Bergler, Boia sau Ishiguro, în topul vânzărilor la Gaudeamus 2017. Evenimentul, în cifre
https://www.ziarulmetropolis.ro/bergler-boia-sau-ishiguro-in-topul-vanzarilor-la-gaudeamus-2017/

„În Jurul Marii Uniri de la 1918. Naţiuni, frontiere, minorităţi”, de Lucian Boia, „Testamentul lui Abraham”, de Igor Bergler sau „Rămăşiţele zilei” de Kazuo Ishiguro, câştigătorul Nobelului pentru literatură de anul acesta se situează pe locuri fruntaşe în topul celor mai vândute titluri la Târgul Internaţional Gaudeamus.

Un articol de Petre Ivan|27 noiembrie 2017

Cea mai bine vândută carte la Editura Humanitas a fost „În Jurul Marii Uniri de la 1918. Națiuni, frontiere, minorități”, de Lucian Boia, urmată de volumul colectiv „Cum să fii fericit în România”, „Continentele insomniei”, de Gabriel Liiceanu, „Cartea râsului și a cercetării”, de Radu Paraschivescu, „Medicină, nutriție și bună dispoziție” — Simona Tivadar și „Atlasul frumuseții. Femeile lumii în 500 de portrete”.

La Humanitas Fiction, prima poziție este ocupată de „Muza” de Jessie Burton, urmată de „Zile de Crăciun” de Jeanette Winterson, „Adolf H. Două vieți” de Eric Emmanuel Schmitt, „Gala-Dali” de Carmen Domingo și „Ruta subterană” de Colson Whitehead.

La Humanitas Junior, pe primul loc se află „Întâmplări din secolul trecut. Marile evenimente ale secolului XX” de Daniele Aristarco, „Darul lui Moș Crăciun” de T.O. Bobe, „Istoria omenirii” de Hendrik Willem van Loon, „Corabia cu coarne” de Dashka Slater, atlasul „Dinosaurium” de Chris Wormell și Lily Murray.

La Curte Veche Publishing, top I vânzări îl constituie cel de-al doilea volum „Jamila Cuisine” de Janina Staicu Avram, urmat de „O dorință de Crăciun” de Lori Evert, albumul „Obiecte grăitoare” de Ștefa Câlția, „Cinci ingrediente” de Jamie Oliver și „Omon Ra” de Viktor Pelevin.

Pe primul loc în clasamentul vânzărilor s-a situat, la Polirom, volumul „Sapiens. Scurta istorie a omenirii” de Yuval Noah Harari, urmat de „Cele trei fiice ale Evei” de Elif Shafak și „Rămășițele zilei” de Kazuo Ishiguro.

La Litera, primul loc a fost ocupat de „Testamentul lui Abraham”, de Igor Bergler, urmat de „Mica Enciclopedie Meik Hygge” de Meik Wiking, „În căutarea unui destin” de Jojo Moyes, „Crima din Orient Express”, de Agatha Christie, „Stanisland, Povești din spatele zidului Berlinului”, de Anna Funder.

La Litera Mică, topul vânzărilor a fost deschis de „Povești de seară pentru fete rebele”, de Elena Favili și Francesca Cavallo, „Marea carte a Crăciunului”, „A fost odată. 24 de povești terapeutice” de Gilles Diederichs; „Soy Luna. Stil și pasiune” și „Prima mea enciclopedie”.

Cu multe noutăți editoriale și aproximativ 700 de titluri cu reduceri între 15% și 30%, Grupul Editorial Trei a fost și la această ediție a Târgului Gaudeamus una dintre destinațiile preferate ale cititorilor români.

Cele mai vândute volume de ficțiune au fost cele care se află și în topurile internaționale de bestselleruri: „Un șir infinit de țestoase” de John Green (colecția Young Fiction Connection, Editura Trei); „Dinte pentru dinte” de David Lagercrantz (colecția Fiction Connection, Editura Trei); ”Fericirea îmi scapă printre degete” de Agnes Martin Lugand (colecția Fiction Connection, Editura Trei); „Uitare”, de Arnaldur Indrioason (colecția Fiction Connection, Editura Trei) și ”Fiica ascunsă”, de Elena Ferrante ( colecția Literary Fiction, Editura Pandora M)

* * *

Gaudeamus 2017, în cifre + câștigătorii

Matei Visniec

La ediţia 2017 a Târgului Internaţional Gaudeamus, organizat de Radio România, care s-a încheiat duminică, au participat 300 de edituri şi parteneri, au avut loc 800 de evenimente, au fost donate 1.500 de cărţi şi i-au trecut pragul 125.000 de cititori.

