Au început înscrierile la Astra Film Festival 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/au-inceput-inscrierile-la-astra-film-festival-2018/

Astra Film Festival, Sibiu pregăteşte cea de-a XXV-a ediţie, care se va desfăşura în perioada 15-21 octombrie 2018, la Sibiu. Pe 5 decembrie 2017, au început înscrierile de filme – regizori, producători şi distribuitori de filme din toată lumea îşi pot înscrie cele mai recente producţii de film documentar cu termen limită până pe 5 martie 2018.

Un articol de Liliana Matei|7 decembrie 2017

Se așteaptă înscrierea filmelor de non-ficțiune cu o puternică prezența a punctului de vedere regizoral, atât în ceea ce privește forma cât și tema abordata. Calitățile cinematografice cât și onestitatea abordării subiectului de către regizor sunt foarte apreciate. Sunt binevenite în special documentarele creative și filmele de autor.

Secţiunile competiţionale în care pot fi înscrise filmele sunt: Internaţional (documentare creative de lung-metraj din toată lumea), Europa Centrală şi de Est (lung-metraje produse în şi despre această regiune), România (filme care fac o radiografie a societăţii româneşti), Student (filme realizate de regizori debutanţi în cadrul unor şcoli de film sau programe de specialitate) și Shorts (scurt-metraj documentar din toată lumea). Filmele înscrise trebuie să fie produse după 1 ianuarie 2017.

Astra Film Festival este primul şi cel mai important festival de cinema documentar din România şi unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil din lume, recunoscut pentru selecţia diversă şi inedită de filme, programe tematice, sesiuni de Q&A cu autorii, discuţii panel, masterclass-uri, concerte și evenimente pentru industrie. Anual, sute de filme sunt prezentate publicului care poate descoperi astfel unghiuri noi de abordare a realității.

Formularul de înscriere poate fi accesat aici.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.