Bogdan Suceavă porneşte într-un turneu de promovare al volumului „Memorii din biblioteca ideală“
https://www.ziarulmetropolis.ro/bogdan-suceava-porneste-intr-un-turneu-de-promovare-al-volumului-memorii-din-biblioteca-ideala/

În perioada 27 mai -14 iunie 2013, Bogdan Suceavă va susţine un turneu de promovare a celui mai recent volum al său, „Memorii din biblioteca ideală“, apărut recent în colecţia „Ego-grafii“ a Editurii Polirom, şi în format electronic.

Un articol de Andrada Văsii|27 mai 2013

În perioada 27 mai -14 iunie 2013, Bogdan Suceavă va susţine un turneu de promovare a celui mai recent volum al său, „Memorii din biblioteca ideală“, apărut recent în colecţia „Ego-grafii“ a Editurii Polirom, şi în format electronic.

Autorul va avea întâlniri cu cititorii şi va susţine conferinţe pornind de la noua sa carte în mai multe oraşe: Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Sibiu, Iaşi, Bucureşti, Braşov, Curtea de Argeş, Piteşti.

Teoreme cu litere

Eseurile ce compun „Memoriile din biblioteca ideală“ spun povestea unor întâlniri prilejuite de matematică: întâlniri intermediate de cărţi cu ideile unor oameni de ştiinţă dispăruţi (Huygens,Newton, Meusnier, Euler, Sophie Germain, printre alţii), dar şi întâlniri directe cu persoane ce au marcat evoluţia autorului. Figuri emblematice ale dezvoltării studiului matematicii la Universitatea Bucureşti (Gh. Ţiţeica, Dan Barbilian, Nicolae Teodorescu) completează tabloul.

Dacă visul matematicienilor pursânge e să demonstreze teoreme care să le poarte numele, visul meu a fost să înţeleg până la ultima consecinţă nu doar anumite idei matematice, ci şi de unde provin aceste idei, filiaţia lor istorică, evoluţia lor în timp.

Bogdan Suceavă,

scriitor

Episoade dintr-o istorie individuală – cea a unei formări care a stat sub dublul semn al matematicii şi literaturii – se împletesc astfel cu istoria cercetării unei importante noţiuni matematice: curbura, de la prima apariţie a ideii, în scrierile lui Nicole Oresme, şi pînă la cele mai recente cercetări.

Program de evenimente

Cluj-Napoca 

Luni, 27 mai, ora 17.00
Sala Popovici, Facultatea de Litere, Universitatea „Babeş-Bolyai”
Conferinţă pe tema „Era transformării moderniste”, sub egida Centrului de Cercetare a Imaginarului „Phantasma”
Moderator: Ruxandra Cesereanu

Târgu Mureş

Marţi, 28 mai, ora 14.00

Aula Magna, Universitatea „Petru Maior“
Conferinţă pe tema „ Era transformării moderniste”

Invitaţi: Iulian Boldea, Dumitru Buda

Sibiu

Miercuri, 29 mai, ora 14.00
Facultatea de Litere şi Arte, Universitatea „Lucian Blaga”
Conferinţă pe tema „ Era transformării moderniste”

Moderator: Radu Vancu

Iaşi 

Luni, 3 iunie, ora 19.00, Librăria Avant-Garde
Discuţie despre Memorii din biblioteca ideală

Invitaţi: Liviu Antonesei, Bogdan Creţu, Şerban Axinte

Bucureşti

• Sâmbătă, 1 iunie, ora 13.00, Tîrgul de Carte Bookfest, Romexpo (standul editurii, pavilionul C2)
Curs de geometrie şi poezie
Invitaţi: Adina Diniţoiu, Florina Pârjol, Radu Gologan
• Joi, 6 iunie, ora 18.00, Ceainăria Cărtureşti Verona
Masă rotundă pe tema volumului Memorii din biblioteca ideală

Invitaţi: Rodica Zane, Carmen Muşat, Radu Gologan, Paul Cernat
Moderator: Ovidiu Şimonca

Braşov

Luni, 10 iunie, ora 17.00

Sala „Gheorghe Crăciun“, Universitatea Transilvania
În cadrul „Serilor Facultăţii de Litere“

Invitaţi: Andrei Bodiu, Adrian Lăcătuş

Curtea de Argeş

Miercuri, 12 iunie, ora 16.00

„Clubul Iubitorilor de Cultură“, Muzeul Municipal Curtea de Argeş
Întâlnire cu cititorii
Moderator: Marian Ghiţă

Piteşti

Vineri, 14 iunie, ora 14.00
Biblioteca Colegiului Naţional „I.C. Brătianu“ Piteşti

Întâlnire cu cititorii
Moderator: Jean Dumitraşcu

07
/05
/13

CRONICĂ DE CARTE Apărut la Editura All, în colecţia Strada Ficţiunii, romanul „Factorul groazei“, de Robert Harris, are la bază o întâmplare reală – prăbuşirea Bursei din New York în 6 mai 2010, în contextul crizei datoriilor suverane din Grecia

26
/04
/13

Miercuri, 24 aprilie, a avut loc o nouă seară japoneză la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Evenimentul a fost dedicat scriitorului Yasushi Inoue şi lansării nuvelei „Puşca de vânătoare“ în colecţia „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu la Editura Humanitas Fiction.

26
/04
/13

Gala Bun de Tipar şi-a desemnat câştigătorii în cadrul celei de-a doua ediţii, joi, 25 aprilie, în Aula Bibliotecii Naţionale din Bucureşti. Filip Florian, Ion Ianoşi şi Lucian Boia s-au numărat printre cei premiaţi

24
/04
/13

CRONICĂ DE CARTE „Puşca de vânătoare“, de Yasushi Inoue, este o nuvelă diafană, de o sensibilitate translucidă, prin care discernem cele mai diverse nuanţe ale iubirii. Stilul suav, îngreunat cu o tristeţe aproape ireală, aminteşte de profunzimea psihologică a nuvelelor lui Stefan Zweig.