Arta contemporană se mută în România – Bucharest Art Week, din 26 septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-contemporana-se-muta-in-romania-bucharest-art-week-din-26-septembrie/

Din 26 septembrie 2014, Bucureştiul va deveni pentru o săptămână gazda uneia dintre cele mai ample manifestări internaţionale de artă contemporană din România.

Un articol de Petre Ivan|25 septembrie 2014

Gândit pentru a atrage atenția publicului internațional asupra scenei autohtone artistice și pentru a crea un spațiu de dialog multicultural, Bucharest Art Week (BAW) își propune să așeze România pe harta europeană a țărilor unde astfel de evenimente reprezintă deja o tradiție, și totodată să se diferențieze de acestea printr-o abordare neconvențională, cu caracter local, focus pe audiență generală, artă în spațiul public și proiecte cu impact social.

”Inner Fire, a Matter of Limits”

Bucharest Art Week debutează la Foișorul de Foc cu expoziția colectivă ”Inner Fire, a Matter of Limits” / ”Arderea interioară, o chestiune de limite”, expoziție-concept curatoriată de Nona Șerbănescu și care reunește 29 de artiști, printre care Aitch, Ana Asavei Pietraru, Alexandra Baciu, Buzu, Otilia Cadar & Liviu Coman, Ana Chiorean, Marina Cristea, Cuzina, Amalia Dulhan, Teofana Filip, Melinda Kádár & Andrei Curta, Liviu Mihai, Mihaela Magopat, George Moscal, Ada Muntean, Maia Ștefana Oprea, Marina Oprea, Bogdan Pelmuș, Magdalena Pelmuș, Ana Petrovici, Maria Raducanu, Valentin Soare, Ioana Sisea, Ioana Ursa, Mihai Topescu, Romana Topescu și Adriana Vasile. Expoziția se va deschide pe 26 septembrie cu un eveniment amplu desfășurat între ora 17.00 și 22.00 marcat de un maratonul-performance de sunet și muzică live semnat in full frame by Fierbințeanu.

Christian Paraschiv, Ideologie

Christian Paraschiv, Ideologie

”BITUM”

La Carol 53 demarează sâmbătă – 27 septembrie – ”BITUM”, o expoziție de grafică, pictură și instalație în format „artist run space” manifestat de către un grup de tineri artiști, Răzvan Anghelache, Alexandra Baciu, Bianca Ioniță și Daniela Vîrlan, având ca invitat special Asociația Parada România documentată fotografic de către artistul francez Gabriel Loisy, în timp ce la Galeria IX va fi deschisă expoziția de fotografie ”Bucharest Today” semnată de artistul fotograf japonez Tomoaki Minoda. Ziua va fi încheiată la Home Mătăsari cu prima expoziție personală de pictură a artistului Adrian Dică denumită “Marele tomberon”. De asemenea, Home Mătăsari va fi gazda unei lucrări colaborative realizată de 15 artiști din întreaga țară în cadrul festivalului 18+ de la Cluj.

Artă la peron

Din dorința de a înlesni accesul la arta contemporană pentru un număr cât mai mare de persoane a luat naștere Artă la peron, un proiect de promovare a artei în medii atipice. Astfel, la Gara de Nord vor rula timp de 5 zile, din 28 septembrie, lucrări de artă video semnate de artiști importanți ai domeniului: Daniel Petru Ionescu [Ro.] ”The Line”, Maia Ștefana Oprea „Lining” [Ro.], Dijana Tomik Radevska [Macedonia], „Drama of Gesture” & „Insomnia”, Dimitris Palade [Grecia] ”Fringe Dance” și alții.

”Istoria prin ochii celor care au trăit-o: martori și mărturii”

Biblioteca Națională va găzdui luni, 29 septembrie, ora 17.00 un preview al expozitiei ”Istoria prin ochii celor care au trăit-o: martori și mărturii” organizată de către Institutul Național pentru Studierea Holocaustului ”Elie Wiesel” în colaborare cu Universitatea de Arte București și Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane. Expoziția va reuni o selecție de lucrări de pictură și gravură realizate pe tema Holocaustului de către studenți ai Facultății de Arte Plastice din București, clasa lector Anca Boieriu, un spectacol de dans contemporan coordonat de performerul Relu Dobrin ce pune în discuție rolul martorului în contextul evenimentelor trecute și obiecte personale ale victimelor Holocaustului din iunie 1941, obiecte găsite în 2010, în groapa comună din pădurea Vulturi, Popricani, județul Iași, în urma investigațiilor arheologice coordonate de către Institutul „Elie Wiesel”. Vernisajul va avea loc oficial pe data de 8 octombrie, iar lucrările vor putea fi vizionate până pe 17 octombrie, perioadă în care sunt programate și alte acțiuni culturale derulate de către Institut. Expoziția va putea fi vizitată în programul de lucru al Bibliotecii Naționale, pe toată perioada, 29 septembrie – 17 octombrie 2014.

„Balkan Mood: focus Macedonia”

Cristi Gaspar, City driver

Cristi Gaspar, City driver

Unul dintre cele mai ofertante evenimente ale săptămânii este și expoziția internațională „Balkan Mood: focus Macedonia”, eveniment ce are loc la inițiativa unor tineri artiști din România: Alexandra Baciu, Anca Brânzaș, Alexandra Pașca, Răzvan Anghelache, Florina Niță, ce prezintă pe scena artistică bucureșteană un grup de artiști macedoneni: Srdjan Micic, Orhan Kamilov, Dijana Tomik Radevska, Marina Leskova, Stefan Jakimovski, Sotir Hadji Nikolov, într-un demers de reactivare a valențelor comune. Expoziția va avea loc tot în incinta Bibliotecii Naționale și va fi deschisă începând cu 30 septembrie.

