Artă sub 18 ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-sub-18-ani/

„Arta sub 18 ani ” este un eveniment parte a proiectului „Troc – reţea de teatru educativ”, organizat de Asociaţia Reciproca în parteriat cu duo-ul artistic Monotremu şi finanţat de Administraţia Fondului Naţional Cultural. Sub umbrela „Arta sub 18 ani” Asociaţia Minitremu, parte a duo-ului Monotremu, ajunge la Cluj, între 28 şi 30 aprilie, cu două evenimente.

Un articol de Liliana Matei|23 aprilie 2017

Iată ce va găzdui în această perioadă Casa Matei:

– prezentarea taberei de artă contemporană Minitremu Art Camp#1
28 aprilie // ora 19.00 // Casa Matei – UAD

– atelier de formare pedagogică ARTĂ SUB 18 ANI dedicat celor cu interese în pedagogie și/sau arte și celor care realizează ateliere cu copii sau adolescenți și care își doresc să lucreze aplicat pe un plan de curs

29 – 30 aprilie // ora 11-18 (cu pauze) // Casa Matei – UAD

Participare este gratuită. Înscrierile se fac până pe 25 aprilie, trimițând un mail la [email protected] care să conțină o descrierea personală și o scurtă motivație de participare.

Ce este Tabăra de artă contemporană Minitremu ArtCamp?

În Minitremu Art Camp#1 mai mulți elevi de liceu s-au întâlnit cu artiști și practicieni activi din arta contemporană românească. Situată la granița dintre pedagogie critică și artă, tabăra a conținut mai multe workshop-uri practice video, scriere, performance, tehnologie, activism, etc, unde accentul a fost pus nu pe însușirea unui „craft” sau perfecționarea unor „skill-uri” deja dobândite, ci pe asimilarea unor procese de gândire generate de dialogurile libere pe teme și topicuri politice din viața cotidiană.

Ce este atelierul „Artă sub 18 ani”?

Atelierul organizat este unul de formare pedagogică. În cele două zile se vor dezbate activitățile și rezultatele taberei Minitremu. Prin exemple concrete se analizează ce valențe pedagogice există într-un asfel de proiect și cum pot fi integrate în proiecte educaționale curente sau viitoare.

Participanții sunt invitați să-și prezinte propriile idei de atelier și sunt îndrumați în punerea lor în practică. Atelierul dispune de 10 locuri pentru artiști interesați de pedagogie sau pedagogi interesați de metode educative prin artă asfel încât să se lucreze aplicat pe propuneri și idei din sfera „artă și educație”.

Ce este Monotremu?

Duo-ul Monotremu s-a format în Timișoara, în anul 2010, și activează la Târgu Mureș. Acțiunile lor artistice sunt inspirate de o sensibilitate socială, iar practica lor constă în acțiuni pline de umor, dar și critice, la adresa societății românești, în permanentă tranziție. Din 2012, dezvoltă Minitremu, un proiect prin care facilitează copiilor și tinerilor accesul la artă contemporană.

Ce este Troc – rețea de teatru educativ?

„TROC – reța de teatru educativ” este un proiect de intervenție culturală cu o puternică dimensiune pedagogică, în cadrul căruia vor fi dezvoltate forme de cunoaștere și metode de lucru participative prin intermediul artei. „TROC – rețea de teatru educativ, ediția #2” continuă formarea unui cadru colaborativ în care artiștii dedicați artei educaționale să poată atât să coopereze în producția de noi tipuri de evenimente culturale dedicate copiilor și adolescenților, cât și să se dezvolte profesional prin participarea la prezentări și ateliere specializate pe tema pedagogiei artistice.

05
/03
/20

La Teatrul Bulandra, ziua de 8 martie va fi cu totul specială și pentru că Gina Patrichi, actrița a cărei amintire se păstrează încă în mintea și sufletul celor care au avut șansa de a o vedea jucând, ar fi împlinit 84 de ani. În semn de respect și pentru aducere aminte, Teatrul Bulandra organizează luni, 9 martie, ora 19.00, la Sala Liviu Ciulei, expoziția Gina Patrichi – o stea în galeria Teatrului Bulandra.

14
/02
/20

Ediția cu numărul opt a Romanian Design Week va avea loc în perioada 15-24 mai, la București. Având ca temă SCHIMBAREA*CHANGE, RDW 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.

05
/02
/20

MNAC repune vitrinele Sălii Dalles în folosul artei și al comunității și marchează evenimentul cu un tur ghidat de structuristul Dragoș Marcu despre starea structurii Sălii Dalles și despre riscul la seism pe întreg Bulevardul Magheru-Bălcescu.

31
/01
/20

CORESPONDENȚĂ DIN BRUXELLES. La BOZAR, în Bruxelles, până acum în februarie 2020, puteți vizita (contra unei sume modice) o excepțională Expoziție Brâncuși. Este perla coroanei în prezența României la festivalul EUROPALIA, care în 2019 a fost dedicat țării noastre.

24
/01
/20

Accademia di Romania in Roma, cu sprijinul Institutului Cultural Român, va inaugura luni 27 ianuarie, la ora 19:00, expoziția de fotografie „Ultima Lună” constând într-un portofoliu de lucrări fotografice aparținând artiștilor Nicola Bertasi și Marzio Villa, proiect curatoriat de Valentina Ribaldi.

20
/01
/20

Recent întors la Sibiu din Statele Unite ale Americii, unde a participat la ediția 2020 a celui mai important congres de artele spectacolului din lume, organizat de International Society for the Performing Arts (ISPA), Constantin Chiriac îl are invitat la Sibiu, în cadrul primei conferințe speciale FITS și TNRS din acest an, vineri, 24 ianuarie, pe arhitectul Ștefan Dorin Adam.