„Documentarele Artelor Focului”, un proiect editorial Modernism.ro
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentarele-artelor-focului-un-proiect-editorial-modernism-ro/

„Documentarele Artelor Focului” este un proiect editorial produs de platforma Modernism.ro care prezintă o selecţie de artişti reprezentativi pentru artele decorative din România, cu relevanţă specifică pentru dinamica acestui fenomen cultural artistic contemporan.

Un articol de Petre Ivan|11 septembrie 2023

Considerăm că aceste interviuri și materiale documentare sunt necesare pentru cercetarea și arhivarea istoriilor recente ale acestor domenii ale artelor focului, dar și pentru prezentarea, promovarea și popularizarea acestora.” Cosmin Nasui, curator

Interviurile video pot fi urmărite mai jos:

Ioana Stelea: „Am hotărât să fac sticlă pentru că era un material misterios pe care nu l-am înțeles”

Ileana Dana Marinescu: „Îmi place tot timpul să mă reinventez

David Sandu: „Bijuteria poartă un conținut personal uriaș

Lucian Țăran: „Ceramica mobilează un spațiu, sculptura îl acaparează

Arina Ailincăi: „Istoria noastră o știm pe bază de ceramică

Misha Diaconu: „Nu uit de unde am plecat”

David Leonid Olteanu: „Totul e ludic, mă joc ca un copil cu un puzzle

Dan Popovici: „Sub umbrela artelor decorative, la noi au intrat toate descoperirile artei universale

Maria Roxana Cioată: „E o alchimie întreagă în atelierul unui artist

Ionuț Marin, Sculpturi pret-a-porter „MOTA

Materialele proiectului pot fi consultate aici

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii

Modernism.ro este o revistă online de promovare a culturii contemporane românești, lansată în 2009 care susține, promovează și expune artiști români contemporani, creativi români, evenimente culturale de anvergură, proiecte bilaterale și internaționale din toate domeniile culturii contemporane, cu accent pe artele vizuale.

Revista are o componentă cantitativă consistentă – indexarea în cei 15 ani de existență a peste 1.200 de artiști contemporani din cei peste 5.000 prezentați în cadrul articolelor sale. Are peste 26.830 de articole publicate și peste 135.000 de materiale media foto și audio. Arhiva video depășește 500 de materiale video, producție originală, cu și despre artiști, în cadrul a peste 15 proiecte editoriale online.

Website | Facebook | Twitter | Video | Linkedin | Pinterest | Tumblr

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.