BAROC: graţie, strălucire și glorie – concert de muzică de cameră
https://www.ziarulmetropolis.ro/baroc-gratie-stralucire-si-glorie-concert-de-muzica-de-camera/

Sâmbătă, 15 noiembrie, la ora 17.00, în Sala de Operă a Conservatorului, pianista Andreea Butnaru va intra în dialog muzical cu BAROCKerii Universităţii de Muzică din Bucureşti – flautistul Adrian Buciu, violoncelista Andreea Țimiraş şi oboista Andreea Dragomir.

Un articol de Elena Simion|13 noiembrie 2014

Seria “Dialogurilor muzicale” este deschisă în această toamnă de o incursiune într-una dintre cele mai strălucitoare epoci stilistice, ale cărei mărturii culturale și artistice ne încântă ochii și urechile cu linii grațioase, îmbrăcate în ornamente opulente și prețioase. Iar operele muzicale ale Barocului, la fel ca orice lucru de valoare,  merită prezentat de muzicieni pasionați, specializați în stilul și maniera specifică acelui trecut fascinant.

Vor cânta și vor povesti despre înflorire și înflorituri, despre antagonismele dintre superficialitatea curtenească și relațiile profunde cu divinitatea, într-un cadru baroc, pe strămoși ai instrumentelor moderne. În program vor fi lucrări de Vivaldi, Veracini, Bach, Telemann și Porpora.

Andreea Țimiraş este doctorandă a Universității Naționale de Muzică din București, are un bogat palmares concertistic, desfășurat în întreaga Europă. Este membră a Orchestrei Sinfonice Siciliene, a Orchestrei Naționale de Tineret și a ansamblurilor de muzică veche Imago Mundi și BAROCKeri. A studiat violoncelul si muzica de cameră cu nume prestigioase ale muzicii, precum Marin Cazacu, David Geringas și Enrico Onofri. Din 2013, desfășoară o amplă cercetare doctorală asupra muzicii barocului napolitan și predă violoncelul la Colegiul Colegiul Dinu Lipatti.

Adrian Buciu este lector universitar al UNMB din anul 2003, specializat pe muzică de cameră pentru suflatori și dirijor al Orchestrei de Barockeri. Născut într-o familie de muzicieni, a studiat flautul și dirijatul și s-a specializat în cercetarea muzicii vechi din Europa de Est. Este membru fondator al Imago Mundi și director executiv al Festivalului Săptămâna Internațională a Muzicii Noi (SIMN).

Adrian BuciuÎn cadrul orchestrei de muzică veche activează și studenta Andreea Dragomir, laureată a numeroase concursuri naționale de profil.

Pianista Andreea Butnaru, gazda si povestitorul “Dialogurilor muzicale” va interpreta, de aceasta data, muzica pe cel mai spectaculos instrument din perioada Baroc – clavecinul.

Proiectul “Dialogurilor muzicale” are ca obiectiv promovarea tinerilor muzicieni și este organizat în parteneriat cu Fundația Calea Victoriei și Universitatea de Muzică din București Înscrierile la acest eveniment se fac aici.

24
/02
/15

În continuarea tradiţiei muzicale iniţiate de marele violonist Ion Voicu, fiul său, Mădălin Voicu – în ipostază de dirijor – şi nepotul său, Mădălin Voicu jr. - la pian – vor urca pe scena Salii Radio, la concertul pe care îl vor susţine vineri, 27 februarie, de la ora 19.00, alături de Orchestra Naţională Radio.

21
/02
/15

Sâmbătă, 28 februarie, în cadrul seriei de concerte bilunare Jazzaj la ARCUB, va avea loc concertul ,,We must believe in spring”, susținut de Mircea Tiberian Ensemble, împreună cu Nadia Trohin, o tânǎrǎ artistă cu o evoluţie spectaculoasă pe scena românească a jazzului din ultimii ani, și experimentatul saxofonist Cristian Soleanu.

18
/02
/15

O călătorie către cea mai elegantă şi mai opulentă curte regală a barocului european – Curtea lui Ludovic al XIV-lea, legendarul Rege Soare - într-o perioadă de înflorire pentru toate artele, este ceea ce vă propune Orchestra de Cameră Radio, în concertul programat miercuri, 25 februarie (19.00), la Sala Radio.

17
/02
/15

Institutul Cultural Român (ICR), în colaborare cu "Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română", "Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România" şi "Filarmonica Naţională Serghei Lunchevici" din Chişinău (Republica Moldova) prezintă spectacolul Ansamblului "Archaeus", cu opera de cameră în şapte tablouri pentru soprană, tenor şi septet instrumental "UNU PLUS MINUS UNU" op.148-154 de Liviu Dănceanu, în Festivalul Internaţional de Muzică "MĂRŢIŞOR 2015". Spectacolul va avea loc la Sala Mare a Filarmonicii Naţionale Serghei Lunchevici din Chişinău, marţi 4 martie, ora 18.00.

17
/02
/15

Ceainăria ARCUB găzduieşte joi, 26 februarie, de la ora 19.00, întâlnirea dintre autorul Radu Paraschivescu si omul de televiziune si de radio Luca Niculescu, în cadrul căreia vor dezbate tema "... în lume nu-s mai multe Românii". Discutia va fi completată de recitalurile solo, în aceeasi notă, ale naistei Cornelia Tihon.

16
/02
/15

Biletele pentru 10 concerte din seria celor Camerale (Ateneul Român) s-au epuizat și 4 din seria Mari Orchestre (Sala Palatului) sunt în curs de epuizare, potrivit cifrelor furnizate de Eventim. Cele 25.000 de bilete pentru Festivalul Enescu 2015 vândute până la ora 12.30 PM reprezintă în jur de 55% din totalul celor 46.500 de bilete puse în vânzare luni dimineață, la ora 10.00 AM

16
/02
/15

Doi compozitori al căror destin artistic este legat prin relaţia conflictuală descrisă (în formă ficţionalizată) în celebra piesă de teatru „Amadeus” (şi în pelicula cinematografică omonimă) - MOZART şi SALIERI – şi doi muzicieni români de mare valoare - dirijorul CRISTIAN MĂCELARU şi violonistul ALEXANDRU TOMESCU - se întâlnesc pe scena Sălii Radio!

13
/02
/15

Danny McCulloch, basistul trupei The Animals, a murit la vârsta de 69 de ani, în urma unui infarct pe care l-a suferit pe 29 ianuarie. Copiii rockerului britanic - Natasha, Nina, Tara şi Alistair - au anunţat această veste cu ocazia unui concert tribut organizat în memoria tatălui lor.

11
/02
/15

Frank DiLeo, un fost manager al lui Michael Jackson, ar fi spus că starul pop a fost ţinta unui asasinat al mafiei, în anii 1980, pe care el a reuşit să îl împiedice, potrivit unei biografii a lui DiLeo realizate de fostul său partener de afaceri, Mark Lamica,