Artiştii pentru artişti, ediția a XVI-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/artistii-pentru-artisti-editia-a-xvi-a/

În primele zile ale primăverii va avea loc cea de-a 16-a ediţie a programului UNITER Campania Naţională „Artiştii pentru artişti”, realizată în parteneriat cu instituţiile de teatru din Bucureşti şi din ţară.

Un articol de Petre Ivan|6 martie 2017

“Împreună, venim în sprijinul oamenilor de teatru care au nevoie de ajutor, prin spectacole oferite în numele cauzei artiştilor noştri pentru care scena rămâne o frumoasă amintire. Credem că această unitate a breslei – care se întâmplă de 16 ediţii încoace prin acest program – este un semn că prin TEATRU putem schimba vieţi. Ştim cu toţii că fiecare bilet cumpărat înseamnă nu doar un semn de reverenţă pentru munca actorilor, ci şi un ajutor concret.” – UNITER.

În urma apelului Uniunii teatrale din Romania, 10 teatre din Bucureşti şi 18 teatre din ţară au programat pe parcursul lunii martie, şi nu numai, spectacole de teatru ale căror încasări vor alimenta Fondul de Solidaritate Teatrală, fond special constituit pentru întrajutorarea artiştilor cu probleme de sănătate şi existenţă.

Iată spectacolele care se joacă anul acesta sub semnul „Artiştii pentru artişti”. (informaţii despre achiziţia de bilete aflaţi de pe site-urile teatrelor).

Bucureşti:

12 martie: Trei gemeni veneţieni  de Antonio Collalto, regia Nona Ciobanu, Teatrul Mic Bucureşti

14 martie: O poveste a porcului, după o poveste de Ion Creangă, scenariul şi regia Mircea Cornişteanu, Teatrul „Ion Creangă” Bucureşti. Spectacolul se joacă la Teatrul Excelsior

17 martie: Micul prinţ de Antoine de Saint-Exupéry, regia Alexandru Dabija, Teatrul de Comedie Bucureşti

19 martie:  Mă tot duc, cu Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu, Teatrul Metropolis Bucureşti

19 martie: Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare, regia Diana Lupescu, Teatrul „Nottara” Bucureşti

19 martie: Titanic vals de Tudor Muşatescu, regia Alexandru Dabija, Teatrul Odeon Bucureşti

21 martie: Punguţa cu doi bani, după Ion Creangă, scenariu, regie şi teme muzicale Decebal Marin, Teatrul de animaţie Ţăndărică Bucureşti

25 martie: Fazanul de Georges Feydeau, regia Alexandru Mâzgăreanu, Teatrul „Nottara” Bucureşti

26 martie: Nastasia, un spectacol de Mihai Mălaimare, Teatrul Masca Bucureşti

26 martie: Vania şi Sonia şi Maşa şi Spike de Christopher Durang, regia Horia Suru, Teatrul Mic Bucureşti

27 martie: Angajare de clovn de Matei Vişniec, regia Ion Caramitru, Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti

29 martie: Degeţica, după Hans Christian Andersen, adaptarea şi regia Aurel Mitran, Teatrul Excelsior Bucureşti

Ţară:

28 februarie: Ursul păcălit de vulpe, dramatizare de Delia Gavliţchi după Ion Creangă, regia Mariana Ivaşcu, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Merlin” Timişoara

8 martie: Onorabila adunare, regia Lendvai Zoltán Teatrul Municipal „Csíki Játékszín” Miercurea-CiucArtiştii pentru artişti

11 martie: Bocitoarele vesele după William Shakespeare, dramatizarea şi regia artistică Alexandru Vasilache, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani

15 martie: Steaua fără nume, de Mihail Sebastian regia Erwin Şimşensohn, Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Liviu Rebreanu”

15 martie: Baraca de Aiat Fayez, regia şi scenografia Tudor Lucanu, Teatrul „Regina Maria”, Oradea

16 martie: Hangiţa după Carlo Goldoni, regia colectivă, Teatrul „Tudor Vianu” Giurgiu

18 martie: Omul care a văzut moartea de Victor Eftimiu, versiune scenică Andreea Vulpe, regia Cristi Juncu, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti

19 martie: Viaţa nu te întreabă niciodată nimic. One Woman Show cu Wanessa Radu, regia Anca Cismaru, Teatrul „Maria Filotti” Brăila

22 martie: Leul RA, un musical de Marius Popa şi Cezar Ghioca, Teatrul „Andrei Mureşanu” Sfântu Gheorghe

24 martie: Pelicanul de August Strindberg, regia Cătălin Vasiliu, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi

24 martie: Deşteptarea primăverii de Frank Wedekind, regia Charles Muller, Teatrul German de Stat Timişoara

25 martie: Un stejar de Tim Crouch, regia Bobi Pricop, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ

25 martie: UBU REGE de Alfred Jarry, regia şi scenografia Tudor Lucanu, Teatrul „Anton Pann” Râmnicu-Vâlcea

25 martie: În lumea lui Caragiale, scenariul Călin Ciobotari, după „Momente şi schiţe” de I.L.Caragiale”, regia Antonella Cornici, Teatrul „Aureliu Manea” Turda

26 martie: Nora de Henrik Ibsen, regia Dumitru Lazăr Fulga, Teatrul Municipal „Bacovia” Bacău

27 martie: Vulpoiul, regia Florin Zamfirescu, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu

30 martie: Tigrul din oraşul nostru de Gianina Cărbunariu, regia Bobi Pricop, Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava

30 martie: PASĂREA RETRO se loveşte de bloc şi cade pe asfaltul fierbinte, regia Radu Afrim, Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Tompa Miklós”

Foto: Artiştii pentru artişti – uniter.ro

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.