”Solitar Urban”

Ziua de 1 octombrie îi reunește la Muzeul „Palatul Voievodal – Curtea Veche” pe Cristi Gaspar, Raluca Ghideanu, Grupul FocAR (Alina Tudor, Răzvan Neagoe), Lucian Muntean, Christian Paraschiv, Justinian Scărlătescu și Maria Pop Timaru în expoziția de grup ”Solitar Urban”, curator Adina Niculae.

“Refacerea fragmentului”

Pe 2 octombrie, la Galeria Occidentului publicul va participa la un dublu vernisaj: expoziția de pictură “Refacerea fragmentului” semnată de Matei Enric și expoziția de design de bijuterie contemporană “Musicals” de Alexandru Burlacu.

”Ghost Host”

Săptămâna va culmina cu un closing party pe 4 octombrie la spațiul alternativ Dianei 4, eveniment care va însoți vernisajul ”Ghost Host” al artistului Alex Baciu.

Programul și lista completă a artiștilor pot fi consultate pe site-ul oficial.

Foto: Bucharest Art Week – Bucharest Art Week.eu

16
/08
/18

În luna august, Asociația Montage dă startul celui mai nou proiect cultural „FUChS(ilis)-ISMUL, EXPERIMENT SOCIO-CROMATIC DE MUZICĂ ȘI MIȘCARE desenat cum se cuvine de Pâlnie și Stamate pe uvertura șalvarilor lui Ismail si Turnavitu de pe lângă Cârligații lui Gayk” sau, mai pe scurt, FUChSIADA, un spectacol „work in progress” conceput de Anca Maria COLȚEANU după scrierile lui URMUZ și produs de artistul Anca Maria Ciofîrlă.

06
/08
/18

Reclama online realizată de Montreal Museum of Fine Arts pentru expoziţia de vară a fost blocată de platforma Facebook pentru că folosea nuduri abstracte pictate de Pablo Picasso. Muzeul a fost nevoit să ia legătura direct cu compania, pentru a reuşi să publice online advertorialul (puteți vedea reclama video în interiorul articolului).

03
/08
/18

Veniţi pe 10 august la “concert”? La care concert - vor întreba cei care se vor uita la fotografia de mai jos, ce pare a fi realizată în timpul unui astfel de show muzical, pe un mare stadion al lumii.

03
/08
/18

CRONICĂ DE FILM Cunoscut pentru scurtmetrajul „O zi bună de plajă”, premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2008, şi pentru lungmetrajul de debut „Lupu” (2013), regizorul Bogdan Mustaţă revine cu un film cvasi-experimental de o oră, realizat în 3D, „My Life Rehearsed In One Leg”.

02
/08
/18

Expo ShortFest 2018, platforma de expoziție a Festivalului Internațional de Scurtmetraj Arkadia ShortFest, propune un performance interactiv semnat de Mihai Zgondoiu.  Expo ShortFest promovează în fiecare an proiecte artistice apreciate național și internațional, amenajate în spații neconvenționale, transformând astfel experiența iubitorilor de artă într-una cât mai autentică. 

02
/08
/18

Fundația Calea Victoriei îi așteaptă pe cei doritori, în luna august, cu o varietate de cursuri și evenimente culturale: de la dezvoltare personală până la arte, de la exercițiile de autenticitate și înțelepciunea Poveștilor din „1001 de nopți” până la designul interior ca modalitate de a crea Spații fericite.

30
/07
/18

Expoziţia dedicată de muzeul Luvru pictorului Eugène Delacroix a fost, cu peste jumătate de milion de vizitatori, cea mai frecventată din istoria muzeului francez. „Delacroix 1798 - 1863” va fi deschisă, începând cu luna septembrie, la Metropolitan Museum of Art din New York. La Paris, aceasta a fost vizitată, în medie, de 5.100 de persoane zilnic, timp de patru luni.

27
/07
/18

Programul spectacolelor B-FIT in the Street! din perioada 28-29 iulie, al treilea weekend de festival, este format dintr-o selecţie de producţii româneşti, un spectacol nocturn din Spania şi o instalaţie interactivă din Danemarca, potrivit organizatorilor. Festivalul aduce, în perioada 13 iulie - 5 august, la Bucureşti peste 400 de artişti internaţionali şi peste 40 de spectacole cu sute de reprezentaţii.

19
/07
/18

Institutul Național al Patrimoniului împreună cu agenția de comunicare creativă Zaga Brand au lansat campania #CronicariDigitali, prin care își propun să apropie pentru prima dată valorile și tradițiile României de generația millennials. Astfel, tinerii sunt stimulați să cunoască, să înțeleagă, să aprecieze și să promoveze patrimoniul cultural național și UNESCO din România.

18
/07
/18

Prima fotografie publicată vreodată pe Internet este o imagine prelucrată în Photoshop a formației Les Horrible Cernettes, o trupă de muzică pop alcătuit din angajate ale Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva (CERN). Fotografia a fost realizată pe 18 iulie 1992 de către Tim Berners-Lee, unul dintre părinții internetului.

17
/07
/18

Organizat pe parcursul întregii luni iulie, în perioada 1-31, Festivalul Gion Matsuri este cel mai spectaculos eveniment organizat de templul Yasaka din vechiul oraș Kyoto. Festivalul culminează la 17 iulie cu o paradă impresionantă (Yamaboko-junko) de care alegorice “hoko” și „yama”.