Arta, scurtmetrajul lui Sitaru, patru premii internaţionale
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-scurtmetrajul-lui-sitaru-patru-premii-internationale/

În mai puţin de două luni de la premiera mondială a scurtmetrajului “Artă” în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia, regizorul român a fost distins cu patru premii. Din distribuţia filmului fac parte: Emanuel Pârvu, Ioana Abur, criticul de film Andrei Rus şi tânăra Iulia Crişan.

Un articol de Petre Ivan|25 noiembrie 2014

Dacă luna octombrie i-a adus acestuia Prix Format Court la Festivalul Internaţional al Filmului Francofon de la Namur, săptămâna trecută marchează un alt moment important în palmaresul lui Adrian Sitaru, câștigarea a altor 3 premii.

“Artă” a fost distins cu premiului Louis Le Prince pentru cel mai bun film de scurtmetraj din competiția Festivalului Internațional de Film de la Leeds, ce-l califică pentru înscrierea la OSCAR.

Cel mai bun film de scurtmetraj la Sleepwalkers International Short Film Festival din Estonia și premiul pentru Cel mai bun scenariu în cadrul celei de-a 22-a ediții a Ozu Film Festival, Italia.

Elogiat de presa britanică drept “un film captivant despre manipulare, desăvârșit printr-o superbă execuție tehnică”, scurtmetrajul relatează

Adrian Sitaru

Adrian Sitaru

modul prin care un regizor și un director de casting încearcă să convingă mama unei adolescente să accepte ca fiica ei să joace rolul unei minore abuzate sexual în următorul lor film.

Scurtmetrajul este un film născut din discuțiile avute în timpul dezvoltării scenariului de lungmetraj “Fixeur“, care va intra în producție în luna februarie 2015.

Adrian Sitaru a încheiat recent filmările pentru cel de-al patrulea film de lungmetraj al său, intitulat “La timp”, care nu a obținut sprijin financiar din partea Centrului Național al Cinematografiei și care a fost selectat în cadrul Festival de Cinéma Européen des Arcs, secțiunea Work-in-Progress.

“Artă“ este o producție 4 Proof Film, 100% independentă. Imaginea este semnată de Adrian Silișteanu, iar montajul de Andrei Gorgan.

Foto: Arta, Adrian Sitaru – cinemagia

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.