Basme nerostite – proiect pentru copiii hipoacuzici – spectacol de teatru în limbaj nonverbal
https://www.ziarulmetropolis.ro/basme-nerostite-%e2%80%93-proiect-pentru-copiii-hipoacuzici-spectacol-de-teatru-%c3%aen-limbaj-nonverbal/

Asociaţia Beneva construieşte proiecte în care socialul reuşeşte să se îmbine perfect cu educaţionalul şi cultura. În zece ani de experienţă am identificat diverse grupuri vulnerabile şi situaţii pe care le-am abordat eclectic reuşind să schimbăm situaţii şi percepţii.

Un articol de Petre Ivan|29 septembrie 2019

Proiectul BASME NEROSTITE s-a născut din dorința de a aduce în viețile copiilor hipoacuzici, prin teatru,  personajele basmului românesc. Teatrul ca formă de artă și ca parte integrantă a dezvoltării noastre este definit adesea prin cuvânt. Însă noi, prin poetica limbajului non-verbal, am transformat cuvântul și l-am dus dincolo de sfera sunetului rostit  – prin dans, pantomimă, mișcare și culoare – dându-i  forme nebănuite și imaginând lumi noi, oferind personajelor din basme mobilitate și versatilitate. Nerostit, este adevărat, nu se aude, dar nerostit este de multe ori plin de înțelesuri.

Spectacolul BASME NEROSTITE, după două luni de studiu și lucru, este acum gata de turneu!

În perioada 10 – 30 octombrie peste 1000 de copii hipoacuzici se vor întâlni cu basmul românesc participând la cele 10 reprezentații teatrale din București, Cluj, Brașov, Craiova, Focșani și Bivolărie – Vicovu de Sus. Spectacolele vor fi completate cu sesiuni de dezvoltare prin limbaj teatral non-verbal susținute de actori și special concepute pentru copiii hipoacuzici.

BASME NEROSTITE este un spectacol în regia lui Vadim Rusu, cu Daniela Niculae, Lavinia Pop Coman, Petru Ciobanu, Silviu Man și Vadim Rusu. Decorul și costumele sunt semnate de Anca Cernea, iar Radu Barbu și Adrian Petrariu asigură suportul video al spectacolului.

Hipoacuzia în cifre: 500 de milioane de oameni suferă de o formă de hipoacuzie și se preconizează că acest număr va crește până în 2025 cu peste 200 milioane.

În România 23.000 de persoane se află în evidențe. Se estimează că numărul acestora este, de fapt, dublu.

Mai multe despre proiect pe www.basmenerostite.ro și pe www.facebook.com/basmenerostite iar despre Asociația Beneva aici : www.beneva.ro

Proiect derulat de Asociația Beneva și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?