Astra Film – o scurtă istorie, într-un documentar animat
https://www.ziarulmetropolis.ro/astra-film-o-scurta-istorie-intr-un-documentar-animat/

Regizoarea Carmen Lidia Vidu a realizat primul film documentar animat din cariera sa, intitulat „O scurtă istorie Astra Film“, cu ocazia aniversării de 20 de ani a Festivalului internaţional de film documentar de la Sibiu (14-20 octombrie 2013).

Un articol de Judy Florescu|2 noiembrie 2013

Regizoarea Carmen Lidia Vidu a realizat primul film documentar animat din cariera sa, intitulat „O scurtă istorie Astra Film“, cu ocazia aniversării de 20 de ani a Festivalului internaţional de film documentar de la Sibiu (14-20 octombrie 2013).

Carmen Lidia Vidu spune că nu şi-a dorit niciodată să facă film şi a considerat realizarea unui film ceva tehnic, rece, fără nicio legătură cu emoţia şi dramatismul teatrului. „Cu drag faţă de prieteni, dar fără nicio urmă de poftă profesională am început să fac videoclipuri, pentru „Noblesse Oblige“, una din cele mai bune trupe din Europa şi mai apoi pentru Mes Quins. Am tot făcut materiale video pentru spectacolele mele de teatru multimedia, dar totuşi, filmul e altceva“.

Prin multimedia s-a apropiat de festivalul internaţional de film documentar de la Sibiu – Astra Film. Încă din 2006 a fost invitată să regizeze festivităţiile de deschidere şi galele de decernare a premiilor din acest festival. Anul acesta, Astra Film a împlinit 20 de ani şi Carmen Lidia Vidu (foto jos) şi-a propus să monteze un making of al tuturor ediţiilor.

astra film carmen lidia vidu

„Aşa că, timp de o lună, am văzut zi de zi, de dimineaţă până seara, sute de ore de materiale de arhivă, ca într-un final să ne dăm seama că nu ne ajută la nimic aceste materiale fiindcă cei de la Astra Film nu mai voiau un making of, ci un film documentar complex. Nu ştiu când şi de ce am fost inconştientă, dar am început să fac documentar animat fără să ştiu ce e aia sau cum se face“, explică regizoarea.

Ziarul Metropolis vă invită să vizionaţi primele 15 minute din documentarul „O scurtă istorie Astra Film“

Ziua lucra la film, noaptea se uita la animaţii şi încerca să le priceapă mecanismul. „Am slăbit 7 kg rapid, au trecut lunile şi anul. Pur şi simplu am lucrat non-stop fără să ştiu exact cum am ajuns să fac un documentar animat în loc să fac un simplu making of. Sunt mai mult decât mândră de cele două videoclipuri, de întreg pachetul grafic pe care l-am făcut pentru Astra şi care a fost dat la TVR şi la multe alte posturi şi care s-a bucurat de reale aprecieri din partea profesioniştilor.

Click aici pentru a vedea spotul festivalului.

Click aici pentru a vedea spotul Astra Film junior.

„E munca mea, bucuria mea, iar acest documentar animat e o surpriza plăcută pe care mi-am făcut-o“, mai spune Carmen Lidia Vidu, despre documentarele produse pentru Astra Film.

Citiţi şi: Astra film festival debutează cu „Google şi creierul mondial“

02
/06
/23

O oportunitate excelentă pentru actorii de teatru din România, programul 10 pentru FILM își continuă misiunea la TIFF.22. Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la festival, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

30
/05
/23

Mini-vacanța de la începutul lunii iunie vine cu mai multe motive de sărbătoare: vreme călduroasă, timp liber de petrecut în familie și cinci zile de filme pentru copii la prețul unic de 10 lei biletul în rețeaua Cineplexx – Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș. Astfel, în perioada 1 - 5 iunie 2023, continuă tradiția de a sărbători Ziua Copilului la cinema cu promoţii de preţ imbatabile.

29
/05
/23

Insula 42, Centrul Cultural Clujean și Cinema Victoria, în parteneriat cu Festivalul Ceau Cinema!, vă invită în data de 4 iunie, începând cu ora 18.00, la Cinema Victoria din Timişoara la un masterclass susținut de Richard Peña, renumit curator, programator și educator de cinema american, dedicat avangardei cinematografice americane a anilor ’40-’60.

26
/05
/23

Programul TIFF.22 (9 – 18 iunie, Cluj-Napoca) va cuprinde o selecție de cinema nordic grație unui parteneriat în premieră între TIFF, institutele de film și ambasadele celor cinci țări din regiune: Danemarca, Suedia, Finlanda, Islanda și Norvegia.

25
/05
/23

„Încă două lozuri" (2023), noua comedie a regizorului Paul Negoescu, „Între revoluţii" (2023), filmul hibrid al lui Vlad Petri, premiat la Berlinale, şi producţia germană „Putem la fel de bine să fim morţi" (2022), care o are în rolul principal pe cunoscuta actriţă timişoreană Ioana Iacob, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecții speciale la a zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, ce va avea loc în perioada 12-16 iulie.