BERLINER în regia lui Marian Crișan premiat la Moscova
https://www.ziarulmetropolis.ro/berliner-in-regia-lui-marian-crisan-premiat-la-moscova/

Cel mai nou film semnat de Marian Crişan, BERLINER, a fost distins cu Premiul ‘Keen Eye’ – Russian Cinema Club Federation la cea de-a 42-a ediţie a Festivalului Internaţional de film de la Moscova (MIFF) care a avut loc între 1 şi 8 octombrie.

Un articol de Petre Ivan|9 octombrie 2020

Fiind unul dintre cele mai vechi festivaluri de film din lume, festivalul a fost prezidat mulți ani de Nikita Mikhalkov și face parte din puținele festivaluri din lume de clasă A – FIAPF (Fédération Internationale des Associations de Producteurs de Films).

„Filmul lui Crișan te invită într-o lume ușor caricaturală care cucerește prin haz și farmecul actoricesc” – titra ziarul moscovit Vedomosti după prima proiecție din festival.

Distribuit internațional cu titlul THE CAMPAIGN de către Picture Tree International, BERLINER este cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Marian Crișan, cunoscut deja publicului pentru Morgen, Rocker și Orizont, dar și pentru miniseria produsă de HBO România – Valea Mută, și ni-l prezintă pe Mocanu, un politician în plină campanie pentru un loc în Parlamentul European, care rămane blocat la Salonta, un mic orășel de provincie. El este găzduit de Viorel, un cetățean obișnuit, tractorist de meserie, în casa sa, de unde politicianul își va continua campania electorală, punând la cale un plan cameleonic.

Spectatorii îi vor putea recunoaște în distribuția filmului pe actorii: Ion Sapdaru, Ovidiu Crișan, Maria Junghietu, Sorin Cociș, Ion Rușcuț, George Dometi, Petre Ghimbașan, Eugen Țugulea și Ioana Chițu.

„Eu nu am încercat să interpretez un personaj ci să recreez un destin” a declarat Ovidiu Crișan în conferința de presă din festival, felicitat fiind pentru rolul său din film.
„Mocanu e un lup bătrân care nu e interesat de nimic, se simte singur, luptă doar din inerție și îi e frică să nu ajungă în spatele gratiilor. Totuși, atunci când scapă în acest orășel uitat de lume, încearcă din toate puterile să câștige o ultimă luptă” le-a spus Ion Sapdaru, în rusă, jurnaliștilor de la Moscova.
Datorită perioadei pe care o traversăm, cei doi actori alături de Marian Crișan au fost prezenți la festival doar online, într-o întâlnire proiectată în direct.

Scenariul este semnat de Marian Crișan și Gabriel Andronache, imaginea de Oleg Mutu, scenografia Simona Pădurețu, costumele Anca Miron și Sonia Constantinescu, montajul de Tudor Pojoni iar producătorii filmului sunt Marian Crișan și Anca Puiu.
Realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Televiziunii Române, Zenith Media, Chainsaw Europe, SAL-PAN, Inteva și VPK, filmul este produs de Rova Film în co-producție cu Mandragora și va avea premiera națională în curând, fiind distribuit de Rova Film.

 

Mai multe informații găsiți și pe:
Facebook: https://www.facebook.com/berliner2020
MIFF: http://bit.ly/BERLINERlaMIFF
Picture Tree International: http://bit.ly/PictureTreeInternational

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.