Invitatul de onoare al ediţiei a fost Uniunea Europeană, prin intermediul Reprezentanţei Comisiei Europene, iar preşedintele de onoare al Târgului a fost scriitorul şi omul de radio Matei Vişniec.

Trofeele Gaudeamus, ai căror câştigători au fost stabiliţi prin votul publicului, au fost acordate editurilor Humanitas (locul 1), Nemira şi RAO (locul 2) şi Polirom (locul 3).

Trofeul pentru „cea mai râvnită carte a târgului”, stabilit tot prin votul publicului, a revenit editurii Litera, pentru volumul „Testamentul lui Abraham”, de Igor Bergler.

Premiul de Excelenţă, în valoare de 10.000 lei, oferit de către Radio România, a fost decernat editurii Crime Scene Press.

Premiul Educaţia a revenit Academiei de Studii Economice din Bucureşti, în semn de apreciere pentru constanţa şi pentru standardele înalte la care Academia s-a prezentat şi în acest an la Gaudeamus.

Miss Lectura pentru ediţia 2017 a Târgului Internaţional Gaudeamus a fost desemnată Alina Beşliu, studentă la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti.

Foto: Gaudeamus 2017, Bergler, Boia, Ishiguro – facebook

 

23
/04
/17

Odată cu apariția filmului „Jackie” (regia: Pablo Larrain), primul film pentru marele ecran inspirat de viața celei mai faimoase prime doamne a Statelor Unite, editura Corint a lansat biografia „Jaqueline Bouvier Kennedy Onassis. Povestea nespusă”, publicată de Barbara Leaming în 2014.

19
/04
/17

Poetul Claudiu Komartin (33 de ani) ține în viață un cenaclu – Institutul Blecher. Și o editură care publică poezie – Casa de Editură Max Blecher. Claudiu Komartin, din Berceni. Trăiește între poeți și pentru poezie. Către viitor se uită, așa cum e și firesc, în ordinea poetică a lumii, cu scepticism.

19
/04
/17

Peste aproximativ o lună, în capitală debutează cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB). Timp de o săptămână, în perioada 15-21 mai, peste 100 de poeţi din peste 30 de ţări vor sosi la Bucureşti, prilejuind publicului iubitor de poezie ocazia de a participa la mai mult de 20 de evenimente, organizate în 10 spații culturale cunoscute din oraș.

19
/04
/17

George Bălăiţă unul dintre marii scriitori români contemporani, s-a stins din viață sâmbătă, cu o zi înainte de a împlini vârsta de de 82 de ani. În iunie 2008, în cadrul Târgului Bookfest, Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat lui George Bălăiță Premiul Naţional pentru Literatură pentru întreaga operă.

11
/04
/17

Într-o zi de 11 aprilie se stingea din viaţă Ion Minulescu, autorul memorabilelor "Romanţe pentru mai târziu". În acea zi, într-un Bucureşti ruinat de bombardamentele aliaţilor, poetul de 63 de ani aniversa 30 de ani de căsnicie cu poeta Claudia Millian. Tot într-o zi de 11 aprilie era prezentat în România Visul lui Tănase, un film-scheci de N. Kirițescu, realizat la Berlin, avându-l pe Constantin Tănase în rolul principal şi avea loc premiera piesei Haiducii, de Victor Eftimiu.

07
/04
/17

Viaţa mea, cel mai nou volum semnat de Nicolae Breban, unul dintre cei mai importanţi şi prolifici prozatori români contemporani, a apărut în această săptămână la Editura Polirom, în ediţie cartonată, şi în format digital.

07
/04
/17

Salonul Internaţional de Carte Bookfest va avea loc la Romexpo, în perioada 24 - 28 mai, iar Suedia este ţară învitată de onoare şi propune 20 de evenimente cu accent pe educaţie şi literatură pentru copii, egalitatea de gen, incluziunea socială şi promovarea diversităţii.

05
/04
/17

Editura de carte pentru copii Nemi publică o nouă serie pasionantă și plină de învățăminte: Tărâmul poveștilor. Vraja dorințelor, de Chris Colfer, o carte ce revalorifică și reinterpretează basmele clasice ale copilăriei, toată bogăția fantastică din cărțile lui Charles Perrault și ale Fraților Grimm. Cartea este recomandată copiilor de peste 9 ani.