BIFF 2014 – filmul “surpriză” al Festivalului de la Cannes vine la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/biff-2014-filmul-surpriza-al-festivalului-de-la-cannes-vine-la-bucuresti/

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti va avea loc între 26 martie – 2 aprilie. BIFF prezintă, în fiecare an, în cadrul secţiunii necompetitive Panorama, câteva dintre cele mai titrate producţii cinematografice recente. Iată primele titluri din selecţia 2014:

Un articol de Petre Ivan|28 februarie 2014

Cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Film București va avea loc între 26 martie – 2 aprilie. BIFF prezintă, în fiecare an, în cadrul secțiunii necompetitive Panorama, câteva dintre cele mai titrate producții cinematografice recente. Iată primele titluri din selecția 2014:

Borgman (regia Alex van Warmerdam) a fost cea mai plăcută surpriză din competiția oficială a Festivalului de la Cannes 2013.

Cel de-al 8-lea film de cinema al regizorului olandez a părut, în ochii criticii, ca un soi de remake la Funny Games, filtrat prin obiectivul unui Leos Carax. Borgman a mai fost selecționat la festivalurile de la Sarajevo, Toronto, Atena și Sitges, unde a și câștigat Marele Premiu.

Alan Partridge: Alpha Papa (regia Declan Lowney) a fost considerat comedia verii în Anglia. Steve Coogan (proaspăt premiat cu BAFTA pentru scenariul Philomenei) se întoarce la cultissimul personaj pe care l-a creat pentru BBC în anii ’90, într-o primă și decisivă aventură pe marele ecran.

Cinic, suprarealist și satiric până la sânge, Alan Partridge: Alpha Papa a făcut furori la festivalurile de la New York, Chicago și Rotterdam. Proiecție unică, în exclusivitate în România.

BIFF 2014

Blind Detective (regia Johnnie To) este cel de-al 48-lea film al neobositului regizor hong-kongez (care zilele astea îl termină pe cel de-al 50-lea) și a fost prezentat într-un midnight screening la Cannes 2013.

Combinație improbabilă de „serial thriller” și „slapstick comedy”, Blind detective, în care superstarul Andy Lau face un nou rol antologic premiat, pe merit, la Sitges, a mai fost selecționat la Toronoto și Rio de Janeiro. Proiecție unică, în exclusivitate în România.

BIFF 2014

The Stone Roses: Made of Stone (regia Shane Meadows) este documentarul pe care regizorul britanic visează să-l facă de ani buni.

A reușit în 2012, cu ocazia reunirii legendarei trupe pentru cele trei concerte excepționale de la Heaton Park.

BIFF 2014

Împănat cu imagini de arhivă și bucăți live care-i vor face să sufere și mai tare pe fanii care-i așteptau la festivalul Summerwell de la București, Made of Stone, care a avut premiera mondială, bineînțeles, la Manchester în 2013, este un must absolut pentru toți cei care au crescut fredonând I Wanna Be Adored.Proiecție unică, în exclusivitate în România.

Foto cu BIFF 2014 , Borgman, Alan Partridge, Blind Detective, The Stone Roses: Made of Stone – BIFF

09
/04
/16

Editura Polirom invită iubitorii de carte şi de film, duminică, 10 aprilie, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu celebrul actor Ion Dichiseanu, prilejuită de lansarea volumului Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel, intrat de curând în portofoliul editurii, și în format digital.

08
/04
/16

Una dintre cele mai populare şi iubite poveşti universale ale copilăriei din ultimele decenii, “Cartea Junglei”, are parte de o nouă ecranizare, de această dată live-action, într-o impresionantă adaptare.Filmul, distribuit de Forum Film România, va avea premiera pe 15 aprilie 2016 în format IMAX 3D şi 4DX 3D.

07
/04
/16

Inspirat de copilăria multor dictatori ai secolului XX, Copilăria unui lider/ The Childhood of a Leader este un portret amenințător al Răului în devenire. Scenariul este inspirat de o nuvelă a lui Jean-Paul Sarte, “L’Enfance d’un chef”, publicată în 1939. Copilăria unui lider, filmul de debut al actorului Brady Corbet va închide cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica (13 – 17 aprilie, București, Cinema Elvira Popescu).

07
/04
/16

Patru reușite scurtmetraje româneşti realizate de tinere regizoare şi relansate pe platforma Cinepub. Patru poveşti, patru perspective feminine, patru stiluri diferite, inclusiv o solidă animaţie despre viaţa la bloc. Anti-eroine în căutarea unei schimbări în existenţa lor monotonă.

