Azi începe cea de-a zecea ediție a Festivalului de Muzică Veche București
https://www.ziarulmetropolis.ro/azi-incepe-cea-de-a-zecea-editie-a-festivalului-de-muzica-veche-bucuresti/

Sala Radio va fi gazda deschiderii celei de-a zecea ediţii a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti, pe 20 octombrie, de la ora 19.00, cu „Inspired by Italy”, concert susţinut de Orchestra Barocă a Uniunii Europene (EUBO), condusă de dirijorul Lars Ulrik Mortensen.

Un articol de Liliana Matei|20 octombrie 2015

În program vor fi prezentate lucrări de Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi și Tomaso Albinoni.

Orchestra Barocă a Uniunii Europene (EUBO) este un ansamblul format din cei mai talentați tineri muzicieni din Europa specializați în interpretarea muzicii vechi, exigent selecționați an de an încă de la înființarea din 1985. EUBO are în palmares un număr impresionant de albume audio, ultimele patru fiind înregistrate sub conducerea muzicală a dirijorului Lars Ulrik Mortensen. Ansamblul a primit distincția de Ambasador Cultural al Uniunii Europene sub președintia lui José Manuel Barosso.

Ediția prezentă, una jubiliară, este cea mai amplă și mai complexă ediție de până acum a Festivalului și se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

“Publicul festivalului a crescut odata cu noi, iar noi devenim mai buni, mai atenti, mai pregatiti, datorita lui si impreuna cu el. Vorbim despre un public devotat genurilor muzicii vechi dar vorbim in mare masură despre oameni care iubesc muzica pur si simplu, fara a avea doctorate in perioada Barocului muzical, oameni care pot experimenta fara ruperi interioare atat o seara de jazz sau de rock, ori pot aplauda un DJ inspirat in clubul preferat, dar pot savura pe deplin si sonoritatile muzicii vechi. Si asta tocmai pentru ca sunetul muzicii vechi este extrem de proaspat, de „nou” pentru multi dintre ei. Uneori ma gandesc ca muzica clasica, de dupa secolul 18, nu doar ca nu a impins in uitare sau in abandon muzica veche, cat a protejat-o, in felul in care zapada protejeaza rasadurile. Si as spune ca, desi muzica clasica se bucura de vizibilitatea cuvenita, asistam la o binemeritata revenire in atentie a muzicii vechi. Muzici scrise acum 300 de ani sunt ascultate azi cu bucurie si cred ca vor ascultate la fel si peste alti 300 de ani. In fapt, noi nu ne ocupam de muzica veche cat ne ocupam de noutatea muzicii vechi. Este o primavara a muzicii vechi, zapada incepe sa se topeasca,” explică Laurentiu Constantin, directorul Festivalului de Muzica Veche Bucuresti.

Festivalul de Muzica Veche Bucuresti va avea loc in perioada 20 octombrie – 28 noiembrie si va cuprinde un numar de 14 evenimente. Acestea se vor desfasura la Sala Radio, Palatul Bragadiru, Muzeul National Cotroceni, Muzeul Taranului Roman, Biserica Anglicana si Foisorul de Foc, cu participarea artistilor si formatiilor din peste zece tari.

Pe scenele Festivalului vor fi auzite instrumente precum harpa tripla si harpa gotica, lauta, teorba, arhilauta, chitara renascentista, clavecinul, clavicordul, spineta si virginalul, viola de gamba, sopran, tenor, bas, vioara baroca, fidelul sau viola d’amore. In premiera absoluta pentru România, Festivalul va gazdui un concert de viola organista, un instrument proiectat acum aproape 500 de ani de Leonardo da Vinci si adus la viata de pianistul polonez Sławomir Zubrzycki.

INFO

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas si benzinariile OMV.

26
/02
/15

Madonna a căzut de pe scenă în timp ce cânta la ceremonia Brit Awards 2015, desfăşurată miercuri seară în Londra. Cântăreaţa a aterizat dur, dar s-a ridicat rapid şi a continuat spectacolul.

