Audiție organizată de Orchestrele Naționale de Tineret
https://www.ziarulmetropolis.ro/auditie-organizata-de-orchestrele-nationale-de-tineret/

În data de 27 şi 28 februarie în Bucureşti, 29 februarie la Cluj Napoca şi 07 martie la Iaşi, vor avea loc audiţii pentru admiterea celor mai talentaţi tineri muzicieni în Orchestrele Naţionale de Tineret ale României.

Un articol de Petre Ivan|29 ianuarie 2020

Fenomenul artistic al Orchestrelor Naționale de Tineret ale României reprezintă deja de mai mulți ani cea mai importantă rampă de formare și realizare profesională a tinerilor muzicieni care doresc să devină instrumentiști profesioniști în cadrul unei orchestre simfonice.

Programul din acest an beneficiază de aportul direct al celor mai importanți dirijori români la acest moment, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru – de curând devenit dirijor principal al Orchestre Nationale de France – Gabriel Bebeșelea și fenomenalul violonist-dirijor rus Alexander Sitkovetsky. Iar concertele din acest an sunt programate pe importante scene din România, Bulgaria, Italia, Germania, Republica Moldova ș.a.

Cuprinzând Orchestra Junior, pentru categoria de vârstă 13-16 ani, Romanian Sinfonietta 16-19 ani, binecunoscuta Ochestră Română de Tineret 18-26 de ani și Orchestra Națională Simfonică a României pentru cei mai valoroși absolvenți și membri ai întregului program, indiferent de vârstă, acest program dedicat tinerilor muzicieni a format în cei 11 ani de existență pe actualii ocupanți ai celor mai importante poziții ale marilor orchestre  din România, precum filarmonicile din București, Cluj, Iași sau Timișoara, Orchestra Națională Radio sau orchestrele Operelor Naționale din București și Cluj, plus alte numeroase colective simfonice din țară și de peste hotare.

Secretul imensului succes pe care Orchestra Română de Tineret, Orchestra Națională Simfonică a României și Romanian Simfonietta l-au înregistrat deja pe cele mai importante scene de concert din țară, din Europa și din Statele Unite, precum și din Beijing, Istanbul, Chișinău, Belgrad, Ruse, Sofia sau Skopje începe de la procesul riguros de selecție în care sunt apreciate și încurajate nu doar abilitățile instrumentale și muzicale, ci și calitățile umane ale tinerilor candidați, pentru că acest proiect și-a propus să formeze nu doar profesioniști, ci și caractere compatibile cu arta interpretării Marii Muzici.

Locurile unde vor avea loc audițiile sunt: pentru București – Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română” str. Gutenberg, nr. 19, pentru Cluj Napoca Academia de muzică “Gheorghe Dima” – Studioul de concerte și pentru Iași Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, sala 38.

Toate relațiile privitoare la instrumentele solicitate și repertoriul de audiție alături de materialul aferent, pot fi gasite pe site-ul www.tinerimearomana.ro la secțiunea „AUDIȚII”

http://tinerimearomana.ro/despre/ro/auditii/

07
/09
/15

Televiziunea Română continuă şi în această săptămână să aloce spaţii importante Festivalului Internaţional George Enescu. Este o săptămână în care publicul care nu poate fi prezent în sălile de concerte, să urmărească prin intermediul TVR, pe micul ecran sau online, mari orchestre ale lumii precum: London Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică din San Francisco, Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Bremen, Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra sau Orchestra de Cameră din Paris.

07
/09
/15

Spectacolul „Un minut de dans sau Uf!“ marchează 50 ani de la debutul lui Gigi Căciuleanu pe scena Teatrului Mic. Creaţia coregrafică este dedicată călăuzei sale spirituale şi artistice, profesoarei Miriam Răducanu sau‘Măiastra’ (aflată în sală la reprezentaţia din 05 septembrie 2015!).

07
/09
/15

“Adevărul este că în acele momente în care un artist păşeşte pe scenă nu se gândeşte la nimeni şi nimic. Este el împreună cu Dumnezeu şi cu ceea ce ştie că va trebui să interpreteze, să convingă, să dăruiască. Dacă te-ai lăsa copleşit de emoţii şi nu te-ai controla, ai leşina pe loc.” - Angela Gheorghiu. Soprana română împlineşte, astăzi, 50 de ani.

04
/09
/15

Ca un preambul al deschiderii oficiale a stagiunii 2015 - 2016, Opera Brașov oferă spectacolul „Opera rediviva!”, desfășurat în aer liber și care face parte din cadrul manifestărilor dedicate Sfintei Fecioare Maria, ocrotitoarea Brașovului, ce va avea loc miercuri, 9 septembrie, de la ora 19.00, în Piața Sfatului.

04
/09
/15

Circuitul SoNoRo Conac 2015 continuă cu 5 concerte de excepție în luna septembrie. Iubitorii de muzică de cameră își dau întâlnire la Casa Boema din Cluj-Napoca (7 septembrie), Castelul Károlyi–Sala Cavalerilor din Carei (9 septembrie 2015), Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva (10 septembrie 2015), Colegiul Național "Moise Nicoară" din Arad (11 septembrie 2015) și Primăria Sectorului 1 Banu Manta din București (13 septembrie 2015).

03
/09
/15

În perioada festivalului Enescu, la numărul 25, pe strada George Enescu, foarte aproape de Ateneu și de Sala Palatului, în salonul Up Above de la Journey Pub, va răsuna muzica lui George Enescu din Pianocktail; publicul este invitat să guste la propriu cocktailuri realizate după partiturile compozitorului.

02
/09
/15

„E ușor să înveți un rol și apoi să-l interpretezi, dar noi vom inventa pe scenă un minut de dans, de fiecare dată altul. E multă nebunie în spatele unui minut de dans. Va fi un spectacol foarte personal și foarte greu pentru mine!”, a declarat Gigi Căciuleanu despre noua sa creație coregrafică, „UN MINUT DE DANS sau UF !!!”.

02
/09
/15

„Magia există...”, aşa cum spune sloganul, dar magia se propagă, contaminează şi se transmite! O dată la doi ani avem privilegiul să ascultăm în Bucureşti unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii, alături de faimoşi dirijori şi interpreţi de seamă.

01
/09
/15

Orchestra Naţională Radio deschide seria evenimentelor în aer liber găzduite de Piaţa „George Enescu” (în lateralul Ateneului Român), prezentate în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” şi organizate de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti. Accesul publicului la aceste concerte şi recitaluri este liber, în limita locurilor disponibile.

31
/08
/15

Mii de oameni au venit seara trecută pe esplanada Operei Naționale București pentru a lua parte la un eveniment îndelung așteptat: ,,Promenada Operei”, cea de-a IX-a ediție, eveniment care s-a desfășurat sub conceptul Open Air Opera Classica, marcă a unei stagiuni aflate sub semnul unora dintre cele mai aplaudate titluri de operă şi de balet din întreaga lume.

28
/08
/15

Gigi Căciuleanu va dansa din nou, pe scena pe care a debutat cu 50 de ani în urmă, în noua sa creație coregrafică, „UN MINUT DE DANS sau UF !!!”. Premiera spectacolului va avea loc pe 5 și 6 septembrie, orele 20.00, la Teatrul Mic și va fi prezentată în cadrul Festivalului Internațional George Enescu. Acum 50 de ani, cel mai important coregraf de origine română, Gigi Căciuleanu, debuta ca dansator pe scena Teatrului Mic, sub îndrumarea lui Miriam Răducanu.