„Balkanville. Conexiuni din trecut, conexiuni în viitor”, pe strada Londra 39
https://www.ziarulmetropolis.ro/balkanville-conexiuni-din-trecut-conexiuni-in-viitor-pe-strada-londra-39/

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi vă invită vineri, 13 septembrie, ora 18:00, la vernisajul expoziţiei „Balkanville. Conexiuni din trecut, conexiuni în viitor”, deschisă în perioada 14 – 22 septembrie 2019.

Un articol de Liliana Matei|8 septembrie 2019

Expoziţia este organizată de Augmented Space Agency prin programul regional Cultural Management Academy 2018, dezvoltat de Goethe – Institut.

Proiectul „Balkanville” este desfășurat de o echipă de specialiști din România, Bulgaria și Grecia şi îşi propune să exploreze prin intermediul mediilor digitale, elemente de arhitectură și urbanism din trei orașe aflate în sfera culturală balcanică: București, Sofia, Salonic. Conexiunile stabilite sunt uneori evidente, prin arhitectura sau destinația clădirilor, alteori subtile, realizate la nivelul istoriilor mai mult sau mai puțin cunoscute ale respectivelor obiective. Experiențe istorice similare dar cu impact diferit sau asemănări de formă și aspect fac parte din realitatea cotidiană a celor trei orașe. Proiectul caută aceste mărturii în structura, funcția și povestea unor spații cu încărcătură istorică și culturală puternică, privite cu ochiul trecătorului.

Produsul final constă într-o expoziție de lucrări în realitatea augmentată, compuse dintr-o serie de lucrări grafice print și compoziții virtuale tridimensionale, ce pot fi accesate prin intermediul aplicației mobile de realitate augmentată we.AR. Pornind de la lucrările expuse, aplicaţia deschide un „portal” virtual către diferite spații urbane, în încercarea de a genera noi conexiuni vizuale mediate tehnologic între cele trei orașe. Sunt reinterpretate astfel într-un format contemporan diferite povești care „leagă” cele trei orașe pe harta sferei de influență balcanică, oferind utilizatorului experienţa unei imersiuni într-un spațiu virtual, o aventură care devine posibilă cu ajutorul noilor tehnologii.

Aplicația we.AR este disponibilă gratuit publicului larg, pe telefon mobil sau tabletă, pe platformele Play Store și App Store pentru dispozitivele Android și iOS. Aplicația conține text în patru limbi – română, bulgară, greacă și engleză.

Sâmbătă 14 septembrie, în intervalul 10:00 – 18:00, vor avea loc activări ale aplicaţiei we.AR susţinute de membrii și voluntarii echipei de proiect.

Din echipa de proiect fac parte:

Ciprian Făcăeru – Manager de proiect, Manager Augmented Space Agency, Doctorand în Cinematografie și Media în cadrul UNATC, asistent de cercetare AR/VR în cadrul CINETic;

Horia – Ioan Iova – Inițiator al proiectului, Specialist în Comunicare și Marketing, Doctorand în Studii Culturale, Universitatea din București;

Neda Zhivkova – Curator de Artă la Sofia City Art Galery, Doctor în Istoria Artei al Academiei de Arte din Bulgaria;

Maria Malamo Ventza – Master în Studii muzeale și Patrimoniu cultural al Universității „Aristotel” din Salonic;

Accesul în expoziţie este gratuit, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Cultural Management Academy este un program regional realizat cu scopul de a contribui la formarea managerilor culturali, de a oferi celor care lucrează deja în domeniul cultural instrumentele necesare pentru a fi productivi și în același timp reflexivi, pentru a ţine pasul cu inovațiile din zona digitală.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal provinciile româneşti, state şi regiuni europene, precum şi hărţi astronomice și planuri de oraș. MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor, un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii, atât de către specialiști cât și de către publicul general.

19
/07
/18

Institutul Național al Patrimoniului împreună cu agenția de comunicare creativă Zaga Brand au lansat campania #CronicariDigitali, prin care își propun să apropie pentru prima dată valorile și tradițiile României de generația millennials. Astfel, tinerii sunt stimulați să cunoască, să înțeleagă, să aprecieze și să promoveze patrimoniul cultural național și UNESCO din România.

18
/07
/18

Romanul „Viață de vânzare” de Yukio Mishima (traducere din japoneză și note de Andreea Sion) a fost publicat la Editura Humanitas Fiction în anul 2018. Cartea este una cult, a apărut în 1968 și face figură aparte în opera lui Mishima (care a ajuns de trei ori aproape de Premiul Nobel). Mishima, provenit dintr-o familie de samurai, și-a făcut seppuku la 45 de ani, în 1970.

17
/07
/18

În ianuarie 1933, matematicianul belgian (și preot catolic) Georges Lemaitre călătorea împreună cu faimosul fizician Albert Einstein în California, pentru o serie de seminarii. După ce belgianul a detaliat teoria sa Big Bang, Einstein a aplaudat și a spus: "Aceasta este cea mai frumoasă și satisfăcătoare explicație a creației pe care am ascultat-o vreodată". Se împlinesc, astăzi, 124 de ani de la nașterea lui Georges Lemaître

13
/07
/18

„Antonei cel Mare* spunea că semnele după care se cunoaște un suflet rațional și virtuos sunt: privirea, mersul, glasul, râsul ocupațiile și întâlnirile cu oamenii (...)”, precizează vocea lui Constantin Noica, la începutul acest fragment video -  singura filmare existentă cu marele filozof român.

09
/07
/18

Cartea de eseuri „China în zece cuvinte”, de Yu Hua (traducere din chineză și note de Mugur Zlotea), a fost publicată de Editura Humanitas în anul 2018. Este una dintre cele mai puternice și mai interesante cărți care se află acum pe piață.

03
/07
/18

Se împlinesc, astăzi, 135 de ani de la naşterea scriitorului Franz Kafka, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX, prilej pentru un scurt popas (vizual) la Praga, unde turiștii pasionați de cultură pot admira o uriașă sculptură mișcătoare dedicată autorului nuvelei "Metamorfoza", realizată de celebrul artist David Černý.

29
/06
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Renașterea italiană rămâne una din epocile minunate din istoria Europei. Efervescență culturală, viață tumultuoasă, primejdii la tot pasul, creații unice realizate în liniștea atelierelor, alternând cu asasinate, recluziuni, trădări – totul se desfășoară într-un ritm trepidant, halucinant.

26
/06
/18

Editura Humanitas Fiction și Institutul Francez din București vă așteaptă marți, 26 iunie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38), la o întâlnire cu scriitorul francez Antoine Laurain, prilejuită de lansarea romanului „Pălăria Președintelui”, câștigător al Premiilor Landerneau Découvertes și Relay des Voyageurs, recent apărut în limba română în traducerea lui Doru Mareș.