Beligan, Mălăele şi Puric, la Festivalul Comediei Româneşti – festCO
https://www.ziarulmetropolis.ro/beligan-malaele-si-puric-la-festivalul-comediei-romanesti-festco/

Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Comediei Româneşti – festCO va avea loc în perioada 24 mai – 1 iunie, în Bucureşti, informează organizatorii evenimentului, Teatrul de Comedie.

Un articol de Petre Ivan|16 mai 2014

Pe 24 mai, de la ora 17.00, în faţa Teatrului de Comedie va avea loc deschiderea festCO. Dedicat comediei în toate formele ei, anul acesta, festCO este structurat pe două secţiuni importante, „In”, cu spectacole produse de teatre finanţate de stat şi semnate de Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunză, Mircea Cornişteanu, Felix Alexa, Vlad Massaci, Gianina Cărbunariu, şi „Off”, care cuprinde la rândul său mai multe secţiuni.

Cea mai vizibilă dintre acestea este cea dedicată spectacolelor de comedie românească produse în ultima stagiune în teatrele independente. Comedia vine şi în multe alte forme prin intermediul evenimentelor conexe. Lansările de carte sunt numeroase în acest an.

Volumele de memorii semnate de Radu Beligan şi Marin Moraru vor fi urmate de sesiuni de autografe. Un proiect editorial al festCO este lansarea unui volum colectiv de poezie – „Salonul Ludicilor”, care cuprinde poeme semnate de 22 de poeţi, printre care Emil Brumaru, Mircea Dinescu, Florin Iaru, Horaţiu Mălăele şi George Stanca.

De asemenea, vor fi lansate alte cărţi, semnate de Cristina Modreanu, Liviu Ornea, Simona Tache şi Mihai Radu.

FestCO – Vernisaj de fotografii şi caricaturi

Totodată, va avea loc vernisajul unei expoziţii de fotografii cu Radu Beligan – „Omagiu comediei”, precum şi vernisajul unei expoziţii de caricaturi semnate de Horaţiu Mălăele – „H’ora Comică”.  la-festco-2014-h-ora-comica-18482278

În acest an, dialogurile festCO sunt susţinute de scriitorul Radu Paraschivescu şi de profesorul de filosofie Dan Panaet. De asemenea, publicul este invitat în faţa Teatrului de Comedie la vizionarea unor filme de comedie româneşti.

Intrarea va fi liberă şi la spectacolele de teatru pentru copii şi tineret (Teatrul „Ion Creangă”, Teatrul Ţăndărică etc.), la examene de licenţă ale facultăţilor de profil din Bucureşti (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” – UNATC şi Spiru Haret) şi la cele două spectacole ale liceenilor câştigători ai concursului de teatru pentru tineret „Jos Pălăria”.

Festivalul va avea în acest an şi o publicaţie proprie – Iluzia Comică -, ziar ce va reflecta evenimentele acestei ediţii, dar şi întâmplări din trecutul Teatrului de Comedie.

Gala Comediei Româneşti va închide, pe 1 iunie, festCO 2014. La acest eveniment vor fi decernate premiile Festivalului Comediei Româneşti. ajuns la ediţia a XII–a, şi premiile Concursului de Comedie Românească, ediţia a IX-a.

Copiii actorilor Teatrului de Comedie vor lua locul părinţilor pe scenă, de 1 Iunie. Seara se va încheia cu spectacolul „Suflet Românesc”, un one-man-show susţinut de Dan Puric.

Biletele sunt puse în vânzare online şi la casele de bilete ale sălilor la care se joacă spectacolele – Teatrul de Comedie, Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Odeon, Opera Naţională Bucureşti, Centrul Cultural pentru Unesco „Nicolae Bălcescu”, Teatrul Ţăndărică, Teatrul Ion Creangă, Godot Cafe-Teatru, Teatrul de Artă, În Culise Teatru Pub, Teatrul Mignon.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti.

Foto cu Beligan, Mălăele şi Puric – Cinemagia

11
/01
/15

Filmele "Birdman" şi "Boyhood" sunt marile favorite la Globurile de Aur, a doua distincţie ca importanţă din cinematografia americană după Oscaruri, ce vor fi decernate în noaptea de duminică spre luni, într-o gală la care participă nume mari de la Hollywood şi va fi urmărită în lumea întreagă.

10
/01
/15

CRONICĂ DE FILM „Mommy”, al cincilea lungmetraj al indecent de tânărului cineast canadian Xavier Dolan (25 de ani), este o „tectonică a sentimentelor” ambalată în încadraturi, culori și sunete electrizante, folosite cu o dezinvoltură frapantă.

09
/01
/15

Joi, 15 ianuarie 2015, de la ora 19.00, pe scena Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru 38, București) va avea loc o reprezentație cu piesa Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule? de Cătălin Ștefănescu, în regia lui Alexandru Dabija, cu actorii Marcel Iureș și George Mihăiță. Produs de Teatrul ACT, spectacolul este o adaptare după romanul Moromeții de Marin Preda.

09
/01
/15

“Orașul câinilor / White God” în regia lui Kornél Mundruczó, propunerea Ungariei la categoria Cel mai bun film străin, este inclus în programul “9 pentru Oscar” la Cinema Studio din București. Evenimentul are loc în capitală între 9 și 15 ianuarie, cu o săptămână înaintea anunțării nominalizărilor celei de 87-a ediții a premiilor Academiei Americane de Film. Cele două proiecții sunt programate duminică, 11 ianuarie, de la ora 14:00 și joi, 15 ianuarie, de la ora 20:00.

09
/01
/15

Debutul în lungmetraj al regizoarei Ana Lungu, "Autoportretul unei fete cuminți", va avea premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam (21 Ianuarie- 1 Februarie 2015), secțiunea "What the F?!".

09
/01
/15

În luna ianuarie, publicul de toate vârstele are ocazia de a viziona unul dintre cele mai îndrăgite și longevive spectacole din repertoriul Operei Comice pentru Copii, “O noapte furtunoasă”. În regia lui Mircea Diaconu, celebra piesă scrisă de I.L. Caragiale este adaptată publicului tânăr, rămânând an de an în actualitate.

09
/01
/15

Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București va oferi publicului în 2015 - pe lângă cele 35 de spectacole din repertoriul current – piese de actualitate și povești nemuritoare citite în cheie contemporană, întâlniri cu marea dramaturgie în viziuni de referință, cu piesa românească și cu spectacolul de autor.

08
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Scris de Bogdan Mirică și regizat de Igor Cobileanski, „Umbre”, noul serial produs și difuzat de HBO România, încearcă să altoiască pe sol românesc un format străin, însă eșuează undeva la mijloc.