Corina Boboc, designer: „La noi în țară, publicul care cumpără de la designeri români este de fapt o nișă“
https://www.ziarulmetropolis.ro/corina-boboc-designer-la-noi-in-tara-publicul-care-cumpara-de-la-desgineri-romani-este-de-fapt-o-nisa/

Corina Boboc este o tânără creatoare de modă care a absolvit Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, secţia Design Vestimentar.

Un articol de Dan Boicea|24 octombrie 2023

În anii de formare, a capătat o experientă consistentă în domeniu, lucrând pentru cunoscutul designer și scenograf Doina Levintza. De asemenea, are un master în Scenografie, la Universitatea Națională de Teatru și Cinematografie București.Designerul a lucrat ca scenograf pentru diverse proiecte la Opera Națională Română, Teatrul Excelsior, Teatrul Național Ploiesti, Teatrul Radu Stanca Sibiu, Teatrul Național București și de asemnea, pentru numeroase filme.

În vara acestui an, designerul a prezentat la New York o parte din creațiile sale. Cu fiecare colecție, Corina s-a concentrat pe crearea unor piese vestimentare care să scoată în evidență cea mai bună versiune a celui care-i poartă creațiile, folosind croiuri flatante și țesături naturale. Articolele sunt fabricate în propriul atelier și sunt expuse la showroomul BOBOC SHOP de la Palatul Universul, București.

Ai avut un început de an și o vară foarte activă cu proiectele tale. Ce iei bun din ce s-a întâmplat până acum?  Ce emoții, senzații, experiențe se desprind din tot ce ai trăit uman și profesional anul ăsta? Poate sunt și lucruri care te-au marcat, te-au surprins și îți vei aminti de ele toată viața?

Într-adevăr, a fost un an incredibil de activ până acum și așa se anunță până la sfârșit. Eu în general văd și iau numai lucrurile bune din ce trăiesc, dar cred că ce e diferit în ultimul timp, mai ales la ultimele proiecte de anul acesta, este faptul că am fost mai curajoasă ca de obicei și mai în forță să mă folosesc de toate cunoșțințele pe care le-am acumulat până acum. M-a marcat în cel mai bun sens cu putință experiența profesională de la New York. Faptul că am fost chemați într-un cadru artistic, mai exact, la unul dintre cele mai longevive festivaluri de dans din New York, Battery Dance Festival, unde am prezentat 34 de piese vestimentare, am cunoscut artiști din toată lumea (chiar și pe designerul de la Carolina Herrera, Marco Grigoli, dar și un designer român stabilit în San Francisco de mai bine de 20 de ani, Camelia Skikos) a fost ceva ce nu credeam că voi trăi atât de curând. Am văzut muzeele pe care visam să le vizitez în adoloscență pe când descopeream și mă îndrăgosteam de pictori precum Kandinsky, Klimt, Magritte, Picasso, Dali și mulți, mulți alții.

Toamna se anunță plină de evenimente în care creațiile tale și personalitatea ta o să-și facă simțită prezența. Ce este în calendarul tău de lucru în următoarea perioadă?

Urmează o a treia instalație cu Tulle Albastru, de data aceasta în București, chiar pe Facultatea de Arhitectură, în cadrul ArchyFest. Primele două instalații, As Above, So Below (Romanian Creative Week Iasi) și Atinge Cerul ( Amestec Festival, Suceava), au fost selectate la Bienala Națională de Arhitectură ce se desfășoară în această toamnă. Urmează să lansăm următoarea colecție de toamnă-iarnă, cu piese din materiale naturale (așa cum ne-am obișnuit clienții), cu geci reversibile, dar și cu articole best-seller din colecțiile trecute, dar de data aceasta updated and upgraded.

Oamenilor li se pare ușor să descopere și să se bucure de creațiile tale, să vorbească despre ele, să le poarte sau să le ofere în dar. Care este realitatea din spatele acestei ultime senzații pe care le-o oferi oamenilor – cât de greu e procesul de creație, de la idee, la schiță, la alegerea materialelor și la lucrul cu ele și până la prezentarea obiectelor finite în fața publicului? Ce se întâmplă în atelierul tău și cine face magia să se întâmple?

Ca orice proces, există ups and downs, dar asta face să iasă produsul final în varianta lui cea mai bună. Cum spun cursantele mele de la cursul de design vestimentar: „nu mi-am închipuit niciodată că e așa de greu să faci o simplă bluză”. Cred că dacă oamenii ar fi interesați mai mult de procesele „how it s made”, ar fi mult mai atenți cu ce și cât consumă. Și e valabil pentru toate industriile. La noi în atelier e foarte multă grijă și apreciere față de fiecare produs, iar magia e în mâinile fetelor care taie materialul și care-l cos. Sunt ca spiridușii Cenușăresei.

Ce te provoacă și te inspiră să fii mereu proaspătă în abordările creative pentru liniile tale vestimentare? Cum îți dai seama ce e în trend, ce poate să placă sau să nu placă?

Ca pentru orice creator, e foarte important și util să-mi clătesc ochii cu orice fel și tip de artă. Albume, concerte, spectacole, muzee, întâlniri cu alți artiști, toate se pun într-un cuptor, se coc și astfel se naște o idee, un gând, o imagine și în sfârșit un produs nou. Sinceră să fiu, nu-mi dau seama dacă va plăcea sau nu. Mă dau doi pași în spate, mă uit la ce am creat, iar ochiul care este deja obișnuit cu frumosul de după toate cele înșiruite mai sus… ochiul își va da seama.

Care este publicul tău țintă și cum te ridici la înălțimea așteptărilor lui?

La noi în țară, publicul care cumpără de la designeri români este de fapt o nișă pe care tot încercăm sa o extindem și să le câștigăm încrederea. Pentru că e de ajuns să cumperi o dată de la un designer român și după aceea sigur vei achiziționa și alte produse. Pentru că te fac să te simți special, pentru că materialele sunt calitative și mai ales pentru că rezistă trendurilor sezoniere. Eu sper că ne ridicăm la înălțimea așteptărilor prin toate aceste lucruri, dar și prin faptul că mereu căutăm să ne perfecționăm și să creștem.

Foto: Lucian Muntean

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.