Beethoven – curiozități (esențiale)
https://www.ziarulmetropolis.ro/beethoven-curiozitati-esentiale/

Într-o zi de 26 martie (1827) se stingea din viaţă, la vârsta de 56 de ani, unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai influenţi compozitori din toate timpurile. Ludwig van Beethoven a murit din cauza unei ciroze hepatice în locuinţa sa mizeră din Viena, într-o dezordine de nedescris.

Un articol de Petre Ivan|26 martie 2018

Opera sa include nouă simfonii, cinci concerte pentru pian, un concert pentru vioară, 32 de sonate pentru pian, 16 cvartete pentru coarde și opera „Fidelio”. Este răsunătoare povestea vieții sale: auzul a început să i se deterioreze de când era foarte tânăr. Ultimii zece ani și i-a petrecut într-o liniște totală, dar, uimitor, cele mai admirate creații ale sale au fost realizate în ultimii 15 ani de viață. Iată câteva curiozități despre viața lui Beethoven:

Nu se cunoaște cu exactitate data nașterii sale. Se presupune însă că a fost născut pe 16 decembrie 1770, în Bonn.

A avut doi frați mai mici care au ajuns la maturitate, Caspar și Johann.

Tatăl său a fost alcoolic.

Bunicul său a fost cel mai prosper muzician din Bonn.

Ludwig van Beethoven la vârsta de 13 ani

Tatăl său a fost cel care l-a introdus în lumea muzicii, dar a făcut acest lucru cu o rigoare și o brutalitate care l-au urmărit pentru tot restul vieții.

Deseori, Beethoven era bătut, încuiat în pivniță și privat de somn pentru a repeta / studia câteva ore în plus.

A studiat pentru o scurtă perioadă de timp cu Wolfgang Amadeus Mozart, dar și cu Joseph Haydn.

Pentru că a fost nevoit să își susțină financiar familia încă de la vârsta de 11 ani, Beethoven a părăsit școala fără să știe tabla înmulțirii.

Unii biografi au emis ipoteza că ar fi putut fi dislexic. Se presupune, de asemeena, că era bipolar din cauza schimbărilor bruște de comportament și trăirile  saler intense.

Beethoven detesta să dea lecții de pian dacă ele nu erau pentru elevi foarte talentați sau pentru tinere atrăgătoare.

În perioada sa de glorie, tot ceea ce atingea artistul se transforma în aur. Drept urmare autoritățile vieneze, care doreau să profite de notorietatea lui Beethoven, îi ofereau un salariu lunar pentru a locui la Viena.

Comparativ cu alti compozitori ai vremii, Beethoven era considerat inexpresiv când acorda… inteviuri.

Beethoven își punea gheata pe cap înaintea concertelor, fiind convins ca senzația de rece îl va calma

Unul dintre tabieturile sale preferate era să se plimbe de unul singur prin natură, fapt ce-i aducea compozitorului inspirație și relaxare.

A avut întreaga viață probleme în dragoste. Unele femei i-au admirat geniul, în timp ce altele l-au considerat respingător.

Nu a fost căsătorit niciodată.

Era o fire foarte impulsivă și înceta pe loc reprezentația artistică dacă își dădea seama că cineva din public vorbește.

Pentru că își pierduse auzul, și-a petrecut ultimii zece ani din viață tot mai izolat.

La funeraliile sale, de pe 29 martie 1827, au participat aproximativ 20.000 de vienezi.

Foto:  Ludwig van Beethoven – facebook

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).