Bihor, Zilele Europene ale Patrimoniului: Bisericile de lemn şi meşterii populari, în expoziţii foto
https://www.ziarulmetropolis.ro/bihor-zilele-europene-ale-patrimoniului-bisericile-de-lemn-si-mesterii-populari-in-expozitii-foto/

Două expoziţii de fotografii numite ‘Biserici care plâng, biserici care vor surâde – schimbarea la faţă a bisericilor de lemn din Gheghie şi Hotar’ şi ‘Târgul meşterilor populari – retrospectivă după 19 ediţii’ au fost vernisate vineri, în holul mare al Bibliotecii Judeţene ‘Gheorghe Şincai’ din Oradea, cu ocazia ‘Zilelor Europene ale Patrimoniului’, ediţia a […]

Un articol de |21 septembrie 2012

Două expoziţii de fotografii numite ‘Biserici care plâng, biserici care vor surâde – schimbarea la faţă a bisericilor de lemn din Gheghie şi Hotar’ şi ‘Târgul meşterilor populari – retrospectivă după 19 ediţii’ au fost vernisate vineri, în holul mare al Bibliotecii Judeţene ‘Gheorghe Şincai’ din Oradea, cu ocazia ‘Zilelor Europene ale Patrimoniului’, ediţia a XX-a.

Expoziţia ‘Biserici care plâng, biserici care vor surâde’ cuprinde fotografii ale două biserici de lemn, din satele Gheghie şi Hotar, aflate într-o avansată stare de degradare, pentru care Direcţia Judeţeană de Cultură Bihor a câştigat, în iulie a.c., ca lider de proiect, o finanţare transfrontalieră în valoare de 806.597 de euro, din care cu suma de 320.000 de euro, Direcţia de Cultură va restaura cele două monumente istorice, categoria A, va tipări un ghid de bune practici în legătură cu restaurarea bisericilor de lemn din Bihor şi va organiza un simpozion pe această temă.

Proiectul prevede şi semnalizarea lor corespunzătoare în vederea includerii în circuitul turistic. Partea ungară a proiectului, Primăria Kismarja, va reabilita un adăpost ca muzeu dedicat unui personaj important din istoria Ungariei, principele Bocskay.

Proiectul de restaurare se va finaliza în decembrie 2014, la trei secole de la edificarea bisericilor de lemn respective, iar lucrările vor fi prezentate publicului printr-o altă expoziţie foto.

Potrivit directorului executiv al Direcţiei pentru Cultură, Lucian Silaghi, în patrimoniul cultural al judeţului există 60 de biserici de lemn, din care 15 de categoria A, pentru care o echipă de specialişti ai instituţiilor abilitate în domeniu vor demara un proiect comun de restaurare. Din toate aceste biserici de lemn, doar trei au beneficiat de restaurare.

‘Suntem conştienţi că starea jalnică a acestor monumente impune să urgentăm readucerea lor la viaţă, printr-o strategie pentru a cuprinde în proiecte tot ce înseamnă biserică de lemn din judeţ. Trebuie să le redăm valoarea iniţială,’ a spus, la vernisaj, preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa.

Cea de a doua expoziţie vernisată vineri, ‘Târgul meşterilor populari – retrospectivă după 19 ediţii’, cuprinde peste 50 de imagini, portrete ale meşterilor populari bihoreni, din diverse domenii, care au participat din anul 1994 până în prezent la anualul târg dedicat celor mai valoroşi artizani populari. Unele fotografii sunt documente ale celor care, între timp, au trecut în lumea celor drepţi.

‘Cea de a XX-a ediţie dorim să fie cu deschidere internaţională, cu meşteri autentici din mai ţări europene, legat de un amplu Festival internaţional de folclor. Am dori, de asemenea, să finalizăm Statutul meşterului popular, proiect de lege care a fost deja dezbătut în Senat, dar s-a poticnit,’ a precizat Aurel Chiriac, directorul MTC.

Expoziţiile sunt organizate de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor împreună cu Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) şi Biblioteca Judeţeană ‘Gheorghe Şincai’.

În fiecare an, în septembrie, cetăţenii sunt invitaţi să viziteze monumente istorice din întreaga Europă cu ocazia ‘Zilelor Europene ale Patrimoniului’ (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene. Din 1992 şi în România, ‘Zilele Europene ale Patrimoniului’ oferă participanţilor ocazia să descopere nu numai monumente istorice protejate cât şi situri sau zone mai puţin cunoscute, care în mod obişnuit nu sunt accesibile publicului larg. Apropierea faţă de patrimoniul cultural conştientizează sentimentul de apartenenţă comună la valorile ţării, ale regiunii, oraşului sau mediului rural şi îmbogăţeşte diversitatea societăţii noastre, contribuind la mai buna înţelegere între cetăţeni.

