Beethoven, sărbătorit în stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu“
https://www.ziarulmetropolis.ro/beethoven-sarbatorit-in-stagiunea-online-a-filarmonicii-george-enescu/

La 250 de ani de la naştere, Ludwig van Beethoven (1770-1827) este sărbătorit în întreaga lume. Joi, 28 mai 2020, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Jin Wang, va avea în program în cadrul stagiunii online, un program exclusiv dedicat creatorului german.

Un articol de Liliana Matei|27 mai 2020

Concertul difuzat joi, de la ora 19.00,  a deschis „Anul Beethoven”  în 16 și 17 ianuarie 2020 la Filarmonica „George Enescu”. În program: Uvertura Creaturile lui Prometeu, op. 43, Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 61 – solist Alexadru Tomescu, Ruinele Atenei, op. 113 –  solişti  Marius Boloș, Ana Stănescu, Mihai Raicea. Corul Filarmonicii „George Enescu“ a fost pregătit de maestrul Iosif Ion Prunner.

Stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu”

Joi, 28 mai 2020, ora 19.00

Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor JIN WANG

Solist ALEXANDRU TOMESCU

Program

Ludwig van Beethoven

Uvertura Creaturile lui Prometeu, op. 43

Ludwig van Beethoven

Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 61

Ludwig van Beethoven

Ruinele Atenei, op. 113

Solişti

MARIUS BOLOŞ – Marele preot

ANA STĂNESCU – o grecoaică

MIHAI RAICEA – un grec

Dirijorul corului

IOSIF ION PRUNNER

Înregistrarea concertului de vineri, 17  ianuarie 2020,  va putea fi ascultată pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw). Accesul pe aceste canale online va fi gratuit timp de 48 de ore.

Partener al evenimentului este Forumul Cultural Austriac, înregistrarea fiind  transmisă și pe pagina de Facebook a instituției: (https://www.facebook.com/fca.bucuresti/).

Dirijorul austriac de origine chineză Jin Wang, unul dintre cei mai apreciaţi din generaţia sa, a dirijat peste 600 de concerte şi spectacole de operă. A absolvit cursurile de măiestrie pentru dirijat la Conservatorul din Beijing şi apoi a urmat perfecţionarea la Academia de Muzică de la Viena cu profesorii Karl Österreicher şi Leopold Hager. A fost asistentul dirijorilor Vaclav Neumann şi Peter Eötvös; de asemenea, a beneficiat de îndrumarea maeştrilor Leonard Bernstein şi Zubin Mehta. Este laureat a opt concursuri internaţionale de dirijat din Europa. În colaborare cu Societatea „Wagner” din Würzburg a lansat un concert de gală şi un alt concert cu muzică de Wagner, intitulat Ring in 1 Night, cu solişti vocali de la Bayreuth.

Pe lângă activitatea concertistică, Jin Wang desfăşoară şi o activitate didactică, fiind primul dirijor din Asia care a devenit profesor de dirijat de orchestră la o universitate din Europa – Academia Regală de Muzică din Stockholm. Dirijorul Jin Wang este cunoscut şi în calitate de compozitor, printre lucrările sale de succes se numără Nokia Variations –  a Travel through Music Styles, Tibet Impressionen – Song from the Roof of the World şi Romanian Dances.

În prezent solist concertist permanent al Orchestrei Naţionale Radio Bucureşti (din 2002), violonistul Alexandru Tomescu s-a născut în 1976, a urmat Liceul de Muzică „George Enescu” Bucureşti, îndrumat de mama sa, prof. Mihaela Tomescu şi a absolvit în 1999 Conservatorul din Bucureşti la clasa prof. Ştefan Gheorghiu. S-a perfecţionat ulterior la Southern Methodist University, Dallas, Texas (prof. Eduard Schmieder, 2000) şi la Ecole Superieure de Musique, Sion, Elveţia, cu renumitul Tibor Varga (2001). Este laureat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, printre care Concursul internaţional „George Enescu”, Bucureşti  (Premiul I, 1999), Concursul „M. Long – J. Thibaud” Paris (Premiul II „Yehudi Menuhin”, 1999). În 2008 a devenit solist concertist permanent al Filarmonicii de Stat din Piteşti.

