Evenimente organizate de reprezentanțele Institutului Cultural Român cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii
https://www.ziarulmetropolis.ro/evenimente-organizate-de-reprezentantele-institutului-cultural-roman-cu-prilejul-zilei-nationale-a-lecturii/

Ziua Naţională a Lecturii, celebrată în data de 15 februarie, este marcată de reprezentanţele Institutului Cultural Român de la Bruxelles, Paris, Stockholm, Tel Aviv şi Viena printr-o serie de evenimente menite să promoveze cititul în rândul publicului.

Un articol de Petre Ivan|15 februarie 2023

Institutul Cultural Român de la Bruxelles, în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Belgiei și cu Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos, realizează proiectul Dialog – prezentare, lectură și Q&A – „Wild Wild East”- mystery & thriller / POLAR, în România și Benelux. Proiectul va aduce în fața publicului doi autori români, Tony Mott și Bogdan Hrib, într-o întâlnire deschisă, lectură și sesiune Q&A, moderată de Iuliana Alexa, poetă și scriitoare.

Evenimentele, care vor avea loc la Bruxelles (15 februarie, la Reședința Ambasadorului României în Regatul Belgiei) și la Haga (16 februarie, la Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos), reprezintă o întâlnire deschisă de tipul „dialog – prezentare”, însoțită de lectură din romanele celor doi autori, plus o sesiune de întrebări (Q&A), cu tema „Wild Wild East”. Întrebarea principală în jurul căreia vor avea loc discuțiile din cadrul celor două evenimente este: „Va fi literatura mystery & thriller a Estului noua mare revelație a pieței de carte? Dacă răspunsul este pozitiv, de ce?”.

Reprezentanța Institutului Cultural Român la Paris prezintă proiectul „Eu citesc, tu citești…Doina Ruști ne citește / Manifest pentru lectură”, ce constă în publicarea pe rețelele sociale a unui scurt film în care scriitoarea Doina Ruști (foto), născută chiar pe 15 februarie, citește câteva minute în limba română. În acest fel, este celebrată nu doar Ziua Națională a Lecturii, ci și aniversarea romancierei, al cărei roman „Zogru” a fost tradus anul trecut în limba franceză (traducere Florica Courriol, Les éditions du Typhon). De asemenea, membrii echipei ICR Paris vor citi, împreună cu participanții la cursurile de limba română găzduite de reprezentanță, fragmente din romane apărute în limba română.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Leyvik House din Tel Aviv și Asociația Scriitorilor și Jurnaliștilor de Limbă Idiș din Israel, continuă seria de evenimente „Yiddishkeit” printr-un nou eveniment, dedicat scriitorului de origine română Emil Kalin. Manifestarea va avea loc joi, 16 februarie, la sediul ICR Tel Aviv și va cuprinde un dialog între Emil Kalin și Daniel Galay, poet și director al Leyvik House, despre creația artistică a lui Emil Kalin și contribuția acestuia la literatura contemporană idiș din Israel.

Scriitorul Mircea Cărtărescu participă la Stockholm, pe 15 și 16 februarie, la două evenimente de lansare a volumului „Melancolia” (editura Albert Bonniers Förlag, traducerea Inger Johansson). Primul eveniment are loc la librăria Söderbokhandeln Hansson & Bruce, unde autorul și scriitoarea suedeză Martina Lowden vor lectura din „Melancolia‟, în limbile română și suedeză. Al doilea eveniment de lansare a volumului „Melancolia” este organizat de ICR Stockholm la sediul institutului, cu participarea lui Inger Johansson, care a tradus în limba suedeză nouă dintre cărțile scrise de Mircea Cărtărescu, a autorului și a jurnalistei și scriitoarei suedeze Cecilia Hansson.

Institutul Cultural Român de la Viena organizează în parteneriat cu Alte Schmiede Kunstverein, în data de 23 februarie, lectura bilingvă (română/germană) din volumul „Melancolia“ de Mircea Cărtărescu. La Alte Schmiede, fragmentele în limba română vor fi prezentate publicului chiar de autor, iar cele în limba germană vor fi lecturate de Ernest Wichner, traducătorul ediției în limba germană a volumului „Melancolia“, apărut la editura Paul Zsolnay în 2022.

Direcția Relații Internaționale a Institutului Cultural Român, în parteneriat cu ambasada României în Mexic, organizează turneul scriitorului Dinu Flămând în Mexic. În perioada 16-28 februarie 2023, Dinu Flămând va participa la evenimente desfășurate în statul Tabasco, în statul Puebla, la Cruz (Ciudad de Mexico), la Xalapa și în orașul port Veracruz.

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ din Berlin a organizat la Haus für Poesie din Berlin, pe 14 februarie, o masă rotundă în jurul celor 11 elegii publicate de Nichita Stănescu în 1966, traduse recent în limba germană de scriitorul Ernest Wichner, prezent la eveniment împreună cu Mara-Daria Cojocaru, poetă germană și lector în filozofie, și traducătorul Gabriel Horațiu Decuble, profesor la Universitatea din București, Catedra de Studii Germane.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.