Asculta Vocea, din 1 octombrie la Radio România
https://www.ziarulmetropolis.ro/asculta-vocea-din-1-octombrie-la-radio-romania/

Asculta Vocea este un proiect Radio România Cultural iniţiat şi coordonat de Anca Mateescu.

Un articol de Andrada Văsii|1 octombrie 2013

Asculta Vocea este un proiect Radio România Cultural iniţiat şi coordonat de Anca Mateescu.

Emisunea Asculta Vocea va putea fi auzită între 1 octombrie şi 30 noiembrie pe toate frecvenţele posturilor Radio România în ţară şi la Chişinău, dar şi pe frecvenţele Radio România Internaţional, on air dar şi on line.

Sunt voci care au făcut istorie, voci care au contat, voci pierdute si regăsite printr-un miracol, voci izgonite decenii de-a rândul. Astfel, la Asculta Vocea puteți auzi vocile culturii noastre moderne, Vocile memoriei noastre.

Asculta Vocea, înregistrări din 1928

Din 1928, Radio România adăposteşte un tezaur. O comoară fără de care istoria modernă ar fi mult mai săracă. La aniversarea a 85 de ani de existenţă, Radio România dăruieşte ascultătorilor săi, sub genericul Asculta Vocea, fragmente din înregistrări unicat sub forma unui  insert cu vocea unei personalităţi din arhiva sonoră a Radioului.

Asculta Vocea

Asculta Vocea începe astăzi, 1 octombrie

Primele voci selectate care se vor auzi pe toate posturile Radio România din ţară şi la Chişinău sunt: Ion Minulescu, Constantin Tănase, Nicolae Iorga (foto dreapta), Tudor Arghezi (foto stânga), Lucian Blaga, George Călinescu.

În această perioadă, pe lângă Asculta Vocea, Radio România Cultural organizează și cea de-a treia ediţie a turneului naţional Duelul Viorilor. Evenimentul se desfășoară până pe 4 octombrie, în 8 oraşe din România.

Mii şi mii de spectatori au venit să asiste la cele două ediţii precedente ale turneului Duelul Viorilor: Stradivarius versus Guarneri şi au constatat că, atunci când arcuşurile s-au încrucişat, rezultatul a fost unul atât de frumos şi melodios, sunetul atât de pur şi cristalin, măiestria celor doi violonişti atât de mare, încât practic iubitorii muzicii de calitate au fost singurii câştigători.

Foto credit: Radio România Cultural, Asculta Vocea

12
/02
/16

Centrul Cultural Rus din București și Asociația SmartArt îi invită pe iubitorii operei şi baletului să sărbatorească prin muzică cei 250 de ani de excelență ai Teatrului Bolshoi din Moscova. Evenimentul aniversar - un recital extraordinar de arii și lieduri rusești - va avea loc miercuri, 23 martie, de la ora 19.00, la sediul Centrului Cultural Rus.

11
/02
/16

Concertul lui Charles Aznavour, programat inițial pentru 20 februarie, la Romexpo, a fost amânat, "din motive logistice'', urmând să aibă loc pe 28 aprilie. Charles Aznavour (91 de ani) se află într-un turneul restrâns — "One Night Only", ce se desfășoară în doar câteva dintre capitalele europene, printre acestea aflându-se și București.

10
/02
/16

Orchestra Filarmonicii din Berlin, situată în top zece al celor mai bine cotate orchestre din lume și desemnată în anul 2008 drept “cea mai bună orchestră din lume” (The Gramophone) deschide ediția 2019 a Festivalului Internațional George Enescu, cu două concerte care vor avea loc pe 31 august și pe 1 septembrie 2019.

09
/02
/16

Nominalizat de șapte ori la Premiile Grammy, Omar Sosa este un artist exact așa cum e Cuba. O insulă între trei continente ale muzicii, care reușește să-și definească o identitate distinctă. Va concerta pe 30 iunie, la București, în cadrul Jazz Night Out.

05
/02
/16

Cea dintâi premieră a anului 2016, "Hapciu în RE major", adaptare după celebra operetă "Mam'zelle Nitouche" (de F.R. Hervé, libret de Henri Meilhac și Albert Millaud), marchează un moment unic în istoria Operei Comice pentru Copii: este pentru prima dată când pe scena instituției se montează un spectacol de operetă. Premiera are loc sâmbătă, 20 februarie, de la ora 17.00, și duminică, 21 februarie, de la ora 11.00.

05
/02
/16

Un frumos recital conceput în jurul a doi mari compozitori ai repertoriului german – Beethoven și Brahms – este ceea ce ne propun miercuri, 10 februarie (19.00) la Sala Radio violonista Cristina Anghelescu (solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio) și pianistul Daniel Goiţi.

05
/02
/16

„Aphonopelma johnnycashi” se va numi păianjenul care a împrumutat numele cântăreţului Johnny Cash. Creatura cu opt picioare este neagră în întregime, așa cum se îmbrăca regretatul artist, decedat în 2003 și care cânta cu chitara sa mai ales "Man in Black", unul din hiturile sale.

02
/02
/16

Filarmonica “George Enescu”  şi  asociaţia “Clasic e fantastic” anunţă cel de-al doilea concert al anului 2016, din ciclul educativ „Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica”. Duminică, 21 februarie, la orele 10 şi 12.30, copiii sunt invitaţi să afle povestea Bărbierului din Sevilia, capodopera de teatru muzical semnată  de compozitorul Italian Gioacchino Rossini.

01
/02
/16

Așa cum și-a obișnuit publicul și în stagiunile precedente, Orchestra de Cameră Radio îi aduce în fața publicului pe câțiva dintre tinerii muzicieni români care vor „scrie” mai departe istoria scenelor de concert din țară și din străinătate: laureaţii competiţiei naţionale anuale „DRUMUL SPRE CELEBRITATE”.