Béla Tarr, premiu onorific din partea Academiei Europene de Film
https://www.ziarulmetropolis.ro/bela-tarr-premiu-onorific-din-partea-academiei-europene-de-film/

Marele cineast maghiar Béla Tarr va primi un premiu onorific din partea preşedintelui şi boardului Academiei Europene de Film, la gala care va avea loc pe 9 decembrie la Berlin.

Un articol de Ionuţ Mareş|16 octombrie 2023

Cu ocazia celei de-a 36-a ediții a Premiilor Europene de Film, legendarul regizor Béla Tarr va primi Premiul onorific al președintelui și boardului Academiei.

Prin acest trofeu, Academia Europeană de Film „dorește să îi aducă un omagiu special unui regizor remarcabil și unei personalități cu o voce politică puternică, care nu este doar profund respectată de colegii săi, ci și celebrată de publicul din întreaga lume”, se menţionează într-un comunicat pe site-ul instituţiei.

Béla Tarr este al șaselea cineast care primește această recunoaștere. Laureații anteriori au fost Manoel de Oliveira, Michel Piccoli, Sir Michael Caine, Andrzej Wajda și Costa-Gavras.

Născut în Ungaria, Béla Tarr a început primele experimente de amatori în cinematografie la vârsta de 16 ani. Debutul său în lungmetraj a venit în 1979 cu FAMILY NEST, care a câștigat imediat Marele Premiu la Festivalul de Film de la Mannheim. În 1982, THE PREFAB PEOPLE a primit o mențiune specială la Locarno. Acesta a fost urmat de drama de cameră ALMANAC OF FALL (1984) și de DAMNATION, care a fost nominalizat la primele Premii Europene de Film (1988).

Foto: Academia Europeană de Film

Unul dintre cele mai cunoscute filme ale lui Tarr este SÁTÁNTANGÓ, o adaptare de 450 de minute a romanului lui László Krasznahorkai, prezentată în secțiunea Forum a Berlinalei în 1994, unde a câștigat Premiul Caligari. Filmul a câștigat, de asemenea, Marele Premiu al Juriului la Săptămâna Filmului Maghiar de la Budapesta și a atins rapid statutul de cult, fiind adesea menționat ca unul dintre cele mai importante filme ale anilor 1990.

De asemenea, exemplifică destul de bine stilul unic al lui Béla Tarr, filmele sale urmând propriul ritm, cu cadre lungi alb-negru.

În anul 2000, WERCKMEISTER HARMONIAK a câștigat Marele Premiu la Săptămâna Filmului Maghiar, iar THE MAN FROM LONDON, o adaptare a „L’Homme de Londres” de Georges Simenon și cu interpretări ale unor actor ca Miroslav Krobot și Tilda Swinton, a rulat în competiție la Cannes în 2007. Cu doi ani mai devreme, festivalul îl sărbătorise pe Tarr ca „Cineastul străin al anului”.

Lungmetrajul său din 2011 THE TURIN HORSE a primit Marele Premiu al Juriului – Ursul de Argint și Premiul FIPRESCI la Berlin și a fost nominalizat la Premiile Europene de Film.

Béla Tarr este președintele de onoare al Asociației Cineaștilor din Ungaria și membru al Academiei Széchenyi de Litere și Arte. A primit cel mai prestigios premiu maghiar pentru artiști, Premiul Kossuth, și premiul maghiar pentru cineaști, Premiul Balázs Béla. A fost numit Chevalier dans l’Ordre des Arts et Lettres și a fost onorat cu mai multe premii naționale și internaționale remarcabile, doctorate onorifice și premii pentru întreaga carieră.

Béla Tarr a susținut încă de la început Festivalul de Film de la Sarajevo (fondat în 1995). În 2013, a fondat o școală de film, cunoscută sub numele de „film.factory”, în Sarajevo și s-a mutat acolo în 2016.

Béla Tarr va fi invitat de onoare la ceremonia de decernare a premiilor, pentru a-și primi trofeul. Ceremonia va fi transmisă în direct pe europeanfilmawards.eu.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.