Belmondo, Cardinale, Perkins, Schneider, Ventura, în ianuarie, la TV5MONDE
https://www.ziarulmetropolis.ro/belmondo-cardinale-perkins-schneider-ventura-in-ianuarie-la-tv5monde/

TV5MONDE a programat pentru luna ianuarie unele dintre cele mai bune filme clasice ale cinematografului francez, cu actori fabuloşi: Jean-Paul Belmondo, Claudia Cardinale, Anthony Perkins, Romy Schneider, Lino Ventura, Jeanne Moreau, Orson Welles, Jean-Louis Trintignant, Michèle Morgan sau Danielle Darrieux.

Un articol de Petre Ivan|16 ianuarie 2017

Alături de rendez-vous-urile cinematografice din fiecare joi și duminică, de la ora 22:00, canalul francofon TV5MONDE vă propune o nouă întâlnire, în fiecare vineri, de la 19:30, pentru a vedea sau a revedea filmele dorite.

O selecție a filmelor à voir absolumentdin a doua jumătate a lui ianuarie, mai jos.

LA BANQUIÈRE / BANCHERA

Marți, 17 ianuarie, de la ora 01:20

În Parisul perioadei interbelice, Emma Eckhert (Romy Schneider) se afirmă într-un spațiu dominat de bărbați, cel al finanțelor. Provenind dintr-un mediu modest, ea atrage marii clienți care doresc să economisească, oferindu-le dobânzi excepționale. În egală măsură, Emma își etalează gustul pentru lux și aventuri homosexuale. Cât de scump le va plăti…?

Filmul se bazează pe viața Marthei Hanau, alias « La banquière des années folles » / « Banchera anilor nebuni »

Regia: Francis Girod (Franţa, 1980)

Distribuţia: Romy Schneider (Emma Eckhert), Jean-Louis Trintignant (Horace Vannister), Jean-Claude Brialy (Paul Cisterne), Claude Brasseur (Largué), Jean Carmet (Duvernet), Marie-France Pisier (Colette Lecoudray), Daniel Mesguich (Rémy Lecoudray), Thierry Lhermitte (Devoluy), Daniel Auteuil (Duclaux)…

INFO. Romy Schneider a primit 2 Premii César pentru Cea mai bună actriță, în 1976 și în 1979.

LE PROCÈS / PROCESUL

Marți, 24ianuarie, de la 00:55

Într-o dimineață, Joseph K. este trezit de un bărbat care îl anunță că este arestat. Stupefiat, acesta descoperă treptat că este victima unui adevărat complot. Toată lumea îl acuză, prietenii și dușmanii deopotrivă. Obosit, în cele din urmă, acesta sfârșește prin a se îndoi el însuși de nevinovăția sa…

Regia: Orson Welles (Italia/Germania/Franța, 1962)

După o operă de Franz Kafka.

Distribuția: Anthony Perkins (Joseph K.), Jeanne Moreau (Marika Burstner), Romy Schneider (Leni), Madeleine Robinson (Dna Grubach), Elsa Martinelli (Hilda), Suzanne Flon (Dra Pittl), Orson Welles (maestrul Albert Hassler)

INFO. Orson Welles a fost onorat de două ori la Festivalul de film de la Cannes: cu Grand Prix, pentru Othello, în 1952, și cu Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, pentru Compulsion, în 1959. În 1970, el primește Premiul special pentru întreaga carieră, în cadrul Festivalului de film de la Veneția.

LE VOLEUR / HOȚUL

Joi, 26ianuarie, de la 22:00 (În reluare: luni, 30 ianuarie, de la 01:03)

  1. Georges Randal, un orfan cu descendență burgheză, se vede lipsit de moștenirea sa prin complotul unchiului și tutorelui său. Acesta îi refuză și mâna fiicei sale, Charlotte, promisă unui bărbat mai bogat. Însetat de răzbunare, Georges debutează într-o promițătoare carieră de hoț, vrând să înceapă cu părinții logodnicului pomenit mai sus…

Regia: Louis Malle (Franţa/Italia, 1966)

Distribuţia: Jean-Paul Belmondo (Georges Randal), Geneviève Bujold (Charlotte), Marie Dubois (Geneviève Delpiels), Françoise Fabian (Ida), Julien Guiomar (Lamargelle), Paul Le Person (Roger La Honte), Martine Sarcey (Renée), Marlène Jobert (Broussaille), Bernadette Lafont (Marguerite), Pierre Etaix

INFO. Când era foarte tânăr, Belmondo se distra furând laptele din fața casei vecinilor lui, legendarul cuplu al literaturii franceze, Jean-Paul Sartre și Simone De Beauvoir?

Foto: TV5MONDE – tv5monde.com/ro

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.