„Biserici de lemn din România”, la Cinemateca Eforie
https://www.ziarulmetropolis.ro/biserici-de-lemn-din-romania-la-cinemateca-eforie/

Proiecţia filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din Bucureşti. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediţii a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenţi”.

Un articol de Petre Ivan|7 decembrie 2016

Documentarul este o incursiune aparte într-un teritoriu al țării noastre cu monumente excepționale, tipice României: bisericile de lemn construite în secolul XIX. Sunt obiective turistice pitorești și monumente ridicate la nivel de patrimoniu Unesco.

Documentarul prezintă aceste lăcașuri de cult în mod agreabil, inedit, neconvențional pentru spectator. Și asta pentru că „Biserici de lemn din România – un documentar” conține, printre altele, filmări aeriene fără precedent pentru obiectivele prezentate, filmări realizate cu drone.

Filmul (48 minute) este deja lansat pe DVD, putând fi achiziționat din librării, dar se poate urmări și online. (Costul pentru streaming de 24 de ore este de 2,76 dolari.)

„Biserici de lemn din România – un documentar” încearcă să mediatizeze manifestări cultural estetice tradiționale, autentice, deloc „perimate”, necunoscute publicului larg, în contextul unui vid mediatic pe această temă.

Cea de-a XI-a ediție a IPIFF – Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți se desfășoară la Cinemateca Eforie între 14 și 17 decembrie.

Foto: Biserici de lemn  din România – facebook

28
/10
/20

Astăzi, 28 octombrie, de ziua de naștere a pictoriței basarabene Valentina Rusu Ciobanu (100 de ani), Asociația pentru cultură și arte ARBOR lansează în premieră producțiile multimedia #100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viața și opera și VRC Atelier ’85, atelierul artistei din anul 1985, reconstituit în realitate virtuală.

27
/10
/20

Arta urbană este în jurul nostru, de cele mai multe ori este necesar doar să ne ridicăm privirea şi vom observa diferite forme de artă. Observăm de la stencils, la stickere, la graffiti şi instalaţii stradale, cât şi una dintre cele mai perisabile forme de artă urbană, cea realizată în cretă. Un articol de Mihaela Ion.

20
/10
/20

Editura Muzeului Național de Artă Contemporană și-a adăugat în colecție o nouă publicație „reper” pentru istoria vizualității contemporane din România, marcând astfel borna istorică a 30 de ani de la evenimentele lui decembrie 1989.

13
/10
/20

Expoziția-fenomen „Woman Unchained“ by Irina Greciuhina, care-a fost deschisă timp de o lună în spațiul expozițional Arbor.art.room, perioadă în care s-a bucurat de un imens succes, s-a închis în „real“, dar iubitorii de frumos mai au o șansă să contemple „Cina cea de taină“ cu femei și alte lucrări care i-au încântat pe bucureșteni în această perioadă.

12
/10
/20

Maria Orosan-Telea condensează în spațiul Kunsthalle Bega Box sub numele Later Edit 13 evenimente cuprinse în programul „Draft” - un program curatorial despre proiecte artistice în stadiu de idee, parțial realizate sau replicabile la scară mai mare, desfășurat din 2018 în Biblioteca Pavilion din Timișoara.