„Apropierea”, cel mai nou film al lui Tudor Giurgiu, a câștigat finanțare de la Eurimages
https://www.ziarulmetropolis.ro/apropierea-cel-mai-nou-film-al-lui-tudor-giurgiu-a-castigat-finantare-de-la-eurimages/

Apropierea, cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu, produs de Libra Film şi co-produs de Tito Clint Movies (Spania) şi Evolution Films (Cehia), a câştigat o finanţare în valoare de 250.000 de euro din partea Eurimages, fondul cultural al Consiliului Europei pentru sprijinirea coproducţiilor cinematografice europene. Bugetul total al filmului este de 1,4 milioane de euro.

Un articol de Petre Ivan|25 octombrie 2017

Filmările au început pe 19 octombrie în orașul spaniol Candas și vor dura până la finalul lunii noiembrie, urmând ca echipa de filmare să ajungă în încă două locații din Spania – Cordoba și Sevilla, dar și în România, în orașul transilvăneanSângeorz-Băi.

Filmul are la bază cunoscutul roman cu același nume al scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari, publicat în 2010, și îl are în rolul principal pe Mihai Smarandache (De ce eu?, Hacker). Din distribuție fac parte actori spanioli de talie internațională precumBelén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, Eric Francesdar și actori români: Carmen Florescu, Cristi Iacob, Ioan Coman, Emilian Oprea, Paul Cimpoieru.

Carmen Florescu, cea care va interpreta rolul Cristinei (soția personajului principal) este actriță independentă, colaborează cu Teatrul Nottara și a putut fi văzută în numeroase spectacole de pe scena Teatrului Mic, Teatrului Act și Teatrului de la Green Hours. În 2017 a fost una dintre actorii prezentați la TIFF în cadrul proiectului 10 pentru Film.

Cristi Iacob, unul din cei mai iubiți și apreciați actori ai Teatrului Mic, estecunoscut în lumea filmului pentru rolurile din Pepe si Fifi, Tinereţe fără tinereţe, 15, şiGhost Rider: Demonul răzbunării. Ioan Coman este actor al Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești șiacolaborat cu regizori importanți precum Alexandru Dabija, Radu Afrim sau Cristi Juncu.Paul Cimpoieru, fondator al Companiei Independente de Teatru „Two of Us”, a fost o prezență constantă la Teatrul Luni, de la Green Hours, una din principalele sale realizări fiind rolul din spectacolul Homo Americanus.

Celor patru actori românili se va alătura pe ecran Emilian Oprea, aflat la a treia colaborare cu regizorul Tudor Giurgiu, după reputatul rol al procurorului Panait în De ce eu? și rolul dinDespre oameni și melci. Actor al Teatrului „Maria Filotti” din Brăila din 2002, Emilian Oprea a fost o prezență constantă în producțiile cinematografice autohtone ale ultimilor ani, făcând parte și din distribuția lungmetrajelor Câini (r. Bogdan Mirică), Orizont (r. Marian Crișan) și Autoportretul unei fete cuminți (r. Ana Lungu).

Apropierea este al patrulea lungmetraj din cariera lui Tudor Giurgiu. Precedentul său film, De ce eu?, a fost prezentat în premieră mondială la Festivalul de la Berlin, în 2015. Regizorul a obținut în 2012 și Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun scurtmetraj al anului, cu Superman, Spiderman sau Batman.

Apropierea este produs de Libra Film Productions, co-produs de Tito Clint Movies (Spania) și Evolution Films (Cehia), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al programului Creative Europe al Uniunii Europene.

Filmul va avea premiera în cinematografele din România în octombrie 2018.

Foto: Apropierea – facebook

 

10
/11
/21

CRONICĂ DE FILM Mi-e neaşteptat de greu să scriu despre „La civil” (2021), deşi e un film pe care am fost nerăbădător să îl văd. „Waiting for August” (2014), documentarul cu care a debutat Teodora Mihai, regizoare din Belgia, dar de origine română, m-a impresionat când l-am văzut şi încă îi port o amintire puternică.

04
/11
/21

Ce-mi place foarte mult la cinema-ul furios al lui Nadav Lapid este că nu ştii niciodată unde te va duce şi în ce fel te va învălui. Singurul lucru pe care poţi să îl anticipezi este că vei fi surprins. Nu-ţi rămâne decât să te laşi purtat de ideile sale neconvenţionale şi incomode.

01
/11
/21

CRONICĂ DE FILM În „A Hero” (2021), noul său lungmetraj, câştigător ex-aequo al Grand Prix la Cannes, regizorul iranian Asghar Farhadi îşi recâştigă inspiraţia creatoare care l-a consacrat printre marii autori de cinema contemporani.

31
/10
/21

Nu se poate spune că regizorul Gaspar Noé a avut vreodată o viziune luminoasă asupra vieţii. Dimpotrivă – cinema-ul său s-a inspirat întotdeauna din cele mai tulburătoare pulsiuni umane, pe care le-a transformat într-un combustibil extrem de inflamabil. Însă „Vortex”, prezentat anul acesta la Cannes în afara competiţiei, este probabil cel mai întunecat film al său, oricât de ciudat ar suna asta.

30
/10
/21

Întâmplarea a făcut să văd în aceeaşi zi de la „Les Films de Cannes a Bucarest” două titluri din Rusia, ambele incluse în secţiunea Un Certain Regard a ediţiei din acest an a evenimentului de pe Croazetă - „Unclenching the Fists”, de Kira Kovalenko, şi House Arest”, de Aleksei Gherman Jr.

29
/10
/21

CRONICĂ DE FILM În a doua parte a relatărilor despre Festivalul „Les Films de Cannes a Bucarest” vă propunem să descoperiţi filmul câştigător al Premiului Juriului pe Croazetă, fascinantul „Memoria” al thailandezului Apichatpong Weerasethakul.

27
/10
/21

CRONICĂ DE FILM Prima parte a unui „jurnal” despre ediţia din acest an a Festivalului „Les Films de Cannes à Bucarest” - câteva observaţii despre surprizătorul documentar „Cow”, al britanicei Andrea Arnold.

27
/10
/21

După o lungă perioadă de așteptare, FILM MENU, revista de cultură cinematografică editată de studenții Facultății de Film din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” București, sub umbrela UNATC PRESS, își lansează cel de-al 29-lea număr. Evenimentul va avea loc la București, în după-amiaza zilei de sâmbătă, 30 octombrie, la Cinemateca Eforie (strada Eforie 2) și include două proiecții conexe.

26
/10
/21

La Civil, filmul Teodorei Ana Mihai, care i-a adus anul acesta la Cannes Prix de l'Audace la secțiunea Un Certain Regard, se vede acum în cadrul Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, la București, Cluj și Iași, iar de vineri, 29 octombrie, intră în cinematografele din toată țara.

26
/10
/21

Întâmplări fatale, criminali în serie, experimente cu urmări grave, vampiri și alte creaturi ale nopții sunt elementele cheie ale săptămânii filmelor de Halloween la Warner TV. Postul de televiziune propune unele dintre cele mai populare filme horror și SF, de la „From Hell” și „Halloween: H20” la maraton „Final Destination”, care pot fi vizionate până pe 31 octombrie.