Ara Malikian 15. Fiară și vioară
https://www.ziarulmetropolis.ro/ara-malikian-15-fiara-si-vioara/

Cu un look şi o agilitate de spadasin, Ara Malikian (n.1968) este un om-spectacol într-un show de vioară atipic. Susţine primul său concert la vârsta de 12 ani, iar astăzi este un maestru excentric care se duelează continuu cu alţi mari artişti ale căror lucrări le reinterpretează la fiecare apariţie pe scenă. La Bucureşti ajunge în mai 2016.

Un articol de Liliana Matei|14 decembrie 2015

Este celebru pentru variantele sale personale ale unor teme consacrate, care se întind de la Bach la Bjork, Radiohead sau Pulp Fiction, și chiar Ciocârlia lui Angheluș Dinicu.
Violonistul mânuiește arcușul, în timp ce el însuși e un arc sub tensiune, gata să sară, imprevizibil, de nestăpânit, un spaniol în centrul unei arene în care e și taur, și toreador. Însă Ara Malikian nu vine din Spania, țara sa adoptivă, ci din Liban, dintr-o familie cu origini armene.

Descendența sa este doar unul dintre motivele pentru care alege să devină un interpret multicultural, fascinat fiind de muzica gitanilor, de flamenco și tango, dar și de muzica arabă sau klezmer. Mărturie stau colaborările sale cu legenda muzicii libaneze, cântăreața Fairuz, sau cu celebrul dansator de flamenco, Joaquín Cortés.

Numeroasele distincții acordate includ premiile”Felix Mendelssohn” (1987 Germania), „Pablo Sarasate” (1995 Spania), „Niccolo Paganini” (Italia), „Zino Francescatti” (Franța), „International Artists Guild” ( USA), si o nominalizare la Latin Grammy Awards în 2015 la categoria ‘’Best long duration Music Video’’.

Când nu cântă ca solist, invitat de marile orchestre simfonice ale lumii, și nici nu e în turneu în vreuna dintre cele 40 de țări în care deja a concertat, Ara Malikian compune și înregistrează soundtrack-uri de film. Vioara sa poate fi ascultată nu doar pe 29 de albume de studio, ci și pe coloanele sonore a 9 pelicule, cele mai cunoscute fiind Hable Con Ella și La Mala Educación, operele unui artist spaniol la fel de nonconformist, Pedro Almodóvar.

Ara Malikian vine în România cu cel mai recent disc al său numit 15, care celebrează tot atâția ani de show-uri în fiecare colț al Spaniei. Spectacolul include cele mai cunoscute piese semnate de instrumentist, compoziții originale, dar și lucrări ale altor artiști.
Alături de Ara Malikian, vor urca pe scenă instrumentiști de același calibru: prim-violonistul Orchestrei Simfonice din Madrid, Jorge Guillén, care cântă la o vioară Mathias Thir din 1776; violonistul Humberto Armas din Venezuela, profesor de muzică de cameră la Conservatorul Aragon; Nantha Kumar, din Singapore, percuționistul care vorbește fluent în limba a peste 20 de tipuri de instrumente; super showman-ul Hector El Turco, tot la percuție; basista Tania Abad, la rândul său virtuoză și profesoară de contrabas; violoncelistul multi-premiat David Barona Oliver.

INFO

Concertul Ara Malikian 15 are loc pe 26 mai 2016, ora 20’00 la Sala Radio din București. Accesul în sală se face începând cu ora 19:30. Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Filmatul este interzis pe toată durata concertului.

Biletele pentru acest eveniment costă 115, 145, 175 de lei în funcție de categorie, și pot fi achiziţionate prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, magazinele Carrefour, Orange Shop, Vodafone, librăriile Cărturesti şi Humanitas, benzinăriile OMV) şi online pe www.eventim.ro.

Detalii pe www.twinarts.ro şi pagina de Facebook Twin Arts.

30
/08
/23

Timp de 29 de zile, publicul este așteptat să se bucure de o nouă ediție a Festivalului Enescu, fie că asistă în sălile de concerte sau urmărește transmisiile de la Televiziunea Română sau de pe site-ul FestivalEnescu.ro. O lume întreagă este invitată să descopere o ediție a cărei temă este ”Generozitatea prin muzică”.

30
/08
/23

Asociația FRUI VITA te invită să te alături unei experiențe muzicale și culturale unice în cadrul evenimentului „Dor de Doină", care va avea loc pe data de 30 septembrie, începând cu ora 18:00, la Grădina Monteoru din București; ocazie care va marca și lansarea manualului digital, pe care tinerii îl vor putea utiliza pentru a explora doina în propriul ritm.

24
/08
/23

După primele 11 zile la Brașov, Codlea, Feldioara, Bran și Râșnov, Festivalul de Film și Istorii (13 – 27 august 2023) continuă încă 4 zile la Râșnov cu un program de calitate cu multe proiecţii de film, dezbateri pornind de la tema „Radicalizare”, concerte, ateliere interactive și momente speciale.

24
/08
/23

Două zile de muzică energică, concerte și activări i-au electrizat pe spectatorii care au participat la festivalul Summer in the City care a avut loc în incinta Romexpo. Zeci de mii de fani ai muzicii de calitate au venit într-un număr mare în cele două zile ale festivalului să îl revadă la București, pe Robbie Williams, unul dintre cei mai mari entertaineri ai momentului, pe showman-ul Jason Derulo, dar și artiști tineri și talentați: Abby Roberts, Calum Scott, Editors, Nicole Cherry, Mario Fresh, DJ Orkun și DJ Riche.

24
/08
/23

Festivalul de Artă „Film în Sat”, cel mai mare eveniment cultural din mediul rural, care la începutul lunii august a strâns peste 10.000 de spectatori în stațiunea turistică Peștișani (Gorj), ajunge pentru prima dată în comuna Cernătești (Dolj), în perioada 25-27 august.

22
/08
/23

Gala Salbek Opera Festival va avea loc duminică, 27 august, de la ora 20:00, în Piața Primăriei din Arad, cu Orchestra Filarmonicii din Arad, dirijată de David Crescenzi, soliştii Ruxandra Donose, Ramón Vargas, Leontina Văduva şi o parte dintre cursanţii Salbek Opera Masterclass 2023.

21
/08
/23

LECTURĂ În așteptarea ediției din 2023 a Festivalului Internațional George Enescu, Ziarul Metropolis vă invită să redescoperiți două spirite strălucite ale secolului XX, conștiente de direcția în care se îndreaptă arta.

21
/08
/23

Organistul Eduard Antal va interpreta un aranjament inedit al celebrei Bohemian Rapsody, hitul trupei Queen din 1975 , pe orga din Biserica Neagră din Brașov, sâmbătă, 26 august, de la ora 18:00, în cadrul stagiunii Organ Nights.Programul concertului conține și alte lucrări scrise pentru ”Regina instrumentelor” compuse de Joseph Rheinberger, Maurice Duruflé, Jean Langlais sau Rachmaninov.