Astăzi începe UrbanEye Film Festival!
https://www.ziarulmetropolis.ro/astazi-incepe-urbaneye-film-festival/

UrbanEye Film Festival 2016 ne aşteaptă de astăzi până pe 20 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu şi Cinemateca Eforie, cu documentare captivante despre oraş, proiecţii speciale, discuţii şi filme din competiţie.

Un articol de Liliana Matei|16 noiembrie 2016

Festivalul care vorbește despre oraș prin film își deschide a treia ediție cu un documentar care pune în prim plan o problemă extrem de actuală – distrugerile culturale din timpul războaielor – și ridică o serie de întrebări importante. Proiecția The Destruction of Memory are loc astăzi, 16 noiembrie, de la ora 19:30 la Cinema Elvira Popescu. Programul plin al următoarelor patru zile de UrbanEye Film Festival include documentare în premieră, împărțite în patru secțiuni – Memorie, Acasă, Apă și Portrete de Arhitecți – proiecții speciale, discuții cu specialiști și o competiție pentru filme care vorbesc despre realitățile arhitectural-urbane din România.

În a doua zi de festival, joi, 17 noiembrie, spectatorii pot urmări, la Cinema Elvira Popescu, Autopcity, un documentar despre un oraș în derivă, Chișinău, proiecție care va fi urmată de o discuție cu regizorul Ștefan Rusu. Ziua continuă cu H2Omx, care dezvăluie criza de apă prin care trece Mexico City, și cu o discuție cu profesorul Anton Anton despre hidraulica urbană. Seara se încheie cu o incursiune într-o tabără de refugiați: A Walnut Tree.

Vineri, 18 noiembrie, vor fi proiectate, la Cinema Elvira Popescu, primele filme în competiție. Programul e completat de Lost Rivers și o discuție cu Teodor Frolu despre potențialul Dâmboviței în București, și de Fallen City, proiecție urmată de o discuție cu membrii Alert – Proiecte de conștientizare a riscului seismic în București, și de două filme din secțiunea Portrete de Arhitecți: Getting Frank Gehry și Amare Gio Ponti.

Sâmbătă, 19 noiembrie, ziua de la Cinema Elvira Popescu e dedicată filmelor în competiție și decernării Premiului UrbanEye. Programul include și documentarele The W.I.N.D. House și The Oyler House: Richard Neutra’s Desert Retreat. Seara se încheie la Cinemateca Eforie, cu una dintre cele mai așteptate proiecții ale acestei ediții, The Infinite Happiness.

Ultima zi de festival, duminică, 20 noiembrie, începe la Cinema Elvira Popescu cu proiecția filmelor realizate de liceeni în cadrul workshop-ului „Primul meu film documentar”. Programul mai include proiecția Golescu Crafts, urmată de un Q&A cu istoricul de design Mirela Duculescu și arhitecții Ruxandra Sacaliș și Veronica Olariu, dar și proiecția Primari pentru zece minute. Parte din Actopolis-Bucureşti-Sud, urmată de o sesiune Q&A cu regizorul Vlad Petri, Evelin Hust, directorul Institutului Goethe din București și Ștefan Ghenciulescu. În a doua parte a zilei, spectatorii sunt așteptați la Franco’s Promise și The Babushkas of Chernobyl. UrbanEye 2016 se încheie la Cinemateca Eforie cu Watermark.

ue_poster-urban-eye_2016_a2-page-001Juriul care va acorda premiul pentru „Cel mai bun film” e format din Ileana Bârsan (critic și educator de cinema), Manuel Toledo Otaegui (fondator Arqfilmfest Santiago, Chile și fondator ArchFilmFest London) și Dorin Ștefan (arhitect).

Biletele și abonamentele sunt disponibile online, pe Eventbook.ro, dar și la casieria Cinema Elvira Popescu (Blvd. Dacia nr. 77, București).

Proiectul UrbanEye a fost inițiat în 2014 ca platformă de discuție despre oraș prin intermediul filmului, dediată nu doar profesioniștilor din domeniu, ci oricărui locuitor interesat de orașul în care trăiește. Festivalul de film UrbanEye este un proiect al asociației ARTA în dialog. A treia ediție a festivalului este un Proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural București – Orașul in-vizibil și co-finanțat de Ordinul Arhitecților din România din timbrul arhitecturii.

Pentru mai multe detalii: www.UrbanEye.ro

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.