Bienala Art Encounters 2023, la Timișoara la weekend-ul ei de închidere: 14 – 16 iulie
https://www.ziarulmetropolis.ro/bienala-art-encounters-2023-unul-din-cele-mai-relevante-evenimente-din-romania-dedicate-artei-contemporane-va-asteapta-la-timisoara-la-weekend-ul-ei-de-inchidere-14-16-iulie/

Desfăşurată în perioada 19 mai – 16 iulie 2023 şi dedicată intersecţiei dintre artă, ştiinţă şi ficţiuni, Bienala Art Encounters 2023, My Rhino is Not a Myth. art science fictions, propune pentru marele weekend de închidere a acestei ediţii un program special de evenimente

Un articol de Liliana Matei|13 iulie 2023

Bienala a confirmat și prin această a V-a ediție misiunea ei strategică de a deveni un punct de intersecție creativă între arta contemporană românească și cea internațională, reunind 60 de artiști din 21 de țări, atât din cei renumiți la nivel internațional, cât și tineri artiști aflați la început de carieră. Totodată, a propus o platformă complementară a spațiilor de tip artist-run din oraș (Avantpost, Balamuc, Baraka, Lapsus, Nava C2, Simultan), ca formă de recunoaștere a meritelor și contribuției acestora la ecosistemul artistic local.

Bienala Art Encounters este organizată de către Fundația Art Encounters, fiind finanțată de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara și cofinanțată de Ministerul Culturii și AFCN, având ca partener principal Raiffeisen Bank și ca sponsori ISHO, Tazz, MEWI și DACOart.

Curatoriată de Adrian Notz alături de un colectiv de tinere curatoare (Cristina Bută, Monica Dănilă, Ann Mbuti, Edith Lázár, Cristina Stoenescu și Georgia Țidorescu), ediția din acest an a Bienalei Art Encounters s-a desfășurat pe parcursul a opt săptămâni, propunând lucrări interesante, dintre care 11 nou-comisionate, special concepute pentru acest eveniment.

Încastrată în contextul actual al orașului și explorând ambiția Timișoarei de a deveni un hub al transferurilor tehnologice și inovatoare, Bienala Art Encounters vă invită acum la un weekend de închidere extrem de intens, alături de invitați speciali, discuții incitante, tururi ghidate și de tramvai, evenimente artistice în spațiile expoziționale și ale platformei complementare, lansarea oficială a Catalogului Bienalei, precum și un mare party de final.

Mai multe detalii despre lista artiștilor invitați, conceptul curatorial și spațiile expoziționale din acest an pot fi consultate pe site-ul Fundației Art Encounters: 2023.artencounters.ro

Organizată într-un an cu totul special pentru Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în 2023, această ediție a propus o temă extrem de actuală și a abordat subiecte mari și importante, pe măsura țelului ambițios pe care ar trebui să-l aibă un astfel de eveniment.

Vă invităm, așadar, să ne bucurăm împreună de weekend-ul marii închideri a Bienalei Art Encounters, My Rhino is Not a Myth. art science fictions, după următorul program:

Vineri, 14 iulie, 11:00 – 20:00:

➡ 18:00 – 19:00: Tur ghidat – Comenduirea Garnizoanei Timișoara;

➡ 19:00 – 20:00: Tur ghidat – Muzeul Național al Banatului / Castelul Huniade;

➡ 20:00 – Tur ghidat al expoziției „după SCULPTURĂ / SCULPTURĂ după” (CAZARMA U) – *Program colateral

Sâmbătă, 15 iulie, 11:00 – 20:00:

➡ 11:00 – 23:00: Cadavrul Autoexploatării, AiR Balamuc Gavril Pop și Lucian Barbu – Balamuc / loc de joacă ș-altele;

➡ 12:00 – 13:00: Tur ghidat – Faber;

➡ 14:30 – 15:30: Tur cu tramvaiul nr. 6, Intervenție mobilă Carlos Amorales, Black Cloud, Punct de plecare: Stația Piața Libertății, Traseu tramvai nr. 6: Piața Maria – Piața Traian;

➡ 16:00 – 17:00: Tur cu tramvaiul nr. 6, Intervenție mobilă Carlos Amorales, Black Cloud, Punct de plecare: Stația Piața Libertății, Traseu tramvai nr. 6: Piața Maria – Piața Traian;

➡ 16:00 – Prezentarea proiectului Masteranzilor de arte vizuale de la Universitatea de Arte din Zürich, conduși de Dr. Marie-France Rafael (cu sprijinul Biroului de Relații Internaționale al Universității de Arte Zürich) la Mansarda Facultății de Arte și Design din Timișoara;

➡ 18:00 – 19:00: Tur ghidat – Comenduirea Garnizoanei Timișoara;

➡ 19:00 – 19:30: Tur ghidat – MNArT;

Duminică, 16 iulie, 11:00 – 20:00:

➡ 12:00 – 13:00: Tur ghidat – ISHO D, ISHO Offices;

➡ 12:30 – 14:00: GiB – Generații în Bienală (program pentru copii și familii) cu Gabriela Robeci, STPT Multiplexity;

➡ 14:00 – 15:00: Tur ghidat – STPT Multiplexity;

➡ 16:00 – 17:00: Tur ghidat – Fundația Art Encounters;

➡ 18:00 – Lansare Catalog – Librăria La Două Bufnițe;

➡ 20:00 – Party de închidere – w/Chlorys – Aethernativ;

Accesul la evenimente este gratuit!

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Fundația Art Encounters, promotor și organizator al Bienalei Art Encounters, este activă din 2015, având un program constant de expoziții, rezidențe, mediere și publicații. Misiunea sa este de a stimula dialogul, învățarea, cercetarea și experimentarea, oferind un model instituțional adaptat nevoilor contextului local, dar implicat în mod egal în contribuția la scena artistică internațională. Fundația își desfășoară activitatea pe următoarele axe principale: organizarea Bienalei Art Encounters de la Timișoara și programul expozițional organizat în spațiul permanent al acesteia din oraș sau în alte locuri; promovarea educației și dezvoltarea publicului prin programe publice; dezvoltarea unei serii de rezidențe artistice și curatoriale care contribuie la extinderea colaborărilor instituționale la nivel internațional.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.