25
/02
/15

În luna martie, două recitaluri cu acces liber (în limita locurilor disponibile), se vor derula în Studioul Alfred Alessandrescu, spaţiu mai intim dedicat muzicii şi situat tot în clădirea Radio România (ca şi Sala Radio). Cele două evenimente vă propun întâlnirea cu partituri semnate de doi „titani” ai muzicii clasice – Mozart şi Beethoven.

24
/02
/15

În continuarea tradiţiei muzicale iniţiate de marele violonist Ion Voicu, fiul său, Mădălin Voicu – în ipostază de dirijor – şi nepotul său, Mădălin Voicu jr. - la pian – vor urca pe scena Salii Radio, la concertul pe care îl vor susţine vineri, 27 februarie, de la ora 19.00, alături de Orchestra Naţională Radio.

21
/02
/15

Sâmbătă, 28 februarie, în cadrul seriei de concerte bilunare Jazzaj la ARCUB, va avea loc concertul ,,We must believe in spring”, susținut de Mircea Tiberian Ensemble, împreună cu Nadia Trohin, o tânǎrǎ artistă cu o evoluţie spectaculoasă pe scena românească a jazzului din ultimii ani, și experimentatul saxofonist Cristian Soleanu.

18
/02
/15

O călătorie către cea mai elegantă şi mai opulentă curte regală a barocului european – Curtea lui Ludovic al XIV-lea, legendarul Rege Soare - într-o perioadă de înflorire pentru toate artele, este ceea ce vă propune Orchestra de Cameră Radio, în concertul programat miercuri, 25 februarie (19.00), la Sala Radio.

17
/02
/15

Institutul Cultural Român (ICR), în colaborare cu "Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română", "Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România" şi "Filarmonica Naţională Serghei Lunchevici" din Chişinău (Republica Moldova) prezintă spectacolul Ansamblului "Archaeus", cu opera de cameră în şapte tablouri pentru soprană, tenor şi septet instrumental "UNU PLUS MINUS UNU" op.148-154 de Liviu Dănceanu, în Festivalul Internaţional de Muzică "MĂRŢIŞOR 2015". Spectacolul va avea loc la Sala Mare a Filarmonicii Naţionale Serghei Lunchevici din Chişinău, marţi 4 martie, ora 18.00.

17
/02
/15

Ceainăria ARCUB găzduieşte joi, 26 februarie, de la ora 19.00, întâlnirea dintre autorul Radu Paraschivescu si omul de televiziune si de radio Luca Niculescu, în cadrul căreia vor dezbate tema "... în lume nu-s mai multe Românii". Discutia va fi completată de recitalurile solo, în aceeasi notă, ale naistei Cornelia Tihon.

16
/02
/15

Biletele pentru 10 concerte din seria celor Camerale (Ateneul Român) s-au epuizat și 4 din seria Mari Orchestre (Sala Palatului) sunt în curs de epuizare, potrivit cifrelor furnizate de Eventim. Cele 25.000 de bilete pentru Festivalul Enescu 2015 vândute până la ora 12.30 PM reprezintă în jur de 55% din totalul celor 46.500 de bilete puse în vânzare luni dimineață, la ora 10.00 AM

16
/02
/15

Doi compozitori al căror destin artistic este legat prin relaţia conflictuală descrisă (în formă ficţionalizată) în celebra piesă de teatru „Amadeus” (şi în pelicula cinematografică omonimă) - MOZART şi SALIERI – şi doi muzicieni români de mare valoare - dirijorul CRISTIAN MĂCELARU şi violonistul ALEXANDRU TOMESCU - se întâlnesc pe scena Sălii Radio!

13
/02
/15

Danny McCulloch, basistul trupei The Animals, a murit la vârsta de 69 de ani, în urma unui infarct pe care l-a suferit pe 29 ianuarie. Copiii rockerului britanic - Natasha, Nina, Tara şi Alistair - au anunţat această veste cu ocazia unui concert tribut organizat în memoria tatălui lor.