07
/04
/16

Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie) îi dedică anul acesta o amplă retrospectivă regizorului cult Sion Sono, copilul teribil al cinema-ului independent japonez, prezentând 10 dintre cele mai provocatoare filme ale sale.

06
/04
/16

Cel mai mare festival de scurtmetraje din România, ajuns la ediția a zecea, se deschide oficial mâine, 7 aprilie, la ora 19.30, la Clubul Țăranului. Ediția aniversară durează până pe 11 aprilie și propune publicului din București 140 de filme scurte recente, inventive și inovatoare, în nu mai puțin de 16 secțiuni, zeci de invitați speciali, seminarii și petreceri de proporții cosmice.

06
/04
/16

"ma ma", un film de Julio Medem, cu Penelope Cruz, va intra în cinematografele româneşti din 29 aprilie. ma ma spune povestea emoţionantă a Magdei, o femeie din Spania perioadei de criză 2010-2012, pentru care veştile proaste se succed cu o viteză ameţitoare: mai întâi şomajul, apoi soţul o părăseşte pentru altă femeie mai tânără, plus un diagnostic medical necruţător. Cu toate acestea, Magda găseşte puterea să lupte în continuare.

05
/04
/16

Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Film București (BIFF) vine, pe lîngă filmele importante și foarte bune, și cu o premieră organizatorică. Sylvain Auzou, directorul secțiunii Venice Days, din cadrul Mostrei Venețiene, este noul director artistic al festivalului nostru.

05
/04
/16

Anul acesta, Festivalul Internațional de Film NexT (7-11 aprilie 2016) împlinește 10 ani. 10 ani de filme scurte care, adunate unul câte unul, înseamnă peste o mie. Pentru editia aniversară, organizatorii au ales să adune într-un program special acele scurtmetraje care au rămas în memoria cinefililor de la o ediție la alta și care surprind cel mai bine spiritul NexT. Cinci filme ambițioase, ale unor voci originale și curajoase. Programul 10 ani de NexT va fi proiectat joi, 7 aprilie, la Muzeul Țăranului, imediat după gala de deschidere, începând cu ora 20.00.

04
/04
/16

Statul contra Fritz Bauer/ People vs. Fritz Bauer (r. Lars Kraume), un thriller istoric de impact, care dramatizează obstacolele pe care le traversează un procuror în procesul de condamnare al unuia dintre marii responsabili ai Holocaustului, va deschide cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica (13 – 17 aprilie, Cinema Elvira Popescu).

02
/04
/16

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) organizează, în perioada 29 mai – 4 iunie 2016, cea de-a treia ediție a programului Transilvania Pitch Stop (TPS). Proiectul le este dedicat cineaștilor din România și Republica Moldova aflați la primul sau al doilea lungmetraj și oferă consultanță personalizată de dezvoltare de scenariu, training și o platformă pentru susținerea pitch-ului în fața unor potențiali parteneri.

01
/04
/16

În România, o țară cu 20 de milioane de locuitori, nu s-a produs niciun film pentru copii în ultimii 25 de ani. CINEMATOUR KIDS prima caravană de filme pentru copii din România, a ajuns în localităţile fără cinematograf şi în centrele de copii instituţionalizați, adunând peste 3250 de spectatori. Ediţia a II-a se va derula pe parcursul lunii aprilie 2016 şi este susţinută de Centrul Naţional al Cinematografiei.

01
/04
/16

“Minte-mă frumos în Centrul Vechi”, cea mai nouă comedie romantică românească, are premiera astăzi în cinematografele din toată țara. Aseară, la CinemaPro, a avut loc premiera de gală. Au fost prezenți membrii echipei de producție, actorii, regizorul și producătorii filmului, alături de vedete din show biz, muzică și televiziune. Printre ei: Adela Popescu, Liana Stanciu și Mihai Georgescu, Viorel Lis (care are o apariție inedită în film), Toni Grecu, Horia Brenciu, Nicoleta Hâncu, George Piştereanu sau Virgil Ianţu.

31
/03
/16

Trei regizori importanţi ai Noului Cinema Românesc – Radu Jude, Marian Crişan şi Adrian Sitaru. Trei scurtmetraje ultrapremiate care mizează pe stimularea emoţională a spectatorului – „Lampa cu căciulă” (2006), „Megatron”(2008) şi „Excursie” (2014), relansate pe platforma Cinepub. O temă universală comună: relaţia complicată copil – părinte.