„Bacalaureat”, printre cele 21 de filme despre care se va vorbi anul acesta la Hollywood
https://www.ziarulmetropolis.ro/bacalaureat-printre-cele-21-de-filme-despre-care-se-va-vorbi-anul-acesta-la-hollywood/

Publicaţia americană The Hollywood Reporter anunţă, cu ocazia începerii festivalului de film de la Cannes, lista sa de filme de urmărit sub titlul: „21 de filme de festival de care se va vorbi anul acesta la Hollywood”. Printre acestea se numară şi „Bacalaureat”, cel mai recent film regizat de Cristian Mungiu, prezentat de publicaţia americană cu cuvintele: „o privire clinică asupra traiului în România contemporană”.

Un articol de Liliana Matei|12 mai 2016

„Bacalaureat” va avea premiera românească simultan cu cea mondială, în data de 19 mai, cu trei zile înainte de festivitatea de premiere la care se va anunța câștigătorul Palme d’Or din acest an. Filmul a fost cumpărat pentru a fi distribuit în peste 30 de țări încă din faza de scenariu.

Premiera românească va fi deschisă publicului și va avea loc la Sala Palatului din București, unde aproximativ 4.000 de oameni vor putea vedea filmul în același timp cu juriul și spectatorii de la Cannes. Cristian Mungiu, actorii Adrian Titieni, Maria Drăguș si restul echipei de la Cannes vor intra în legătură cu spectatorii bucureșteni în direct de pe covorul roșu. Biletele au fost puse în vânzare în rețeaua Eventim și pe www.eventim.ro, la Agenția de bilete a Sălii Palatului și pe www.salapalatului.ro.

Tot în data de 19 mai, Bacalaureat va putea fi văzut în avanpremieră și în Cluj, Timișoara, Ploiești, Arad, Târgu Mureș, Brăila, Bacău, Pitești, Brașov, Drobeta Turnu Severin, Târgu Jiu, Suceava, Constanța, Buzău și Lugoj, iar din 20 mai va intra progresiv în cinematografe din peste 35 de orașe din România. Programul proiecțiilor poate fi găsit pe www.bacalaureat2016.com

La proiecțiile de gală de la Cluj, din data de 20 mai și Timișoara, în 21 mai, vor participa și actorii Adrian Titieni, Lia Bugnar și Mălina Manovici.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.