 

Sursa: Agerpres

18
/09
/17

În această seară, de la ora 21.10, iubitorii teatrului pot vedea, la TVR 2, spectacolul „Vinovatul” după Ion Băieşu în regia lui Ion Gostin, distins cu premiul UNITER în 2014 pentru cel mai bun spectacol TV.

18
/09
/17

Breaking News, în regia Iuliei Rugină, ajunge pe marile ecrane din România din 29 septembrie. Scenariul filmului a împlinit deja 10 ani, el ar fi trebuit să fie debutul regizoarei. Unul dintre puținele lucruri care s-au păstrat din varianta inițială a poveștii e faptul că personajul principal este jurnalist. Protagoniștii filmului sunt Andi Vasluianu și Voica Oltean, o actriță care, la doar 15 ani, a impresionat juriul Festivalului de la Karlovy Vary.

17
/09
/17

Duminică, 17 septembrie, laureata Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2009, Herta Müller, va participa la o întâlnire cu cititorii din Londra, organizată la celebra British Library de Universitatea din Swansea, în parteneriat cu Institutul Goethe, Institutul Cultural Român din Londra şi Ambasada Germaniei la Londra.

17
/09
/17

Volumul „Ce este populismul?”, semnat de Jan-Werner Müller, a apărut în această săptămână în colecţia „Opus. Ştiinţe politice” a Editurii Polirom, în traducerea Irinei-Mariana Borţoi.

16
/09
/17

Duminică, pe 24 septembrie, de la ora 11.00, la Sala Atelier, în cadrul programului Conferințele Teatrului Național, Emil Brumaru prezintă conferința „Infernul feminin și îngerii lui Brumaru”.

16
/09
/17

Unul dintre cele mai aşteptate filme de acţiune, ,,Asasin American” marchează revenirea lui Michael Keaton pe marile ecrane şi dezvăluie, din 15 septembrie, originile unui luptător cu abilităţi unice şi motivat de răzbunare.

16
/09
/17

Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru FEST(in) pe Bulevard se va desfășura în perioada 7-18 octombrie la București și reunește 39 de spectacole de teatru, două spectacole de muzică și multe evenimente conexe, la care participă artiști din opt țări: Argentina, Bulgaria, Coreea de Sud, Croația, Franța, Germania, Republica Moldova și România.

15
/09
/17

Primăria Capitalei prin ARCUB organizează, în cadrul Zilelor Bucureștiului, Grădina cu sculpturi, prima expoziție de sculptură semnată de celebra artistă Alexandra Nechita. Spațiul expozițional poate fi vizitat în perioada 19 septembrie – 19 octombrie, chiar în fața Ateneului Român unde vor fi expuse 8 lucrări de sculptură, impresionante, realizate de artistă.

15
/09
/17

După o vară bogată în întâlniri internaţionale, perioadă în care Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti a participat, cu aplauze la scenă deschisă urmate de ecouri dintre cele mai îmbucurătoare,la Forest International Festival de la Salonic cu Furtuna de William Shakespeare, în regia lui Alexander Morfov, şi cu Magic Naţional- concert-spectacol regizat de Ion Caramitru - la OhridSummer Festival, alte spectacole ale teatrului sunt aşteptate în perioada imediat următoare peste hotare, la evenimente culturale de prim rang.

15
/09
/17

Docuart Fest anunță 6 zile de festival pline de proiecții, discuții și activități în cadrul celei de-a 6-a ediții a festivalului documentarului românesc, în perioada 26 septembrie - 1 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului, Știrbei Center, Arcub Lipscani și Teatrul Macaz.

15
/09
/17

“Asta înseamnă har, talent: să nu poţi trăi fără a crea... Talentul vine de la Dumnezeu. Şi aşa cum arta nu are vârstă, tot astfel nici artistul adevărat nu-şi numără anii ca orice muritor.” – Dida Drăgan. Îndrăgita noastră cântăreață a împlinit, ieri, venerabila vârstă de 70 de ani!

14
/09
/17

Noul roman al scriitorului american Paul Auster, "4321", este una dintre cele șase cărți finaliste ale ediției din 2017 a prestigiosului Premiu Man Booker (Man Booker Prize), decernat celui mai bun roman original în limba engleză. Câștigătorul acestui premiu va fi anunțat pe 17 octombrie la Londra și va primi suma de 50.000 de lire sterline.