BIFF, cel mai longeviv festival internaţional de film din Capitală, începe în aprilie
https://www.ziarulmetropolis.ro/biff-cel-mai-longeviv-festival-international-de-film-din-capitala-incepe-in-aprilie/

Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, cel mai longeviv festival competiţional de lungmetraj din Capitală, se va desfăşura anul acesta, între 18 şi 24 aprilie. În cele şapte zile de festival, la Institutul Francez (Sala “Elvire Popesco”), Muzeul Tăranului Roman şi Clubul Tăranului vor avea loc evenimente speciale dedicate copiilor şi adulţilor: proiecţii în premierã în România, gale, “workshop-uri”, “master-classes” etc.

Un articol de Petre Ivan|9 martie 2016

Direct de la Berlin la BIFF, vin anul acesta, două lung-metraje care au făcut parte din Competiția Oficială: filmul “SOY NERO” (Germania / Franța / Mexic, S.U.A. 2016), regizat de Rafi Pitts care îl are co-scenarist pe Răzvan Rădulescu și “A DRAGON ARRIVES!”, în regia iranianului Mani Haghighi, (Iran 2016).

 “SOY NERO”

Un film la fel de ursuz și incomod precum subiectul pe care-l abordează, SOY NERO se manifestă degajat sub emblematica semnătură a lui Rafi Pitts, originile iraniano-britanice ale regizorului lăsându-și amprenta asupra încărcăturii culturale a acestei producții cinematografice.

“A DRAGON ARRIVES!”

Realizat în maniera jucăușă și absurdă cu care ne-a obișnuit Mani Haghighi, acest “film d’auteur” cu pretentii “arthouse”  este intrigant și halucinant; o poveste ruptă din Iranul anilor 60,  într-un context atemporal.

Cea de-a XII-a ediție completează conceptul Festivalului Internațional de Film București la care, pe lângă secțiunile tradiționale (Competiție, BEST 4 Kids), se adaugă două secțiuni noi: Le Film francophone și Veneţia, cea din urmă dedicată Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia.

Foto: BIFF – www.b-iff.ro

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.