Baletul „Roșu și Negru”, transmis online de Opera Națională București
https://www.ziarulmetropolis.ro/baletul-rosu-si-negru-transmis-online-de-opera-nationala-bucuresti/

Opera Naţională Bucureşti transmite online marţi, 23 martie, începând cu ora 19:00, înregistrarea spectacolului de balet „Roşu şi Negru” de Livia Teodorescu Ciocănea, în regia şi coregrafia Alexei Mezincescu, pentru a omagia 179 de ani de la dispariţia celebrului scriitor francez Stendhal.

Un articol de Petre Ivan|23 martie 2021

Înregistrarea va fi oferită în regim gratuit pe canalul de YouTube al Operei Naționale București, în link-ul shorturl.at/axCD4

Vă invităm să vizionăm împreună o lucrare românească originală de balet pe un libret inspirat de unul dintre cele mai mari romane ale literaturii universale. Titlul trimite la o simbolistică bipolară, pe care se construiește întreaga acțiune și care se traduce prin opoziția fundamentală dintre viață și moarte, dragoste și ură, sau mai direct, dintre cariera militară (culoarea roșie a uniformei militare napoleoniene) și cea ecleziastică (culoarea neagră a hainei monahale). Spectacolul, ca și romanul „Roșu și negru” de Stendhal, este o meditație asupra condiției umane în perioada apariției ideii de emancipare socială prin calități excepționale individuale și nu numai prin avere și titluri nobiliare. În epoca în care a fost scris, exemplul cel mai reprezentativ era însuși Napoleon, model pentru tinerii vremii respective. Destinul personajului central, Julien Sorel, ilustrează o tulburătoare și dramatică ascensiune socială încheiată prin recunoașterea, înaintea morții, a valorilor fundamentale ale vieții: iubirea și sacrificiul.

„Spectacolul încearcă o reconciliere între modern și clasic, în vederea restabilirii comunicării între arta contemporană și public. Mesajul lucrării este dincolo de momentul istoric invocat și face parte din marile teme de meditație asupra condiției umane: credință, dragoste, datorie.” – Livia Teodorescu – Ciocănea

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu