Beligan, Mălăele şi Puric, la Festivalul Comediei Româneşti – festCO
https://www.ziarulmetropolis.ro/beligan-malaele-si-puric-la-festivalul-comediei-romanesti-festco/

Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Comediei Româneşti – festCO va avea loc în perioada 24 mai – 1 iunie, în Bucureşti, informează organizatorii evenimentului, Teatrul de Comedie.

Un articol de Petre Ivan|16 mai 2014

Pe 24 mai, de la ora 17.00, în faţa Teatrului de Comedie va avea loc deschiderea festCO. Dedicat comediei în toate formele ei, anul acesta, festCO este structurat pe două secţiuni importante, „In”, cu spectacole produse de teatre finanţate de stat şi semnate de Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunză, Mircea Cornişteanu, Felix Alexa, Vlad Massaci, Gianina Cărbunariu, şi „Off”, care cuprinde la rândul său mai multe secţiuni.

Cea mai vizibilă dintre acestea este cea dedicată spectacolelor de comedie românească produse în ultima stagiune în teatrele independente. Comedia vine şi în multe alte forme prin intermediul evenimentelor conexe. Lansările de carte sunt numeroase în acest an.

Volumele de memorii semnate de Radu Beligan şi Marin Moraru vor fi urmate de sesiuni de autografe. Un proiect editorial al festCO este lansarea unui volum colectiv de poezie – „Salonul Ludicilor”, care cuprinde poeme semnate de 22 de poeţi, printre care Emil Brumaru, Mircea Dinescu, Florin Iaru, Horaţiu Mălăele şi George Stanca.

De asemenea, vor fi lansate alte cărţi, semnate de Cristina Modreanu, Liviu Ornea, Simona Tache şi Mihai Radu.

FestCO – Vernisaj de fotografii şi caricaturi

Totodată, va avea loc vernisajul unei expoziţii de fotografii cu Radu Beligan – „Omagiu comediei”, precum şi vernisajul unei expoziţii de caricaturi semnate de Horaţiu Mălăele – „H’ora Comică”.  la-festco-2014-h-ora-comica-18482278

În acest an, dialogurile festCO sunt susţinute de scriitorul Radu Paraschivescu şi de profesorul de filosofie Dan Panaet. De asemenea, publicul este invitat în faţa Teatrului de Comedie la vizionarea unor filme de comedie româneşti.

Intrarea va fi liberă şi la spectacolele de teatru pentru copii şi tineret (Teatrul „Ion Creangă”, Teatrul Ţăndărică etc.), la examene de licenţă ale facultăţilor de profil din Bucureşti (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” – UNATC şi Spiru Haret) şi la cele două spectacole ale liceenilor câştigători ai concursului de teatru pentru tineret „Jos Pălăria”.

Festivalul va avea în acest an şi o publicaţie proprie – Iluzia Comică -, ziar ce va reflecta evenimentele acestei ediţii, dar şi întâmplări din trecutul Teatrului de Comedie.

Gala Comediei Româneşti va închide, pe 1 iunie, festCO 2014. La acest eveniment vor fi decernate premiile Festivalului Comediei Româneşti. ajuns la ediţia a XII–a, şi premiile Concursului de Comedie Românească, ediţia a IX-a.

Copiii actorilor Teatrului de Comedie vor lua locul părinţilor pe scenă, de 1 Iunie. Seara se va încheia cu spectacolul „Suflet Românesc”, un one-man-show susţinut de Dan Puric.

Biletele sunt puse în vânzare online şi la casele de bilete ale sălilor la care se joacă spectacolele – Teatrul de Comedie, Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Odeon, Opera Naţională Bucureşti, Centrul Cultural pentru Unesco „Nicolae Bălcescu”, Teatrul Ţăndărică, Teatrul Ion Creangă, Godot Cafe-Teatru, Teatrul de Artă, În Culise Teatru Pub, Teatrul Mignon.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti.

Foto cu Beligan, Mălăele şi Puric – Cinemagia

24
/10
/23

După o absență de trei ani din peisajul festivalier, Teatrul de Animație Țăndărică revine cu un eveniment special din domeniul teatrului de animație și vizual: ”Gala Aniversară ImPuls Țăndărică – 78 de ani cu cortina ridicată”, manifestare cu caracter competitiv, jurizată de experți din domeniul teatral: Doina Papp, Mihaela Michailov și Octavian Szalad.

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

20
/10
/23

Luni, 23 octombrie, ora 23.00, Marina Constantinescu ne aşteaptă la TVR 1 cu prima ediţie „Nocturne” a noului sezon. Actorul Ştefan Bănică, Anna Ungureanu, dirijorul şi Emil Pantelimon, managerul Madrigalului, actorul Adrian Văncică, Oana Drăgulinescu – fondator al Muzeului Abandonului se numără printre invitaţii noului sezon „Nocturne”.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

19
/10
/23

Scriitoare, cu texte puse în scenă pe diverse scene din România, Mihaela Michailov curatoriază pentru al doilea an, alături de Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari, o ediție a FNT. Am invitat-o la o discuție cu cărțile pe masă despre selecția din acest an.

19
/10
/23

Galeria neconvențională Celula de Artă continuă demersul de a se multiplica și de a cuceri privitorii prin arta pe care o curatoriază, expune și susține, în spațiile proprii sau în cele prietene, cu o serie de evenimente programate până la finalul lunii octombrie.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.