxemburg, nepot al marelui om de litere Tudor Vianu, profesor universitar consacrat, doctor la Paris  cu o lucrare asupra căreia nu planează suspiciuni de plagiat. Ce caută acest om în Guvernul României?

17
/03
/16

Academicianul şi matematicianul Solomon Marcus a încetat din viață, în această dimineaţă, la Institutul "C. C. Iliescu" din Capitală. Academicianul avea 91 de ani.

17
/03
/16

Într-o zi de 17 martie (1883) se năştea Urmuz (Demetru Demetrescu-Buzău), „cel mai paradoxal scriitor român“ cum l-a numit George Pruteanu. Urmuz  va fi  judecător în Dobrogea, iar după război se va apuca să scrie, numai pentru a-și distra frații și surorile, parodiind cu false automatisme academismul prozei curente.

16
/03
/16

„În anii '80, în plină dictatură ceaușistă, Umberto Eco a venit la București la lansarea traducerii românești a „Numelui trandafirului”. Întâlnirea a fost secretă, doar cu scriitori selectați atent. Câțiva optzeciști au aflat însă și au încercat, zgomotos, să intre în sală. De teama scandalului (Eco trebuia să apară din clipă-n clipă), la intervenția unui critic important, au fost lăsați și ei la întâlnire. Așa am apucat să-l vedem și să-l auzim pe scriitorul care era pe buzele tuturor în lume”, scrie Mircea Cărtărescu, într-un editorial publicat în numărul din martie al revistei Q Magazine şi intitulat „Un ecou la moartea lui Eco”

16
/03
/16

Luni, 21 martie, de la ora 18.00, Orchestra de Cameră Radio se va afla pentru prima oară în istoria ansamblului în turneu la Chișinău pentru a prezenta la Sala cu Orgă un eveniment de gală: concertul dedicat aniversării de 65 de ani împliniți de Yuri Botnari, dirijor principal și director artistic al Orchestrei Filarmonice din Barcelona și dirijor al Orchestrei Filarmonice din Moscova.

16
/03
/16

Vineri, 18 martie (19.00), Orchestra Națională Radio vă invită la Sala Radio la un concert cu „parfum exotic”, cu patru invitați speciali din Liban: apreciatul compozitor și interpret la lăută MARCEL KHALIFE, LUBNAN BAALBAKI, dirijor permanent al Filarmonicii din Liban, solista vocală de origine libaneză ABEER NEHME și SALMAN BAALBAKI - la percuție orientală.

16
/03
/16

 „Ariel al pianiştilor” sau „Rafael al pianului”, cum i se spunea lui Chopin, fusese în copilăria şi adolescenţa sa adulatul saloanelor aristocraţiei poloneze din Varşovia, apoi al celor din Paris. Pe ecranul existenţei sale sentimentale s-au perindat cele mai seducătoare femei ale timpului său: Maria Wodzinska, Constanţa Gladkowska, Wanda Radziwiell, prinţesa Cezartoryska, Contesa Dellina Potocka şi, în cele din urmă, George Sand.