Raluca Aprodu: „Ruxx pare mereu omul potrivit la locul potrivit, prototipul unei femei puternice și responsabile”
https://www.ziarulmetropolis.ro/raluca-aprodu-ruxx-pare-mereu-omul-potrivit-la-locul-potrivit-prototipul-unei-femei-puternice-si-responsabile/

Pe actriţa Raluca Aprodu o ştim din spectacolele Naţionalului bucureştean, ale Teatrului Evreiesc sau ale Teatrului Metropolis, dar şi din filme şi seriale precum noua producţie HBO, „RUXX”.

Un articol de Ziarul Metropolis|12 aprilie 2022

În RUXX, Raluca Aprodu interpretează rolul principal, despre care ne vorbește în rândurile care urmează. Ultimul episod al serialului se difuzează pe 15 aprilie.

După 10 ani de la În derivă, revii într-o producție HBO, de data aceasta cu un rol principal complex și total diferit. Ce înseamnă pentru tine serialul „RUXX”?

Am simțit că fiecare alegere pe care am făcut-o în cei aproape 20 de ani de când fac meseria asta m-a pregătit într-un fel sau altul pentru actuala experiență. Cred că serialul a venit la timpul potrivit, cu toate provocările lui. A însemnat întâlniri cu oameni cu care nu mai lucrasem, dar pe care îi admiram, a însemnat întâlniri cu oameni pe care îi știam de foarte mulți ani și cu care m-am bucurat mereu să lucrez. Și nu în ultimul rând a însemnat o întâlnire cu mine, și ca om, și ca actriță.

Cum ai trăit parcursul acestui proiect – de la casting, primele lecturi de scenariu, la filmări și colaborarea cu regizorii și producătorii HBO?

A fost o experiență unică pentru care nu știi niciodată dacă ești pregătit, dar în care te arunci cu capul înainte pentru că este o șansă cu care nu te întâlnești foarte des în România. Un rol principal, într un serial care s-a filmat aproape șase luni, cu o echipă de oameni minunați. Și dacă peste toate asta mai adăugăm și pandemia, chiar cred că e once in a lifetime! A fost copleșitor, emoționant, frumos, inedit, greu, surprinzător…

A fost o paletă largă de sentimente pe care le-am experimentat de-a lungul proiectului. De la castingul pe Zoom (care pentru mine a fost o noutate) până la ritmul de lucru, nesiguranța zilei de mâine pentru că se tot impuneau restricții de la o zi la alta, toate au făcut ca proiectul acesta să-mi rămână întipărit în mine pentru totdeauna.

Raluca Aprodu, în noul serial HBO, „Ruxx”

Cum o vezi tu pe Ruxx, cum crezi că se vede Ruxx și cum o percep ceilalți?

Ruxx pare mereu omul potrivit la locul potrivit, prototipul unei femei puternice și responsabile, care găsește întotdeauna soluții pentru ceilalți, sacrificându-și viața personală și propriile planuri.

Cred că ceilalți o percep exact cum vrea ea să fie percepută. Fix așa cum se lasă ea percepută. Un om care își ține părerile personale pentru ea, un om loial și mereu „acolo “ unde este nevoie de ea. Un om muncitor și un om pe care te poți baza. Desigur, asta nu e tot ce e Ruxx. Dar cred că discreția în ceea ce privește adevărata ei personalitate este ceva ce o caracterizează.

Eu a trebuit să o cunosc mai profund pe Ruxx. A trebuit să înțeleg la nivel personal de ce decide ea să facă lucrurile într-un anume fel. Și am cunoscut o femeie fragilă, mult mai sensibilă decât i-ar plăcea ei să recunoască.

Ce descoperă Ruxx despre ea pe parcursul serialului și ce-ți place cel mai mult la acest personaj?

Descoperă despre ea lucruri pe care le descoperim și noi în realitate, în momentele când viața nu vrea să mai stea „cuminte” pe un drumul prestabilit. Cu toții vrem să avem control, uneori prea mult, asupra viitorului nostru. Dar planurile „de acasă” de multe ori sunt doborâte de experiențele pe care le trăim în mod neașteptat. Și atunci ai două variante: ori te lași purtat de nesiguranța vieții și vezi unde te duce sau încerci să lupți cu ea și atunci e posibil să pierzi. Ruxx, ca oricare dintre noi, la început încearcă să restabilească o ordine, dar cu timpul renunță să mai facă asta și începe să fie mai atentă la ea însăși. La emoțiile ei, la dorințele ei, la parcursul ei în viață. Și asta îmi place la ea. Că nu s-a încăpățânat să opună rezistență.

RUXX / HBO

Ce crezi că-i motivează Ruxandrei cele mai importante alegeri?

Dorința de a face lucrurile cât mai bine pentru toată lumea. Ceea ce poate fi și un defect și o calitate. Depinde de context.

În ce măsură este acest personaj o sursă de inspirație pentru celelalte personaje și pentru privitori, indiferent de vârstă? Și în ce fel personajele din serialul RUXX pot fi o sursă de inspirație pentru public?

Personajul Ruxx nu cred că își propune să fie o sursă de inspirație pentru oamenii din jurul ei, ea este ea. Așa cum înțelege, așa cum s-a educat să fie. Dar cred că devine de multe ori o sursă de inspirație, datorită curajului ei de a nu fugi atunci când apar piedici sau atunci când lucrurile devin grele. Cât despre public, nu știu dacă „sursă de inspirație” e termenul potrivit. Dar mi-ar plăcea ca publicul să se simtă aproape de personajul meu.

Raluca Aprodu, în spectacolul „Pentru o mai bună înțelegere”, în regia lui Mimi Brănescu, la Teatrul Metropolis

Ruxx este o femeie prinsă între aici, o țară din Europa de Est, și acolo, America, țara tuturor posibilităților, unde se află jumătatea ei. Tu, Raluca, ai cochetat vreodată cu ideea de a-ți construi o carieră în altă țară?

Eu vreau să-mi fac meseria cât mai bine și îmi doresc să am experiențe cât mai diferite care să mă ajute să mă împlinesc ca actriță. Și da, să lucrezi în afară face parte din lucrurile pe care și le dorește orice actor. Însă dacă mă întrebi dacă m-am gândit să plec din țară, răspunsul este nu.

Ce crezi că aduce și transmite RUXX în peisajul serialelor românești și nu numai?

Aș vrea foarte mult să încercăm împreună în primul rând să nu mai comparăm ce a fost cu ce este. Sau serialele românești cu cele din afară. Nu cred că problema ar trebui să se pună așa. Cred că trebuie să ne bucurăm că au început să existe și la noi producții autohtone, cu oameni care își desfășoară viețiile aici. Lângă noi. Cu noi. Ca noi. Și ăsta e cel mai mare câștig.

RUXX / HBO

Fotografii: Sabina Costinel, Adi Marineci, Maria Ștefănescu

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.