Bărăgan Cultural – un proiect cultural care te invită să descoperi patrimoniul cultural, istoric și muzical din zona Bărăganului
https://www.ziarulmetropolis.ro/baragan-cultural-un-proiect-cultural-care-te-invita-sa-descoperi-patrimoniul-cultural-istoric-si-muzical-din-zona-baraganului/

Bărăgan Cultural este un proiect cultural multidisciplinar, organizat cu ocazia Zilei Culturii Române, care îşi propune să ofere publicului larg o modalitate de a descoperi atât patrimoniul cultural material al Bărăganului, cât şi patrimoniul imaterial şi natural al zonei.

Un articol de Liliana Matei|25 ianuarie 2022

Toate cele trei tipuri de patrimoniu sunt parte a ,,zestrei turistice” a regiunii și pot reprezenta baza de construcție a unui brand turistic cultural de succes. Cu ajutorul fotografiei, a filmului și a muzicii imaginea Bărăganului ca loc de poveste va fi întregită și adusă mai aproape de public.

Evenimentul cuprinde mai multe activități care se desfășoară în perioada 25 – 28 ianuarie 2022, la Acuarela Bistro (Strada Polonă Nr. 40) și online.

Uimitorul Bărăgan: Expoziție multimedia (foto, audio, video)

Aproximativ șase luni a durat procesul de documentare, fotografiere și filmare a peste 50 de de obiective din patrimoniul cultural material al Bărăganului de către apreciatul fotograf Răzvan Voiculescu și ucenica sa, Adriana Lucaciu.

Conacul Iancu Ionescu (Bărcănești, județul Ialomița), Ruinele Bisericii Măgureni (comuna Sărulesti, judetul Călărași), Ruinele Conacului Evanghelie Zappa (sat Broșteni, comuna Ion Roată, județul Ialomița) sau bine ascunsul de lume Cimitir afurisit (județul Călărași) sunt numai o parte din patrimoniul cultural material al Bărăganului descoperit și fotografiat de cei doi maeștri ai camerei foto.

Expoziția va include: 30 de fotografii realizate de Răzvan Voiculescu și Adriana Lucaciu, 10 „povestiri” audio care vor însoți 10 fotografii (un QR code va redirecționa vizitatorii către un fișier audio) și 3 montaje video semnate Adriana Lucaciu cu filmări ale obiectivelor de patrimoniu din Bărăgan.

Vernisajul expoziției va avea loc pe 25 ianuarie 2022, de la ora 19:00, la Acuarela Bistro (Strada Polonă Nr. 40).

Expoziția poate fi vizitată în perioada 25-30 ianuarie 2022 la Acuarle Bistro, iar din 26 ianuarie va putea fi vizionată și online pe pagina facebook.com/itinerama.

„Și atunci… ce e libertatea?”: proiecție de film online

Pelicula „Și atunci… ce e libertatea?” prezintă povestea unui profesor de istorie din Herculane care, în timpul unei nunți, este luat cu forța de comuniști, alături de soția lui și de alți șapte oameni. Grupul e deportat în Câmpia Bărăganului, unde trebuie să supraviețuiască într-o zonă pustie și aridă în condiții infernale.

Ei sunt doar câțiva dintre cei 40.000 de oameni strămutați de comuniști din Banat în Bărăgan în 1951, în ceea ce s-a numit „Siberia românească”.

În 2021 s-au aniversat 70 de ani de la demararea teribilului proces de epurare și strămutare, iar proiecția acestui film v-a prilejui o discuție online la care vor participa Irina Margareta Nistor, critic de film, Olimpi Melinte, actriță și Andrei Zincă, regizor.

Filmul va putea fi vizionat online între 26 ianuarie 2022 (de la ora 20:00) și 29 ianuarie 2022 (până la ora 23:59). Proiecția se va face la adresa baragancultural.eventive.org. Vizionarea este gratuită, dar necesită crearea unui cont pe platforma menționată.

Recital susținut de tenorul Alin Stoica

Bărăganul a dat și două dintre marile personalități ale scenei muzicale mondiale: Hariclea Darclée și Ionel Perlea. Astfel încât anul 2020 a fost unul cu dublă aniversare: 120 de ani de la nașterea dirijorului ialomițean Ionel Perlea (născut la Ograda pe 13 decembrie 1900) și 160 de ani de la nașterea celebrei soprane Hariclea Darclée (născută la Brăila pe 10 June 1860).

Din repertoriul tenorului fac parte și ariile, E lucevan le stelle din opera Tosca a lui Puccini sau Aria lui Alfredo din La Traviata de Verdi, ambele opere fiind reprezentative pentru repertoriul Haricleei Darclee.

Marcăm aceste două aniversări printr-o serată muzicală cu tenorul Alin Stoica, primul tenor român câștigător al Premiului Luciano Pavarotti. Serata se va desfășura cu prezență fizică, dar va fi transmisă și online pe Facebook și pe platforma online a evenimentului, baragancultural.eventive.org.

Evenimentul muzical va avea loc pe 30 ianuarie 2021, de la ora 19:00, la Acuarela Bistro (Strada Polonă Nr. 40) și va fi transmisă și online pe Facebook și pe platforma online a evenimentului, baragancultural.eventive.org.

Proiectul este produs de Triptago SRL cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în urma unui apel public de proiecte. Proiect cultural realizat cu sprijinul de Ministerul Culturii.

21
/11
/22

Până pe 3 decembrie este disponibilă colecția de 100 de lucrări originale, în ediție limitată, „Mimi’s Tea Party” a artistei Mimi Pleșoianu (Mimificator) la Art Machine, proiect inițiat de gruparea artistică Pastila Roz. Acestea pot fi achiziționate de la automatul de tip vending machine amplasat în București, în Cărturești Parklake.

11
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022, de la ora 16:30, la Opera Naţională Bucureşti, în Foaierul Galben, va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură „Învingătorii Sclerozei Multiple - Călător printre forme şi culori”, semnată de Simona Carolina Tănase, ea însăşi diagnosticată cu scleroză multiplă şi Preşedintele Asociaţiei Învingătorii Sclerozei Multiple.

04
/11
/22

Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC) şi BD Historia aduc o nouă expoziție temporară în luna noiembrie, intitulată „Reconstituire istorică în benzi desenate - Revolta anticomunistă Braşov 15 Noiembrie 1987”.

04
/11
/22

Începând din 4 noiembrie, la ARCUB - Hanul Gabroveni se deschide „Secvenţe expoziţionale din Bucureşti”, expoziţie ce prezintă istoria spaţiilor expoziţionale din Capitală printr-o selecţie de fotografii din Colecţia de imagini a istoricului de artă şi fotografului Mihai Oroveanu.

02
/11
/22

Între 7 şi 29 noiembrie 2022, expoziția „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen” de la ARCUB – Hanul Gabroveni reconstruiește parcursul profesional al artistului Helmut Stürmer, scenograf de teatru, operă şi film, creator de costume şi light designer.

01
/11
/22

Concepute pe o gamă variată de teme, de la hieroglifele și cetățile Antichității la creația iconoclastă a artiștilor contemporani, expozițiile momentului din muzeele europene își provoacă vizitatorii să ia parte la experiențe de nerefuzat.

01
/11
/22

Asociația Docuart lansează înscrierile pentru cursurile gratuite de film, teatru și fotografie documentară, organizate în cadrul proiectului Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului.

28
/10
/22

Astăzi, 28 octombrie 2022, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a avut loc conferința de încheiere a proiectului MoldArte, un proiect finanțat de EUNIC prin programul European Spaces for Culture și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Goethe-Institut București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.