Ateneul Român: Două concerte extraordinare George Georgescu, cu ocazia a 125 de ani de la naşterea marelui dirijor
https://www.ziarulmetropolis.ro/ateneul-roman-doua-concerte-extraordinare-george-georgescu-cu-ocazia-a-125-de-ani-de-la-nasterea-marelui-dirijor/

Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti va organiza, în zilele de 4 şi 5 octombrie, două concerte extraordinare, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la naşterea dirijorului George Georgescu (12 septembrie 1887 – 1 septembrie 1964). Potrivit unui comunicat transmis luni de Institutul Cultural Român (ICR), partener al proiectului, alături de TVR, cele două […]

Un articol de |24 septembrie 2012

Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti va organiza, în zilele de 4 şi 5 octombrie, două concerte extraordinare, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la naşterea dirijorului George Georgescu (12 septembrie 1887 – 1 septembrie 1964).

Potrivit unui comunicat transmis luni de Institutul Cultural Român (ICR), partener al proiectului, alături de TVR, cele două evenimente vor marca deschiderea stagiunii 2012-2013, fiind susţinute de Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”, dirijor: Horia Andreescu, solist: Valentin Gheorghiu, interpreţi: Adela Zaharia (soprană), Carmen Topciu (mezzosoprană), Cristian Mogoşanu (tenor), Marius Boloş (bas), dirijorul corului: Iosif Ion Prunner.

În program: Ludwig van Beethoven – Fantezia pentru pian, cor şi orchestră în do minor, op. 80, o evocare a sentimentelor trezite de natură, un mesaj de pace şi bucurie pe un libret de Kristian Kuffner, şi Simfonia nr. 9 în re minor, op. 125, având ca text poemul Odă bucuriei scris de Friedrich Schiller, simfonie socotită capodopera lui Beethoven.

În pauza concertelor din 4 şi 5 octombrie va fi lansat un CD Beethoven editat de Casa Radio, care conţine înregistrări cu Simfonia nr. 9 în re minor, op.125 şi Uvertura „Coriolan”, op.62, în interpretarea Corului şi Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta marelui dirijor George Georgescu.

Personalitatea acestuia va fi evocată de Jean-Charles Hoffele, jurnalist Diapason, muzicolog şi editor.

Biletele vor fi puse în vânzare marţi, 2 octombrie, la casa de bilete a Ateneului Român.

Dirijorul George Georgescu (n. 12 septembrie 1887, Sulina, Judeţul Tulcea, d. 1 septembrie 1964, Bucureşti), fost director al Orchestrei Filarmonice din Bucureşti, este unul din cei mai mari reprezentaţi ai stilului dirijoral clasic caracteristic Şcolii germane.

 

Sursa: Agerpres

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.

08
/09
/23

Institutul Cultural Român de la Londra deschide sezonul de evenimente din această toamnă cu un proiect de amploare, „Spotlight Heritage Timișoara“ / „Patrimoniul sub reflectoare“, desfășurat în perioada 9-12 septembrie 2023, la sediul său din Belgrave Square. Evenimentul este prezentat în cadrul Open House Festival London, în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, sub egida Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.

08
/09
/23

Legenda comediei franţuzeşti se dezvăluie drept omul modest şi sensibil Louis de Funès, în documentarul difuzat în premieră la TVR 1 sâmbătă, 9, respectiv 16 septembrie, de la ora 15.30. În aceleaşi zile, de la ora 21.00, telespectatorii TVR 1 urmăresc filmele „Hibernatus” şi „Omul-orchestră”, din colecţia Louis de Funès.

07
/09
/23

Bunăstarea personală și durabilitatea, alegeri eco-responsabile în bucătărie, parteneriate pentru un oraș sustenabil, practici de sustenabilitate în industriile de beauty și cosmetică, dar și informarea și educarea pentru sănătatea femeilor sunt principalele teme abordate în cadrul sezonului al șaselea al Sustainable Living Podcast (SLP), în parteneriat cu Promenada Mall.

07
/09
/23

Pixel. Comunități în focus, cel mai nou demers al companiei de teatru independent Vanner Collective, a provocat adolescenții din Alexandria să experimenteze un alt fel de vacanță – ateliere de film încheiate cu scurtmetraje realizate chiar de participanți și ateliere de fotografie al căror rezultat este o expoziție ce va putea fi văzută între 8 și 14 septembrie, la Centrul de Resurse în Fotografie (str. Popa Tatu nr. 68).