Azi începe UrbanEye Film Festival 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/azi-incepe-urbaneye-film-festival-2020/

UrbanEye Film Festival 2020 începe astăzi şi propune cinci zile de filme documentare, discuţii şi dezbateri despre oraşe, comunităţi şi locuitorii acestora.

Un articol de Petre Ivan|4 noiembrie 2020

Festivalul are loc online, dar și în birouri de arhitectură și ateliere din București, Timișoara și Cluj. Prima zi aduce pe ecranele digitale filmul „PUSH” (2019, Fredrik Gertten), care investighează problema creșterii prețurilor locuințelor la nivel mondial, dar și două scurtmetraje și o discuție cu arhitecți și antropologi despre balcoane. Programul complet al filmelor și evenimentelor UrbanEye 2020 se găsește pe www.UrbanEye.ro.

Proiecția filmelor „Balcony Tales /Povestiri din balcon” (2013, Cuba) și „Enter Through The Balcony / Prin Balcon” (Ucraina, 2020), care vor fi disponibile online începând cu ora 19:00, va fi urmată de o dezbatere LIVE pe pagina de Facebook UrbanEye, de la ora 20:30, moderată de Tudor Elian. Spațiu interior și exterior în același timp, balcoanele apartamentelor au fost, de-a lungul timpului, subiectul unui întreg șir de modificări sau renovări: au fost folosite ca spații de relaxare, dar și de depozitare, au fost închise cu geamuri și pereți sau lăsate deschise, au fost vopsite, prelungite sau transformate în mini-păduri urbane și locuri de observație sau întâlnire cu vecinii. În câte feluri poate fi folosit un balcon? Vor găsi posibile răspunsuri Alex Axinte, Bogdan Iancu și Ruxandra Păduraru.

O altă discuție, de data aceasta despre locuirea colectivă, va avea loc sâmbătă, pe 7 noiembrie live pe pagina de Facebook UrbanEye, de la ora 17:00, și va fi moderată de arhitectul Radu Ponta. Dezbaterea pleacă de la întrebarea ce și cum suntem dispuși să împărțim când locuim într-un anume oraș, cartier sau bloc. Desprinsă din tema mai concentrată despre co-housing, prezentată în filmul „The Stuff Dreams are Made Off / Din ce sunt făcute visele” (Austria, 2019 – disponibil online de vineri, ora 19:00) și observând raritatea (dacă nu chiar absența) proiectelor și dezbaterilor despre co-housing în România, discuția își propune să afle în ce alte feluri folosim în comun spații ale orașului contemporan românesc. Participă arhitectul Cristi Borcan, antropologul Maria Șalaru și geograful Bogdan Suditu.

Având ca temă „Împreună în izolare”, UrbanEye 2020 va organiza proiecții-capsulă în mai multe birouri de arhitectură din țară la care vor participa grupuri mici de spectatori, care lucrează împreună. Festivalului s-au alăturat Dizainăr, dubluVstudio FUNDAȚIA ARCHAEUS, IDEILAGRAM, IDZ arhitectura, MLVN Arhitectura, Republic of Architects, RIZI, Stardust Architects, Prototip Studio, TAG Architecture și ZEST Collective – Arhitectură și Design.

Întreaga selecție de filme se găsește pe www.UrbanEye.ro . Filmele vor fi disponibile pentru vizionare timp de 24 de ore, conform programului de pe site, și vor putea fi accesate din toată țara. Biletele și abonamentele pot fi achiziționate de pe www.Eventbook.ro , iar vizionarea filmelor va avea loc pe aceeași platformă.

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.

11
/10
/21

Călătoria documentarelor KineDok prin țară va continua și în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite orașe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoțite de dezbateri cu specialiști din domeniile prezentate.

06
/10
/21

HBO Max a anunțat lansarea serviciului de streaming în 27 de teritorii în prima fază a extinderii în Europa. În completarea celor 20 de teritorii deja confirmate, urmează a fi live în alte șapte țări în 2022 - Olanda, Turcia, Grecia, Islanda, Estonia, Letonia și Lituania.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.