BIEFF 2015 şi criza refugiaţilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/bieff-2015-si-criza-refugiatilor/

Cea de-a şasea ediţie a Bucharest International Experimental Film Festival (BIEFF) este una itinerantă şi va debuta duminică, la Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 19.00, cu proiecţia a şase scurtmetraje care au ca temă criza refugiaţilor.

Un articol de Petre Ivan|23 noiembrie 2015

Proiecţia de deschidere a BIEFF reuneşte şase scurtmetraje cu tematică dedicată drepturilor omului, ce pun în discuţie graniţa atât de fragilă între statutul de imigrant şi cel de refugiat, precum şi situaţiile în care anumite categorii devin refugiaţi în propria ţară, şi va fi urmată de o dezbatere organizată în colaborare cu PoliticALL.

Selecţia BIEFF este organizată şi în acest an în jurul a cinci teme de interes – Migrants, Refugees & Inner Conflicts, Body Expressivity, Love as the Sweetest Experiment, Youth Rituals şi Experimente Cinematografice Româneşti, iar ediţia se va desfăşura pe parcursul întregii luni decembrie.

Din programul proiecţiilor de duminică fac parte filmele

„Butter Lamp” (Franţa – China, 2013), de Hu Wei, nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj 2015,

„Einspruch VI” (Elveţia, 2012), de Rolando Colla, câştigătorul premiului special al juriului la Clermond-Ferrarnd 2012 şi nominalizat la premiile Academiei de Film Europene, „Impossible Exchange” (Liban, 2011), de Mahmoud Hojeij, prezentat la Festivalul de la Berlin 2012,

 „Connection Lost” (România – Turcia, 2012), de Paula Oneţ şi Manuela Borza, „Démontable” (Olanda, 2014), de Douwe Dijkstra, şi

New Year’s Eve 2014″ (România, 2014), de Artur Boruzs.

BIEFF susţine creaţiile inovatoare, atât la nivel conceptual şi tematic, cât şi formal şi stilistic, şi artiştii cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, care, în acelaşi timp, explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic.

Foto: BIEFF 2015 – facebook

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.