Arhivele lui Marcel Proust, scoase la licitație
https://www.ziarulmetropolis.ro/arhivele-lui-proust-au-fost-scoase-la-licitatie/

Fotografii, scrisori de la prieteni şi iubiţi, unele manuscrise inedite, în total 120 de documente, martore ale iubirilor şi ale activităţii scriitorului francez Marcel Proust, au fost scoase la licitaţie de casa Sotheby’s la Paris.

Un articol de Petre Ivan|31 mai 2016

Colecția lăsată moștenire la moartea lui Marcel Proust, în 1922, fratelui său, Robert, și deținută în prezent de către stră-stră-nepoata scriitorului, Patricia Mante-Proust, este estimată între 520.000 și 740.000 de euro.Proust

Această colecție conține mai multe fotografii, între care una dintre cele mai faimoase portrete ale lui Marcel Proust atunci în vârs
tă de aproximativ 17 ani, cu dedicație pentru prietenul lui Lucien Daudet, cu o adnotare scrisă de mână în limba latină. Această fotografie este estimată între 4.000 și 6.000 de euro.

Într-o altă fotografie făcută în 1896 de către Otto Wegener, Lucien Daudet îl pribește pe Marcel cu o privire languroasă, cu antebrațul sprijinit pe umărul său, iar Robert de Flers, zâmbind, se află în spatele scriitorului. Se Proustștie că, la insistențele părinților săi, Marcel Proust a recuperat toate copiile acestei imagini considerate compromițătoare (estimată la 5.000 / 8.000 de euro).

O ediție originală a volumului „În partea dinspre Swann” este estimată între 20.000 și 30.000 de euro și, veritabilă comoară pentru ‘proustieni’, un set de dovezi până acum necunoscute ale scrierii volumului „La umbra fetelor în floare”, în parte în manuscris, cu ștersături și corecturi, estimat între 20.000 și 25.000 de euro.

Printre loturile scoase la licitație se află și două dintre singurele trei scrisori cunoscute ale lui Marcel Proust către tatăl său, care nu a putut înțelege că literatura poate fi o meserie.

Într-o scrisoare din septembrie 1893 (estimată între 10.000 și 15.000 de euro), Marcel Proust pare că se supune voinței tatălui său afirmând că dorește să se pregătească „în mod serios” pentru concursul la Afaceri Externe, subliniind în același timp în continuare că „altceva decât literatura și filozofia este pentru el timp pierdut”.

Foto: – Marcel Proust – facebook

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.