Azi începe BUZZ CEE, Festivalul Internațional de Film Buzău, dedicat cinematografiei din Europa Centrală și de Sud-Est
https://www.ziarulmetropolis.ro/azi-incepe-buzz-cee-festivalul-international-de-film-buzau-dedicat-cinematografiei-din-europa-centrala-si-de-sud-est/

Începând de miercuri, 4 mai, şi până duminică, 8 mai, la Buzău va avea loc prima ediţie a BUZZ CEE, festival de film dedicat cinematografiei din Europa Centrală şi de Sud-Est. Cu această ocazie vor putea fi vizionate peste 50 de filme, lungmetraje, documentare şi scurtmetraje din această zonă a Europei.

Un articol de Liliana Matei|4 mai 2016

Filmele câștigătoare ale celor 3 secțiuni competiționale vor fi premiate cu trofeele Long BUZZ (lungmetraj), Real BUZZ (documentar) și Short BUZZ (scurtmetraj) . De asemenea, publicul va fi invitat să își voteze filmul preferat, care va fi premiat cu trofeul Pop BUZZ.

Filmul care va deschide oficial prima ediție a BUZZ CEE este Highway to Hellas (r. Aron Lehmann , Germania, 2015), o comedie care face mișto de tensiunile financiare recente dintre Grecia și Germania prin intermediul diferențelor culturale dintre cele două țări. Filmul va rula de la ora 20.00 la Sala Consiliului Județean Buzău.

Nici umorul românesc nu putea să lipsească din programul BUZZ CEE. București NonStop, cel mai recent film al lui Dan Chișu, cu Olimpia Melinte, Cuzin Toma, Gheorghe Ifrim și Dorian Boguță, va rula în prezența regizorului sâmbătă, 7 mai,  de la ora 15.00, la Cinema Dacia 3D. Filmul prezintă o noapte din viața clienților unui magazin non-stop aflat într-un cartier de blocuri din capitală. Este un film despre dragoste, generozitate, ură, gelozie, util și inutil, viață, moarte, cu fapte bune și rele, fără finalitate dar și cu umor și cu tandrețe.

Usturoi, o comedie românească independentă, filmată exclusiv în Transilvania, și regizată de Radu Bazavan, cunoscut în blogosferă drept Groparu, va rula duminică, ora 11.00, în același loc, fiind urmat de la ora 14.00 de Youtube Bazaar, un alt film regizat de Dan Chișu, care spune spectaculoasa poveste a vlogger-ului Bahoi.

În programul BUZZ CEE se regăsesc și Orizont (r. Marian Crișan, 2016) și La moara cu noroc (r. Victor Iliu, 1955), cele două adaptări – realizate la 61 de ani distanță –  ale celebrei nuvele “Moara cu noroc”.

Orizont, un thriller 100% ardelenesc, o adaptare liberă a nuvelei lui Slavici, ne prezintă viața unei familii aflate într-o situație critică, în care interesul finaciar primează, pe fondul unei probleme binecunoscute românilor: defrișările ilegale de păduri.

O proiecție specială va avea și primul film românesc 3D, Dopul scuză mijloacele (r. Mihai Ionescu) , o satiră a unei societăţi neputincioase, invalidă, infirmă, incapabilă să-şi poarte de grijă din cauza unui sistem fără proceduri. Lipsa acestora determină o succesiune de întâmplări pe alocuri hilare, pe alocuri groteşti sau chiar absurde. Este o poveste suprarealistă, dar bazată pe întâmplări şi poveşti reale auzite, văzute, trăite şi întâlnite în cotidianul imediat. Filmul va rula joi, de la ora 15.00, la Cinema Dacia 3 D.

Proiecțiile vor avea loc timp de cinci zile în trei locații centrale din orașul Buzău: Cinema Dacia 3D, Sala Teatrului George Ciprian și Sala Consiliului Județean Buzău. Intrarea la toate filmele din cadrul festivalului va fi liberă.

Programul festivalului este disponibil aici: http://www.buzzcee.ro/program-festival/

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.