Înregistrările sale, CD şi DVD, cuprind un repertoriu de la opusuri celebre din literatura viorii la lucrări de muzică de cameră: „24/24 DVD&CD” (integrala Capriciilor de Niccolo Paganini); „Simply Mozart by Alexandru Tomescu” cu Orchestra Naţională Radio – dirijor Horia Andreescu (integrala Concertelor pentru vioară şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart); „Romantic Stradivarius”, împreună cu pianistul Horia Mihail (lucrări de Johannes Brahms, Robert Schumann şi Edvard Grieg) ș.a. Alexandru Tomescu cântă pe vioara Stradivarius Elder – Voicu, Cremona 1702.

Canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw) al Filarmonicii „George Enescu“ a fost adăugat, în cadrul stagiunii online, celorlalte instrumente de promovare: site web (https://www.fge.org.ro/), pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/), newsletter. Canalul YouTube nou creat oferă celor interesați posibilitatea de abonare și de alertare prin e-mail asupra noilor postări.

30
/04
/15

Primăria Sectorului 3 îi invită pe cetățenii săi la un nou program cultural dedicat Sărbătorilor de 1 și 2 mai organizate prin Centrul Cultural Casa Artelor Sector 3. Cele două evenimente vor avea loc în ParculTitan-Parcul Artelor și reunesc nume importante ale muzicii și dansului românesc de diferite genuri.

28
/04
/15

DJ-ul şi cântăreţul american Moby îşi va deschide propriul restaurant vegan în vara acestui an în oraşul Los Angeles. Restaurantul se va numi Little Pine şi va fi amenajat în cartierul Silver Lake din metropola americană.

27
/04
/15

"Enescu şi Viena", o serie de evenimente dedicate compozitorului român, de la a cărui moarte se împlinesc 60 de ani în 2015, debutează pe 7 mai, în capitala Austriei, cu un concert care va conţine lucrări de George Enescu, Gustav Mahler şi Richard Strauss.

26
/04
/15

Joi, 7 mai 2015, de la ora 20.00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Corul Regal, format din tineri muzicieni, studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, va susţine un concert de gală intitulat „Nihil Sine Deo”, un omagiu adus celei mai longevive Zile Naţionale din istoria României.

24
/04
/15

Corul de Copii Radio, un ambasador artistic al României peste hotare, invitat frecvent la festivaluri internaţionale şi implicat în diferite proiecte culturale în ţară şi în străinătate, împlineşte în acest an 70 de ani de existenţă.

24
/04
/15

În 27 aprilie se împlinesc 100 ani de la dispariția compozitorului Aleksandr Skriabin: nu mă iluzionez crezând că sunt prea mulți cei care au auzit vreodată de Aleksandr Skriabin, deși el este unul dintre cei mai importanți și interesanți compozitori care au trăit la granița secolelor al XIX-lea și XX.

24
/04
/15

Folkul alternativ și gospelul se instalează în premieră pe 26 aprilie la Silver Church, prin trupa americană Wovenhand, care-și lansează al șaptelea album, „Refractory Obdurate”.

22
/04
/15

Cântărețul britanic de origine nigeriană, Ola Onabule, unul dintre artiștii marcanți ai soul-jazzului britanic va concerta la București, în 27 aprilie la Sala ArCub. Concertul face parte din turneul de promovare al Zilei Internaționale a Jazzului în Romania (www.jazzday.ro) și este de asemenea prilej de aniversare a celor 70 de ani UNESCO.

21
/04
/15

Tinerimea Română prezintă pe 26 aprilie la ora 19.00 la Ateneul Român, Ceaikovski in love - un concert-eveniment marca Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal.

20
/04
/15

Cu prilejul sărbătoririi celui de-al IV-lea Centenar de la publicarea părţii a doua a romanului “Don Quijote de la Mancha” de Miguel de Cervantes y Saavedra (1615-2015), Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Filarmonicii “George Enescu”, organizează marţi, 21 aprilie, ora 19.00, la Sala Mare a Atenelui Român, recitalul de muzică veche “Cervantes şi muzica. Donde hay música no puede haber cosa mala / Unde-i muzică, nu poate fi nimica rău”, în interpretarea grupului ZARABANDA (Spania).

20
/04
/15

Jazz Night Out revine la Sala Radio, pe 21 aprilie, cu trupa americană Oregon. Patru nominalizări la Grammy, prezența la Woodstock în ’69 a doi dintre membri și peste patru decenii de înregistrări sunt câteva dintre poveștile care-i recomandă. Ca să nu mai spunem că au urcat pe scene legendare precum Carnegie Hall, Lincoln Center sau Berlin Philarmonic Hall.