Arabia Saudită, înscrisă pentru prima dată în cursa pentru Oscar
https://www.ziarulmetropolis.ro/arabia-saudita-inscrisa-pentru-prima-data-in-cursa-pentru-oscar/

Arabia Saudită, o ţară în care cinematografele sunt interzise, s-a înscris pentru prima dată în cursa pentru câştigarea Oscarului pentru cel mai bun film străin.

Un articol de Andrada Văsii|16 septembrie 2013

Arabia Saudită, o ţară în care cinematografele sunt interzise, s-a înscris pentru prima dată în cursa pentru câştigarea Oscarului pentru cel mai bun film străin, propunând pentru gala din martie 2014 pelicula ,,Wadjda”, un film al regizoarei Haifaa Al-Mansour.

,,Lungmetrajul «Wadja» va reprezenta Arabia Saudită la Oscarul pentru cel mai bun film străin, fapt care reprezintă o premieră pentru regatul nostru”, a declarat Sultan Al-Bazie, directorul comitetului oficial de selecţie şi preşedintele Asociaţiei Saudite pentru Artă şi Cultură, informează AFP.

El a subliniat faptul că decizia a fost luată ,,după succesele obţinute de acest film şi de regizoarea lui în mai multe festivaluri internaţionale”.

,,Wadjda”, filmul de debut al cineastei saudite, a obţinut premiul pentru cel mai bun lungmetraj arab la Festivalul de Film din Dubai, premiul France Culture Cinéma – o categorie paralelă a Festivalului de la Cannes – şi a fost ovaţionat la Veneţia.

Arabia Saudită – o lume a misterelor

Pelicula prezintă povestea unei fetiţe rebele, al cărei vis este de a avea o bicicletă, încălcând astfel un tabu social în acest regat ultraconservator în care femeile sunt private de multe drepturi.

Haifaa Al-Mansour, în vârstă de 38 de ani, absolventă a Universităţii americane din Cairo şi a Universităţii din Sydney, şi-a asumat multe riscuri filmând acest lungmetraj la Riad.

Regizoarea a filmat dintr-o camionetă, departe de privirile trecătorilor, coordonându-şi actorii cu ajutorul unui sistem talkie-walkie. Tânăra actriţă Waad Mohammed, interpreta eroinei Wadja din film, a obţinut premiul pentru cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de la Dubai.

Arabia Saudita

Lungmetrajul «Wadja» va reprezenta Arabia Saudită la Oscarul pentru cel mai bun film străin.

Filmul ,,Wadjda” a fost lansat în Franţa şi în Statele Unite ale Americii, dar nu va fi proiectat în Arabia Saudită unde, la presiunea islamiştilor conservatori, cinematografele şi celelalte forme de divertisment sunt interzise.

Arabia Saudită este singura ţară din lume în care femeile sunt obligate să poarte voalul musulman în permanenţă, nu au dreptul să conducă automobilul şi trebuie să fie întotdeauna însoţite de un bărbat din familiile lor atunci când călătoresc sau ies în oraş, notează Mediafax.

În primăvara acestui an, poliţia religioasă din această ţară a anunţat totuşi că femeile saudite pot să meargă pe bicicletă în parcurile publice, „cu condiţia de a purta abaya (tradiţionala rochie neagră lungă) şi de a fi însoţite de un bărbat din familiile lor”.

Ceremonia de decernare a premiilor Oscar din 2014 va avea loc pe 2 martie la Los Angeles.

Foto credit: Cinemagia

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.