Be SpectACTive propune Ziua Europeană a Spectatorului pe 21 noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/be-spectactive-propune-ziua-europeana-a-spectatorului-pe-21-noiembrie/

Ziua de 21 noiembrie va marca prima celebrare a Zilei Europene a Spectatorului, un eveniment care nu numai că serbează publicul din Europa, dar aduce în prim plan înţelegerea impactului creativ pe care acesta îl poate avea pentru procesul artistic.

Un articol de Liliana Matei|21 noiembrie 2015

Evenimentul este promovat de proiectul Be SpectACTive! și este dovada dezvoltării îndrăznețe a interesului acordat implicării active a publicului și angajamentului activ al spectatorului. În cadrul rețelei Be SpectACTive!, formată din doisprezece membri din nouă țări europene, anul trecut au fost înființate grupuri diferite de spectatori angajați activ, cu scopul de a lua parte la procesul de stabilire a programului organizațiilor de teatru și cultură ale propriilor orașe: până acum, o sută de persoane au fost incluse în procesul de angajament activ al spectatorului.

Ziua Europeană a Spectatorului este primul pas făcut pentru a aduce laolaltă spectatorii angajați activ, încercându-se în același timp înlăturarea barierelor lingvistice și spațiale prin intermediul unor noi instrumente de comunicare și al rețelelor sociale. „Ziua Europeană a Spectatorului a apărut din necesitatea de a crea conexiuni între zonele locale ce constituie căminul spectatorilor noștri – au declarat Giuliana Ciancio și Luca Ricci, creatori și curatori ai proiectului Be SpectACTive!, – Ediția 2015 este un punct de plecare ce va deveni, sperăm noi, o întrevedere permanentă în cadrul edițiilor viitoare. Scopul nostru este acela de a reuni spectatorii din țări diferite și de a le da șansa de a împărtăși experiența lor în teatru, creând o comunitate trans-locală.” Este pentru prima dată când se organizează, la nivel european, un astfel de experiment de angajament activ al spectatorului.

Cu ocazia Zilei Europene a Spectatorului mai multe acțiuni vor avea loc în fiecare oraș partener: începând cu Londra, până la Budapesta, cu oprire în Sansepolcro, toți membrii Be SpectACTive! vor organiza simultan întâlnirile spectatorilor, pentru ca aceștia să își împărtășească opiniile cu persoane din alte țări. Mai mult, spectatorii angajați activ vor completa un formular referitor la modul lor de abordare și viziunea proprie în ceea ce privește teatrul și artele contemporane ale spectacolului: răspunsurile lor (la aceleași trei întrebări) vor fi făcute publice pe 21 noiembrie, făcând astfel posibilă discuția în direct între spectatorii europeni.

Desfășurarea evenimentului va avea un orar diferit în țările participante, datorită diferenței de fus orar: Ziua Europeană a Spectatorului va începe la ora 18:00 în Londra, ora 19:00 în Europa Centrală și la ora 20:00 în România. Astfel toate activitățile sunt concentrate în același interval și în loc de a organiza mai multe evenimente locale, se va crea un eveniment european sincronizat, unic.

Be SpectACTive! este un proiect finanțat de programul Europa Creativă/Creative Europe. Membrii proiectului sunt: Municipalitatea Sansepolcro și CapoTrave/Kilowatt (Italia), Bakelit Multi Arts Center (Ungaria), B51 Cultural Society (Slovenia), Domino (Croația), LIFT (UK), Teatrul Național „Radu Stanca” (România), Tanec Praha (Cehia), York Theatre Royal (UK). Centre de cercetare: Fitzcarraldo Foundation (Italia), Universitatea din Barcelona (Spania), Universitatea Montpellier (Franța).

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.