Au început înscrierile la conferinţa „Filme pentru liceeni”
https://www.ziarulmetropolis.ro/au-inceput-inscrierile-la-conferinta-filme-pentru-liceeni/

Educaţia prin film are multiple beneficii: le puteţi afla în cadrul conferinţei desfăşurate între 10 şi 12 noiembrie, la Institutul Italian de Cultură, din strada Aleea Alexandru nr. 41.

Un articol de Liliana Matei|3 noiembrie 2016

Filme pentru liceeni, unul dintre cele mai ample proiecte de educaţie cinematografică şi educaţie socială prin film, desfăşurat în perioada 2015-2016 în 14 localităţi din România a ajuns la final. Cu această ocazie, conferinţa de final de proiect, ce va avea loc în perioada 10-12 noiembrie la Institutul Italian din Bucureşti, va prezenta rezultatele unui program la care pe parcursul a zece luni au participat 15.000 de spectatori, elevi şi profesori de liceu. Conferința se adresează profesorilor şi tuturor celor interesaţi de impactul educaţiei nonformale şi de metodele propuse în cadrul acestui proiect.

În prima zi a conferinţei vor fi prezentate rezultatele proiectului şi cercetarea realizată pe baza feedback-ului primit de la elevii și profesorii participanţi la proiecţiile de film şi la cele şase workshop-uri destinate cadrelor didactice. De asemenea, vor fi prezentate propuneri de bune practici și prezentarea conținutului unei scrisori de intenție pentru sprijinirea acestor proiecte, înaintate Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Toate materialele pedagogice prezentate vor putea fi folosite ulterior, gratuit.

A doua zi va fi dedicată prezentării metodei aplicate de lucru propuse în cadrul proiectului Filme pentru liceeni. Participanţii vor viziona unul dintre cele şase filme incluse în proiect (Mustang în regia lui Deniz Gamze Ergüven), iar apoi vor asista la simularea activităţilor sociale aferente filmului şi la prezentarea primei lecţii de cinema: O scurtă introducere în istoria cinematografului.

Profesori, elevi, parteneri și susținători ai educației prin film sunt invitați în ultima zi pentru un dialog care să ne inspire și să ne motiveze în demersurile viitoare. Programul pentru această zi constă în vizionarea a trei mini-lecţii video de cinema, prezentarea unor metode de decodificare a filmului ca artă şi a felului în care privim aceste filme şi se încheie cu o masă rotundă despre importanţa educaţiei cinematografice. La masa rotundă vor participa speakerii Filme pentru liceeni, cei care au lucrat cu elevii pe parcursul proiectului.

Accesul la conferință este gratuit și deschis publicului larg, cei interesaţi de participarea la conferinţă se pot înscrie până la data de 7.11.2016 completând formularul la acest link.

Mai multe detalii despre programul conferinţei găsiți aici.

Pentru mai multe detalii despre proiect vă invităm să vizitaţi site-ul Filme pentru liceeni şi pagina de facebook.

Înființată în 2007, Asociația Culturală Macondo deține o experiență considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic, dar și în distribuția de filme de artă pe piață din România.

Lanterna Magică este un club internațional de cinema pentru copii, fondat în Elveția, cu o existență de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau în încurajarea tinerelor generații în studiul culturii cinematografice și în oferirea de instrumente pentru a înțelege imaginile cu care ei interacționează zi de zi.

Proiectul Filme pentru liceeni este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Proiect susținut de Centrul Național al Cinematografiei, Primăria Sectorului 5, Ministerul Educaţiei și Cercetării Științifice, Inspectoratul Școlar București, Casa Corpului Didactic București, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Direcția Municipală Pentru Cultură, Învățământ, Sport și Tineret Slobozia, Casa Corpului Didactic Ialomița, Casa Corpului Didactic Olt, Inspectoratul Școlar Județean Harghita, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu,  Inspectoratul Județean Școlar Ialomița,Inspectoratul Școlar Județean Olt,Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Casa Corpului Didactic Dâmbovița, Casa Corpului Didactic Timiș, Casa Corpului Didactic Giurgiu, Cinema Elvira Popescu, Casa de Cultură a Municipiului Toplița, Centrul Cultural Municipal Caracal, Ambasada, Hollywood Multiplex București Mall.

 

18
/04
/22

Selecția de filme OWR#15 surprinde la scară mică complexitatea mediului natural și este gândită ca un ecosistem în sine, secțiunile dezvoltându-se ca niște ramuri care cresc din același trunchi și care doar împreună formează un întreg.

07
/04
/22

Regizorul american Steven Speilberg a acceptat invitatia American Independent Film Festival de a intra într-un dialog cu publicul cinefil din România. Vineri, 15 aprilie, la Cinema Elvire Popesco, după proiecția filmului West Side Story va avea loc o conversație care va fi moderată de criticul de film Andrei Gorzo.

06
/04
/22

Questo, platforma de divertisment urban care oferă jocuri tematice de explorare a lumii reale, și HBO Max provoacă bucureștenii să descopere universul serialului românesc „RUXX” într-un mod inedit, din 9 aprilie!

05
/04
/22

Luna aprilie marchează lansarea unui nou proiect educațional organizat de Asociația One World Romania. Pornind de la principiul că citirea unui film se poate asemăna cu cititul unei cărți, proiectul „Educație media prin film documentar la bibliotecă” face un pas asumat pentru a crește competențele de analiză critică a imaginii ale publicului larg, cu filmul documentar despre drepturile omului ca material didactic.

31
/03
/22

CRONICĂ DE FILM Câte ceva despre noul film al lui Pedro Almodóvar, “Madres paralelas” (2021), ajuns acum şi în cinematografele din România, distribuit de Independenţa Film.