Beligan, Mălăele şi Puric, la Festivalul Comediei Româneşti – festCO
https://www.ziarulmetropolis.ro/beligan-malaele-si-puric-la-festivalul-comediei-romanesti-festco/

Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Comediei Româneşti – festCO va avea loc în perioada 24 mai – 1 iunie, în Bucureşti, informează organizatorii evenimentului, Teatrul de Comedie.

Un articol de Petre Ivan|16 mai 2014

Pe 24 mai, de la ora 17.00, în faţa Teatrului de Comedie va avea loc deschiderea festCO. Dedicat comediei în toate formele ei, anul acesta, festCO este structurat pe două secţiuni importante, „In”, cu spectacole produse de teatre finanţate de stat şi semnate de Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunză, Mircea Cornişteanu, Felix Alexa, Vlad Massaci, Gianina Cărbunariu, şi „Off”, care cuprinde la rândul său mai multe secţiuni.

Cea mai vizibilă dintre acestea este cea dedicată spectacolelor de comedie românească produse în ultima stagiune în teatrele independente. Comedia vine şi în multe alte forme prin intermediul evenimentelor conexe. Lansările de carte sunt numeroase în acest an.

Volumele de memorii semnate de Radu Beligan şi Marin Moraru vor fi urmate de sesiuni de autografe. Un proiect editorial al festCO este lansarea unui volum colectiv de poezie – „Salonul Ludicilor”, care cuprinde poeme semnate de 22 de poeţi, printre care Emil Brumaru, Mircea Dinescu, Florin Iaru, Horaţiu Mălăele şi George Stanca.

De asemenea, vor fi lansate alte cărţi, semnate de Cristina Modreanu, Liviu Ornea, Simona Tache şi Mihai Radu.

FestCO – Vernisaj de fotografii şi caricaturi

Totodată, va avea loc vernisajul unei expoziţii de fotografii cu Radu Beligan – „Omagiu comediei”, precum şi vernisajul unei expoziţii de caricaturi semnate de Horaţiu Mălăele – „H’ora Comică”.  la-festco-2014-h-ora-comica-18482278

În acest an, dialogurile festCO sunt susţinute de scriitorul Radu Paraschivescu şi de profesorul de filosofie Dan Panaet. De asemenea, publicul este invitat în faţa Teatrului de Comedie la vizionarea unor filme de comedie româneşti.

Intrarea va fi liberă şi la spectacolele de teatru pentru copii şi tineret (Teatrul „Ion Creangă”, Teatrul Ţăndărică etc.), la examene de licenţă ale facultăţilor de profil din Bucureşti (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” – UNATC şi Spiru Haret) şi la cele două spectacole ale liceenilor câştigători ai concursului de teatru pentru tineret „Jos Pălăria”.

Festivalul va avea în acest an şi o publicaţie proprie – Iluzia Comică -, ziar ce va reflecta evenimentele acestei ediţii, dar şi întâmplări din trecutul Teatrului de Comedie.

Gala Comediei Româneşti va închide, pe 1 iunie, festCO 2014. La acest eveniment vor fi decernate premiile Festivalului Comediei Româneşti. ajuns la ediţia a XII–a, şi premiile Concursului de Comedie Românească, ediţia a IX-a.

Copiii actorilor Teatrului de Comedie vor lua locul părinţilor pe scenă, de 1 Iunie. Seara se va încheia cu spectacolul „Suflet Românesc”, un one-man-show susţinut de Dan Puric.

Biletele sunt puse în vânzare online şi la casele de bilete ale sălilor la care se joacă spectacolele – Teatrul de Comedie, Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Odeon, Opera Naţională Bucureşti, Centrul Cultural pentru Unesco „Nicolae Bălcescu”, Teatrul Ţăndărică, Teatrul Ion Creangă, Godot Cafe-Teatru, Teatrul de Artă, În Culise Teatru Pub, Teatrul Mignon.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti.

Foto cu Beligan, Mălăele şi Puric – Cinemagia

10
/12
/14

După o primă rundă de mare succes a celei de-a patra ediţii a Turneului Naţional ”DUELUL VIORILOR”, organizat de Centrul Cultural Media Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo, într-o primă etapă, în perioada 4 - 7 noiembrie 2014, violoniştii ‘’combatanţi” Liviu Prunaru (Stradivarius) şi Gabriel Croitoru (Guarneri) şi “arbitrul”, pianistul Horia Mihail, sunt nerăbdători să înceapă a doua rundă, care îi va duce în cele trei principale provincii istorice ale României: Muntenia, Transilvania şi Moldova în perioada 10-19 decembrie 2014.

09
/12
/14

Celebrul violonist, dirijor şi compozitor olandez Andre Rieu, va susţine un concert în România, în 2015. Andre Rieu a sosit la Bucureşti marţi, unde a anunţat detaliile concertului. Andre Rieu a postat, pe pagina sa de Facebook, o poză în care apare în faţa unui avion.

09
/12
/14

Seară Mozart, „Anotimpurile” lui Vivaldi, „Norma”, celebra operă a lui Bellini (în concert), cu soprana Elena Moşuc invitată în rolul titular, Integrala sonatelor de Beethoven pentru pian şi vioară, partea a II-a, un prilej extraordinar de a-l asculta pe Valentin Gheorghiu la pian, alături de Gabriel Croitoru la vioară, concertul celebrului acordeonist francez Richard Galliano, sunt doar câteva dintre evenimentele speciale ce se vor derula la Sala Radio între ianuarie şi martie 2015.

09
/12
/14

Festivalul Internaţional de Film Experimental București BIEFF dă startul celei de-a cincea ediții miercuri, pe 10 decembrie. BIEFF prezintă un program de excepție, dedicat scurtmetrajelor premiate cu aur în 2014 la Berlinale, Locarno și Clermont-Ferrand – Golden Shorts, care va fi proiectat vineri, de la ora 23:00, la CinemaPRO. TAPROBANA, NOAH, AS LONG AS SHOTGUNS REMAIN și ABANDONED GOODS vor fi difuzate în premieră în România.

09
/12
/14

Deschiderea noii stagiuni la Scala din Milano a fost marcată de ciocniri între manifestanţi şi forţele de poliţie, soldate cu doi răniţi, au anunţat autorităţile locale. "Seara de deschidere de la Scala este un spectacol unic şi încercăm să distrugem şi acest eveniment", a afirmat preşedintele regiunii Lombardia, Roberto Maroni.

09
/12
/14

Ermitaj, unul dintre cele mai mari muzee din lume, sărbătoreşte cu mare pompă, până miercuri, împlinirea a 250 de ani de la înfiinţare, prin mai multe expoziţii şi prezentarea în faţa publicului larg a uneia dintre frizele Partenonului, împrumutată de la British Museum.

09
/12
/14

În zilele de 13, 14, 20, 21, 22 și 23 decembrie, de la orele 14:00, în Parcul Unirii, bucureștenii pot asculta cele mai frumoase cântece de sezon în sprijinul acțiunii umanitare pentru Andreea Ion, organizate de AOLN România.

08
/12
/14

Cunoscutul teatrolog George Banu a primit Marele Premiu al Academiei Franceze, la Paris, în prezenţa filozofului Jean-Luc Marion şi a fostului preşedinte al Franţei, Valéry Giscard d’Estaing. Premiul i-a fost acordat pentru difuzarea culturii franceze în lume.