„Batman In Love”, un spectacol-promisiune al Teatrului de Artă București – avanpremiera, pe 12 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/batman-in-love-un-spectacol-promisiune-al-teatrului-de-arta-bucuresti-avanpremiera-pe-12-august/

Miercuri, 12 august, de la ora 20.30, Teatrul de Artă Bucureşti aşteaptă publicul bucureştean la spectacolul Batman In Love, prima dintre cele două premiere-surpriză ale stagiunii în aer liber, „Teatru sub stele”.

Un articol de |11 august 2020

Spectacolul este o adaptare după piesa „Groapa cu nisip” de Michal Walczak, aparținând volumului PSIHOTERAPOLITICA – Antologie de teatru contemporan polonez, publicat la Editura Art. 

Pregătit inițial pentru luna martie a acestui an, apoi amânat pentru o perioadă incertă, odată cu închiderea sălilor de spectacol, Batman In Love revine acum ca un spectacol-speranță, un spectacol-promisiune, într-un moment deloc ușor, pentru Teatrul de Artă București.

Batman In Love este un spectacol despre iubire; despre prima iubire. Un refugiu într-o lume mai pură, cu urma de zâmbet a privirii de azi. Prima iubire e ca o primă urmă de pas în zăpada proaspăt căzută. Puțini, foarte puțini rămân cu ea pentru toată viața. De cele mai multe ori, zăpada se umple de urme de pași amestecați, iar noi trăim cu nostalgia zăpezii neatinse sau uităm. Cu prima iubire începe maturizarea, timpul începe să curgă.

Batman In Love este un spectacol despre timp și timpurile iubirii. 

Adaptarea piesei și regia îi aparțin Anei Ioana Macaria, actriță și regizoare de teatru aflată la al doilea spectacol regizat la Teatrul de Artă București. Pentru primul spectacol – „O relație deschisă” de Dario Fo și Franca Rame – a primit Premiul pentru regie, la FITIC – Festival Internațional de Teatru Independent, Constanța, 2019.

Distribuția este formată din doi actori foarte tineri și foarte talentați, Rodica Pașca și Ștefan Mohor. Amândoi au făcut parte din distribuția spectacolului de disertație al regizoarei Ana Ioana Macaria, „Ospățul de piatră”, produs de UNATC și preluat de Teatrul Bulandra. Ștefan Mohor face parte și din distribuțiile câtorva spectacole de la Teatrul Metropolis, regizate de Victor Ioan Frunză, iar amândoi joacă la Teatrul Bulandra, în spectacolul CORIOLANUS, regia Alexandru Darie. 

„Îi iubesc, îi respect și îi admir pe amândoi, pentru talentul lor și pentru forța interioară de a persevera în a sluji teatrul cu tot ce au mai bun, într-o lume în care e aproape imposibil să-ți asiguri traiul zilnic ca actor independent.” (Ana Ioana Macaria)

Avanpremiera spectacolului Batman In Love are loc pe 12 august, la București, în cadrul stagiunii Teatru sub stele, din Grădina de vară amenajată în incinta Școlii Italiene Aldo Moro, str. Sfântul Ștefan nr. 24, iar Premiera va avea loc pe 22 august, la Constanța, în cadrul FITIC – Festival Internațional de Teatru Independent.

Bilete pentru avanpremiera din 12 august, ora 20.30, sunt disponibile în rețelele Eventbook și MyStage.

Accesul la spectacol se face începând cu ora 20.00. Pentru a preveni răspândirea SARS-COV-2, au fost luate măsuri de distanțare fizică – bilete de câte 1 loc, 2 locuri și 3 locuri, grupate și distanțate corespunzător -, organizatorii asigură dezinfectare și scanarea temperaturii, la intrare, iar purtarea corectă a măștii de protecție, pe perioada desfășurării spectacolului, este obligatorie. Persoanele care prezintă simptome de afecțiuni respiratorii sunt sfătuite să rămână acasă și să se adreseze medicului, fiind așteptate, cu drag, la reprezentații ulterioare, când starea de sănătate le va permite să se bucure, în siguranță, de spectacol, atât lor cât și celorlalți spectatori.

19
/09
/22

Iubirea, sub toate formele ei, este tema ediției cu numărul 17 a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 7 și 16 octombrie, o vom celebra în sălile de cinema din București, urmărind peste 340 de filme sosite din întreaga lume. Printre acestea, 48 de povești cu și despre iubire, vor fi prezentate sub umbrela Animate the Love – temă ilustrată în posterul ediției de artista ucraineană Oksana Kurmaz.

19
/09
/22

Din 19 septembrie, proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” revine în școlile din România. Început în 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești, în baza unui protocol semnat între Radio România și Ministerul Educației. În ultimul an școlar, 2021-2022, la acest program au participat peste 250.000 elevi din București și alte 34 județe din țară.

19
/09
/22

Fairytale, cel mai recent film al regizorului Alexander Sokurov, și ultimul din tetralogia inspirată de cele mai controversate personaje politice ale secolului XX, va deschide cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București. Luni, pe 26 septembrie, în anticiparea debutului oficial al festivalului, pelicula va avea parte de o primă întâlnire cu publicul din România, de la ora 18:30, la Cinemateca Eforie.

16
/09
/22

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) a anunțat primii 63 de invitați la ediția din acest an. Lista include nume cunoscute din peste 20 de țări. Alte nume vor fi publicate curând.

16
/09
/22

Sâmbătă, 17 septembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc o întâlnire cu Gabriela Adameșteanu la Librăria Kyralina din București (Str. Biserica Amzei 10), prilejuită de apariția în limba franceză a romanului „Fontana di Trevi” la Editura Gallimard („Fontaine de Trevi”, traducere de Nicolas Cavaillès).

15
/09
/22

„Om Câine / Man and Dog”, primul lungmetraj regizat de Ștefan Constantinescu, cu Bogdan Dumitrache și Ofelia Popii în rolurile principale, intră în cinematografe din 16 septembrie, filmul fiind distribuit pe marile ecrane de microMULTILATERAL.