Art Safari București 2020 se deschide pe 11 septembrie. Muzeul temporar va găzdui 11.000 de metri pătrați de artă
https://www.ziarulmetropolis.ro/art-safari-bucuresti-2020-se-deschide-pe-11-septembrie-muzeul-temporar-va-gazdui-11-000-de-metri-patrati-de-arta/

Pentru prima dată în istoria evenimentului, Art Safari se va desfăşura în două spaţii distincte: Victoria Tower, din centrul Capitalei (Calea Victoriei, numărul 15), şi AFI Cotroceni.

Un articol de Liliana Matei|3 septembrie 2020

La AFI Cotroceni, vizitatorii sunt invitați să caute Satelitul și să descopere instalațiile artistice interactive pentru întreaga familie, cu acces gratuit;

Art Safari va putea fi vizitat și noaptea, în fiecare vineri și sâmbătă, de către grupuri restrânse de vizitatori, care se vor bucura de tururi ghidate, art performance și muzică live;

Guerrilla Girls, „Brushes and Glue”, Vogue, 1991

Evenimentul va avea loc în perioada 11-20 septembrie 2020, în condițiile de siguranță cerute prin legea ce reglementează activitatea muzeelor (acces tip circuit, flux controlat de vizitatori, alături de măsurile clasice de prevenție, măști, dezinfectant, distanțare).

Cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, aflat sub patronajul Primăriei Municipiului București și UNESCO România și realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, va găzdui 11.000 de metri pătrați de artă românească de patrimoniu și contemporană, precum și artă internațională. Anul acesta, muzeul va fi deschis în Victoria Tower, o clădire de secol XXI, proiectată să reflecte avansul tehnologic, în perfect acord cu arhitectura zilelor noastre, aflată pe Calea Victoriei, nr. 15.

Art Safari va găzdui aici o expoziție dedicată lui Sabin Bălașa, pictor contemporan celebru. Fiecare pânză a lui Sabin Bălașa pare să fie o fereastră, un hublou deschis spre univers, un cosmos populat de ființe feminine și masculine surprinse în drumul lor inițiatic, mereu însoțite de animale cu rol protector. Alături de numeroase muzee și colecționari, Camera Deputaților din România va împrumuta din gestiune proprie, în premieră națională, 8 lucrări de artă semnate de Sabin Bălașa pentru expoziția din cadrul Art Safari 2020, lucrări pe care publicul va avea șansa să le admire pentru prima dată în cadrul unei expoziții.

„Floarea-soarelui” – Gheorghe Petrașcu

Pavilionul Muzeal este dedicat lui Gheorghe Petrașcu, a cărui artă s-a impus încă de la începuturile sale pe simezele celor mai relevante manifestări artistice românești și a rămas până astăzi apreciat drept unul dintre cei mai importanți mari maeștri ai artei de început de secol XX. „De o ținută gravă ce seduce din prima clipă retina privitorului sensibil și avizat, această pictură îți cere să o descifrezi încet, meditativ.” (Corneliu Baba)

Anul acesta Israelul este țară invitată și va fi reprezentată printr-o instalație textilă de mari dimensiuni, semnată de Gilli Avissar, amplasată în atriumul Art Safari. „Tehnica sa versatilă, un joc între creație și spectacol, îi oferă lui Gili Avissar abilitatea de a personaliza spațiile în care expune. De aceea, știm că lumile pe care le va crea pentru această ediție vor transporta publicul în noi dimensiuni. Vă invităm să le descoperiți la Art Safari” (ES David Saranga, Ambasadorul Israelului în România)

Lucrare de Gili Avissar, fotografiată de Lena Gomon

Și Satelitul Art Safari din AFI Cotroceni va găzdui 1.000 de metri pătrați de artă, oferind patru experiențe distincte: sculptură, arte textile, instalație mobilă semnată Obie Platon, unul din cei mai bine cotați artiști tineri români (pictor și graffer) și o instalație artistică surpriză, de mari dimensiuni pentru toate vârstele. Accesul în cadrul Pavilionului AFI – ART va fi gratuit, în perioada 11-20 septembrie 2020.

Măsuri sporite de siguranță la Art Safari 2020

Accesul fiecărui vizitator în muzeul temporar Art Safari se va face controlat, iar traseul de vizitare va fi unul tip circuit unidirecțional, prin stabilirea unor fluxuri de vizitare, în zone expoziționale diferite.

Saddo – Orcus (Stranger in the Garden)

Vizitatorilor le va fi verificată temperatura la intrarea în spațiul expozițional, aceasta fiind o condiție obligatorie de acces. De asemenea, accesul publicului va fi permis numai în condițiile purtării corespunzătoare a măștii pe toată durata vizitei. Vizitatorii vor fi rugați să își dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool, pus la dispoziție la intrarea în Art Safari și în multiple alte puncte, la fiecare nivel.

Biletele și abonamentele cu reducere de 30% (40 lei pentru un bilet de o zi și 80 lei pentru un abonament) pot fi achiziționate de aici.

Pavilionul de Artă București – Art Safari se desfășoară sub patronajul Primăriei Municipiului București și CNR UNESCO, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, și este un eveniment cultural unic în România ca structură, concept și amploare. Pavilionul Muzeal, cu lucrările de Tezaur ale maeștrilor artei românești, Pavilionul Central, cu lucrări ale mișcării artistice contemporane, Pavilionul Internațional și programul educațional – Art Safari Kids formează conceptul unic al Pavilionului de Artă București. Art Safari a înregistrat 165.000 de vizitatori în primele șase ediții. Mai multe detalii: www.artsafari.ro.

Foto sus: Sabin Bălașa – Călătoria [1993] / Art Safari

 

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.